Supin perkütan nefrolitotomi'de standart prosedür ile total tubeless prosedürün karşılaştırılması
Comparison of standard procedure and total tubeless procedure in supine percutaneous nephrolithotomy
  1. Tez No: 863699
  2. Yazar: ÇAĞDAŞ BİLDİRİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUFAN SÜELÖZGEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Supin perkütan nefrolitotomi, total tubeless, Visual Analog Scala, Supine percutaneous nephrolithotomy, total tubeless, Visual Analog Scala
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Supin Perkütan Nefrolitotomi (PNL) yapılan hastalarda standart prosedüre karşı total tubeless (TT) prosedürün etkinlik, güvenlik ve avantajlarını karşılaştırmak. Materyal- Metod: Bu çalışma Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tepecik Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde gerçekleştirildi. Çalışma retrospektif tasarlandı. Kliniğimizde Nisan 2019 ile Haziran 2022 tarihleri arasında supin PNL yapılan hastalar tarandı. Dahil etme ve hariç tutma kriterlerine göre toplam 87 hasta çalışmaya dahil edildi. TT prosedür uygulanan 43 hasta grup 1, nefrostomi tüpü takılarak standart prosedür uygulanan 44 hasta ise grup 2 olarak adlandırıldı. İki teknik demografik veriler ve sonuç parametreleri ile değerlendirildi. Ardından bu verilerle TT prosedür uygulanmasını ön gören parametreler için tek değişkenli regresyon analizleri yapıldı. Bulgular: Grupların demografik verileri ve taşların tüm özellikleri iki grup arasında benzerdi. Sonuçlara bakıldığında iki grup arasında postoperatif 1. ayda çekilen kontrastsız bilgisayarlı tomografi (BT) ile ortaya konan taşsızlık oranları grup 1'de %90.7 ve grup 2'de %88.6 ile benzerdi. Gruplar arasında genel ve Clavien Dindo ile sınıflandırılmış komplikasyon oranları ile ikincil bakı ihtiyaçları benzerdi. Operasyon ve skopi süreleri grup 1'de daha azdı fakat bu fark istatistiksel anlamlı değildi. Hastaların postoperatif hemoglobin düşüşü, kreatinin değerleri ve değişimi gruplar arasında benzerlik gösterdi. Grup 1'de hastaların ağrı düzeyi ölçümü için postoperatif belirttiği ortalama Visual Analog Scala (VAS) puanları ve >5 puanlık VAS bildirme yüzdeleri istatistiksel anlamlı şekilde daha azdı. TT uygulanmasını öngören faktörler için yapılan tek değişkenli analizde hiçbir parametrede anlamlı sonuç bulunamadı. Sonuç: Supin PNL'de seçilmiş hastalarda TT prosedürün uygulanması, pron PNL'de olduğu gibi başarıyı ve komplikasyon oranlarını etkilemeden postoperatif ağrıyı azaltmaktadır. Çalışmamız supin PNL'de TT ve standart prosedürlerin karşılaştırıldığı ilk çalışmadır. Sonuçların kanıt değerinin artması için yüksek volümlü prospektif randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: To compare the efficacy, safety and advantages of the total tubeless (TT) procedure versus the standard procedure in patients undergoing Supine Percutaneous Nephrolithotomy (PNL). Material-Method: This study was carried out in Health Sciences University İzmir Tepecik Health Application and Research Center. The study was designed retrospectively. Patients who underwent supine PNL in our clinic between April 2019 and June 2022 were screened. A total of 87 patients were included in the study according to inclusion and exclusion criteria. Forty-three patients who underwent TT procedure were named group 1, and 44 patients who underwent standard procedure by inserting a nephrostomy tube were named group 2. Two techniques were evaluated with demographic data and outcome parameters. Then, univariate regression analyzes were performed with these data for the parameters that predicted the TT procedure with these data. Results: The demographic data of the groups and all characteristics of the stones were similar between the two groups. When the results were examined, the stone-free rates revealed by non-contrast computed tomography (CT) performed at postoperative 1 month were similar between the two groups, with 90.7% in group 1 and 88.6% in group 2. The overall and Clavien Dindo-classified complication rates and additional operation needs were similar between the groups. Operation and fluoroscopy times were shorter in group 1, but this difference was not statistically significant. The postoperative hemoglobin decrease, creatinine values and change of the patients were similar between the groups. In Group 1, the postoperative mean Visual Analogue Scala (VAS) scores of the patients for pain level measurement and the percentage of VAS reporting >5 points were lower and that was statistically significant. In the univariate analysis for the factors predicting the application of TT, no significant results were found in any parameter. Conclusion: The application of the TT procedure in selected patients in supine PNL reduces postoperative pain without affecting the success and complication rates as in prone PNL. Our study is the first to compare TT and standard procedures in supine PNL. High-volume prospective randomized controlled studies are needed to increase the evidence value of the results.