Elit taekwondo sporcularında durumluk kaygı ve egzersiz bağımlılığının incelenmesi
Investigation of state anxiety and exercise addiction in elite taekwondo athletes
  1. Tez No: 863702
  2. Yazar: AYŞE BAŞAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN TOKSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, egzersiz bağımlılığı, durumluk kaygı, taekwondo, elit sporcu, Exercise, exercise addiction, state anxiety, taekwondo, elite athlete
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Giriş ve Amaç: Spor; önemi her geçen gün artarak devam eden ve etki alanını genişleten bir unsur olarak yaşamımızda önemli bir yere sahiptir. Genişleyen etki alanı neticesinde de sporcular hem fiziksel hem psikolojik yoğun baskı altına girebilmekte ve bu zorlu süreçlerden geçerken performanslarını arttırabilmek için bilimsel araştırmalar sonucunda geliştirilen yöntemlere ihtiyaç duymaktadırlar. Bu çalışma da elit taekwondo sporcularının(ulusal ya da uluslararası derece sahibi) durumluk kaygı ve egzersiz bağımlılığı düzeyleri ve etkileşimleri incelenmiştir. Gereç ve Yöntemler: Araştırmaya dâhil olan gönüllü sporculara ilk olarak araştırmanın amacı ve önemi ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Sonrasında Kişisel Bilgi Formu, Egzersiz Bağımlılığı Ölçeği ve Durumluk Kaygı Ölçeği uygulanmıştır. Verilerin analizinde Statistical Packages for the Social Sciences (SPSS) programı kullanılmıştır. Tanımlayıcı değer olarak sayı, yüzde, maksimum, minimum, ortalama ve standart sapma olarak belirtildi. Verilerin değerlendirilme aşamasında analiz yöntemleri olarak NPar Tests, Mann-Whitney Test, Wilcoxon W, t-testi, Spearman ve Pearson korelasyon katsayısı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya ulusal veya uluslararası dereceye sahip 121 kadın ve 100 erkek olmak üzere toplam 221 elit taekwondo sporcusu gönüllü olarak katılmıştır. Egzersiz Bağımlılığı Ölçek toplam puanları açısından incelendiğinde sporcuların 'bağımlı' grupta yer aldığı görülmüştür. DKÖ ölçeği puanları ile EBÖ toplam ve alt boyut puanları arasında anlamlı korelasyon bulunamamıştır(p>0,05). Sonuç: Elit taekwondo sporcularının egzersiz bağımlılığı düzeyinin yüksek olduğu ve bağımlı grupta yer aldıkları görülmüştür. Ancak egzersiz bağımlılığı ve durumluk kaygı arasında anlamlı bir ilişki elde edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
“Investigation of State Anxiety and Exercise Addiction in Elite Taekwondo Athletes”Trakya University, Institute of Health Science, Physical Education and SportsDepartment, Master Thesis, Edirne, 2024. Background and Aim: Sport has an important place in our lives as an element whose importance continues to increase day by day and expands its sphere of influence. As a result of the expanding sphere of influence, athletes can be under intense pressure both physically and psychologically, and they need methods developed as a result of scientific research in order to increase their performance while going through these challenging processes. In this study, the levels and interactions of state anxiety and exercise addiction of elite taekwondo athletes (national or international degree holders) were examined. Material and Methods: The purpose and importance of the study were first explained in detail to the volunteer athletes included in the study. Afterwards, Personal Information Form, Exercise Addiction Scale and State Anxiety Scale were administered.Data were analyzed with Statistical Packages for the Social Sciences (SPSS) program. Descriptive values were expressed as number, percentage, maximum, minimum, mean and standard deviation.NPar Tests, Mann-Whitney Test, Wilcoxon W, t-test, Spearman and Pearson correlation coefficient were used as analysis methods in the evaluation of the data. Results: A total of 221 elite taekwondo athletes (121 female and 100 male) with national or international ranking participated in the study voluntarily. When examined in terms of Exercise Dependence Scale total scores, it was seen that the athletes were in the 'dependent' group. There was no significant correlation between the total and sub-dimension scores of the EAS and the total and sub-dimension scores of the EAS (p>0.05). Conclusion: It was observed that elite taekwondo athletes had high levels of exercise addiction and were in the addicted group. However, no significant relationship was found between exercise addiction and state anxiety.