Operatif histeroskopide servikal geçiş zorluk derecelerinin servikal elastografi ölçümleri ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between difficulty degree at cervical passage in operative hysteroscopy and cervical elastography measurements
- Tez No: 863674
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KÜBRA BAKİ ERİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Histeroskopi, servikal dilatasyon, servikal elastografi, strain elastografi, Hysteroscopy, cervical dilatation, cervical elastography, strain elastography
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Trabzon Kanuni Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Giriş: Histeroskopi jinekoloji pratiğinde endometriyal patolojilerin tanı ve tedavisinde altın standart yöntemdir. Histeroskopi komplikasyonlarının yaklaşık yarısı servikal giriş aşamasında meydana gelmektedir. Amacımız servikal giriş aşamasında buji dilatasyonu zorluk derecelerinin işlem öncesi yapılan servikal elastografi ölçümleri ile ilişkisinin olup olmadığını araştırmaktır. Materyal ve Metod: Prospektif ve tek merkezli yürütülen çalışmamız 01/05/2023 ve 01/01/2024 tarihleri arasında Trabzon Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesi'ne jinekolojik nedenlerle başvurmuş ve operatif histeroskopi endikasyonu bulunan 18-65 yaş aralığındaki 142 hasta üzerinde yapıldı. Çalışmaya sözlü ve yazılı katılım onayı alınan hastalar dahil edildi. İşlem öncesi vajinal/oral misoprostol uygulanan hastalar, geçirilmiş LEEP/konizasyon öyküsü olan hastalar ve gebeler çalışmaya dahil edilmedi. Elastografi ölçümleri doku heterojenliğini ifade eden DE (dishomojenite endeksi) şeklinde hesaplandı. Serviksin dış 1/3, orta 1/3 ve iç 1/3'lük kısımları için ayrı ayrı DE değerleri ve bunların ortalaması olan DE değeri elde edildi. Dilatasyonda zorluk hissedilen buji numaralarına göre hastalar kolay-orta-zor şeklinde gruplara ayrıldı. Buji numaralarıyla elastografi ölçümleri arasındaki korelasyon araştırıldı. Ayrıca demografik verilerle elastografik ölçümlerin korelasyonu ortaya kondu. Bulgular: Dilatasyonda zorluk hissedilen buji numaralarıyla DE değerleri arasında korelasyon izlenmedi. Hastaların 78'i (%54,9) kolay, 44'ü (%31) orta, 20'si (%14.1) zor dilatasyon grubundaydı. Gruplar arasında DE değerleri açısından anlamlı farklılık izlenmedi. Geçirilmiş sezaryen öyküsü olan hastalarda olmayanlara göre serviks orta zondan elde edilen DE ve ortalama DE değeri anlamlı şekilde yüksek bulundu. Menapozal gruplar arasında DE değerleri açısından anlamlı farklılık izlenmedi. Sonuç: Histeroskopide servikal geçiş zorluk dereceleriyle servikal elastografi ölçümleri arasında anlamlı ilişki tespit edilmedi.
Özet (Çeviri)
Introduction: Hysteroscopy is the gold standard method for the diagnosis and treatment of endometrial pathologies in gynaecological practice. Approximately half of the complications of hysteroscopy occur at the cervical access stage. Our aim was to investigate whether the degree of difficulty of dilatation at the cervical access stage is related to the cervical elastography measurements performed before the procedure. Material and Method: Our prospective and single-centre study was conducted on 142 patients aged 18-65 years who applied to Trabzon Kanuni Training and Research Hospital between 01/05/2023 and 01/01/2024 for gynaecological reasons and had an indication for operative hysteroscopy. Patients who gave verbal and written consent for participation were included in the study. Patients who received vaginal/oral misoprostol before the procedure, patients with a history of previous LEEP/conisation and pregnant women were excluded. Elastography measurements were calculated as DI (dyshomogeneity index) expressing tissue heterogenicity. Separate DI values were obtained for the outer 1/3, middle 1/3 and inner 1/3 of the cervix and the average DI value was obtained. Patients were divided into groups as easy-moderate-difficult according to dilator numbers with difficulty in dilatation. The correlation between dilator numbers and elastography measurements was investigated. In addition, the correlation between demographic data and elastographic measurements was determined. Results: There was no correlation between the number of dilators with difficulty in dilatation and DE values. 78 (54.9%), 44 (31%), and 20 (14.1%) patients were in the easy, moderate, and difficult dilatation groups, respectively. No significant difference was observed between the groups in terms of DI values. DI values obtained from the middle zone of the cervix and mean DI values were significantly higher in patients with a history of previous caesarean section compared to those without. There was no significant difference in DI values between menopausal groups. Conclusion: No significant correlation was found between the degree of difficulty at cervical passage during hysteroscopy and cervical elastographic measurements.