Sosyal televizyon ortamında televizyon izleme deneyimi: İkinci ekrana dijital etnografik yaklaşım
The experience of watching television in a social television environment: A digital ethnographic approach to the second screen
- Tez No: 863675
- Danışmanlar: PROF. DR. NİGAR PÖSTEKİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Televizyon, Dijital Heterotopya, Sosyal Televizyon İzleyicisi Katılımı, Dijital Sosyal Bulunuşluk, Parasosyal Etkileşim, Social Television, Digital Heterotopia, Social Television Audience Participation, Digital Social Presence, Parasocial Interaction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 350
Özet
“Sosyal Televizyon Ortamında Televizyon İzleme Deneyimi: İkinci Ekrana Dijital Etnografik Yaklaşım”başlıklı bu tez çalışmasında teknolojik dönüşümlerle birlikte gelen izleyici dönüşümü ele alınmaktadır. Televizyon izlemek geleneksel anlamından farklılaşmıştır. Televizyon yayıncılığındaki dönüşümler, izleyici deneyimini de farklı noktalara taşımaktadır. Sosyal medya ortamları, izleyicinin farklılaşmış televizyon izleme deneyimine olanak sağlayan alanlar olarak karşımıza çıkmaktadır.“İkinci Ekran”ve“Sosyal Televizyon”kavramları izleyicinin yeni deneyimlerinde merkezi bir role sahiptir. Sosyal Televizyon izleyicisinin, geleneksel izleyiciden ne yönde farklılaştığı sorusu, bu çalışma açısından önemlidir. İzleyici deneyiminin getirdiği sanal etkileşimin açtığı alan,“dijital heterotopya”ve“dijital toplumsallaşma”kavramları üzerine düşünmeyi gerektirmektedir. Bu kavramlar ışığında Sosyal Televizyon izleyicisinin kurduğu etkileşimin incelenmesi ve bu yeni deneyimin anlamlandırılması ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Bu tez çalışmasında Sosyal Televizyon izleyicilerinin etkileşim alanlarını incelemek amacıyla“Sosyal Televizyon İzleyicisi Katılımı Analiz Modeli”oluşturulmuştur. Çalışma için Çukur Dizisi'nin son sezonu ele alınmış ve Sosyal Televizyon İzleyicisi Katılımı Analiz Modeli'ne göre inceleme yapılmıştır. Bulgular değerlendirildiğinde Sosyal Televizyon izleyicisinin geleneksel izleyiciden, sosyal bulunuşluk ve parasosyal etkileşim açısından farklılaştığı; Twitter (X) platformunda izleyicinin görünür hale geldiği ve etiket (hashtag) kullanımının izleyici deneyiminde önemli bir değişim olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. İzleyici dönüşümüne ilişkin söz konusu belirlemeler, yapım şirketlerinin izleyici ile etkileşimlerini arttırmada da önemli kavramları ortaya çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis entitled“The Experience of Watching Television in a Social Television Environment: A Digital Ethnographic Approach to the Second Screen”, the transformation of the audience that comes with technological transformations is discussed. Watching television has become different from its traditional meaning. The transformations in television broadcasting also carry the audience experience to different points. Social media environments are emerging as areas that allow the viewer to have a differentiated television viewing experience. The concepts of“Second Screen”and“Social Television”have a central role in the audience's new experiences. The question of how the Social Television audience differs from the traditional audience is important from the point of view of this study. The field opened by the virtual interaction brought by the audience experience requires thinking about the concepts of“digital heterotopia”and“digital socialization”. In the light of these concepts, there is a need to examine the interaction established by the Social Television audience and to make sense of this new experience. In this thesis study, the“Social Television Viewer Participation Analysis Model”was created in order to examine the interaction areas of Social Television viewers. The final season of the TV series Çukur has been examined for this study, and an analysis has been conducted based on the Social Television Viewer Engagement Analysis Model. Upon evaluating the findings, it has been observed that the Social Television audience diverges from the traditional audience notably in terms of social presence and parasocial interaction. The study concludes that the audience's visibility on the Twitter (X) platform has increased, and the utilization of tags (hashtags) represents a significant shift in the audience's experience. These definitions related to audience transformation also reveal important concepts in increasing the interaction of production companies with the audience.