Göç olgusunun 1980 sonrası Türkiye çağdaşsanatçıları üzerindeki etkisi ve eser analizleri
The impact of migration on Turkish artists after 1980 and analysis of their works
  1. Tez No: 863826
  2. Yazar: HAZNİYE ATALAY OKAN
  3. Danışmanlar: PROF. MEHMET REŞAT BAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Sanat, Türkiye, Kültür, Değişim, Migration, Art, Türkiye, Culture, Change
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Göç siyasal sorunlar, toplumsal çatışmalar, ekonomik kaygılar ya da başka bir sebepten bireylerin veya toplulukların bulundukları yerleşim yerini bırakarak başka bir yerleşim yerine gitme eylemidir. İnsanlığın geçmiş süreç içerisindeki gelişim ve değişimine, bakıldığında toplumların dönüşümünde göçün önemli bir faktör olduğunu görmekteyiz. Göç etmeye zorunlu bırakılan topluluk sayısının her geçen gün artış göstermesi, birçok devletin çözüm yolları aradığı önemli bir konu haline gelmiştir. Yaşanan göçlerle birlikte ekonomik, politik, demografik, psikolojik ve kültürel yönüyle birçok sonuçlara sebep olmuştur. Öyle ki, içinde barındırdığı trajik durumların sanatın değişim ve dönüşümünde önemli bir etkisi olduğu gerçeği göz ardı edilemez. Dolayısıyla yaşamdaki birçok değişim sanatçıların üretimlerinde doğrudan veya dolaylı olarak yansımaktadır. Bu bağlamda eser üreten sanatçı geçmişinden aldığı çıkarımları, anıları, bulunduğu toplumda yaşanan olayların izlerini eserlerine yansıtmaktadırlar. Geçmiş yıllara bakıldığında göç olayı her dönemde ve her topluluklarda kendisini bir şekilde göstermiştir. Kimi zaman sınır içi kimi zaman sınır dışı şeklinde göçler yaşanmıştır. Önceki göçlere bakıldığında daha çok barınma ve beslenme iken günümüz göçlerin birçoğu savaş, ekonomik kaygılar ve çeşitli faktörlerden oluşmaktadır. Göç, toplumlara sorun taşıyan bir durum olarak karşımızda durmaktadır. Bununla birlikte çok sayıda sanatsal aktarımı içinde barındıran bir potansiyel olarak da görmekteyiz. Bunu farklı dönemlerin tarihi eserlerinde görebildiğimiz gibi büyük savaşların neticesinde göç etmek zorunda kalan sanatçıların ve bilim insanlarının gittikleri toplumlarda çeşitli kazanımlarını görmekteyiz. Bütün bunlarla birlikte çeşitli sanat dallarına göçün nasıl ve ne tür etkileri olduğu incelenebilir. Bu çalışmada günümüz sanatçılarının özellikle yaşantılarından yola çıkarak meydana getirdikleri sanat eserleri çok yönlü incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma göç olgusunun toplumda oluşturduğu etkileri, sanatçılar ekseninde nasıl yorumlandığı, göç sürecinde yaşanılanların çalışmalarına ne boyutta aktarıldığı ve göç olgusunun çağdaş sanat yapıtlarına hangi temalar üzerinden yansıdığı irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Migration refers to the movement of individuals or communities from one settlement to another due to political, social, or economic reasons. It has played a significant role in the transformation of societies throughout history. The growing number of forced migrations has become a pressing issue that many states are seeking to address. The migrations have caused significant consequences in economic, political, demographic, psychological, and cultural aspects. The tragic situations that arise from these migrations have a significant impact on the change and transformation of art. Therefore, changes in life are often reflected in the productions of artists, either directly or indirectly. In this context, artists reflect the inferences from their past, memories, and the traces of the events experienced in the society they live in through their works. Migration has been a recurring phenomenon throughout history, occurring both within and outside of borders. While previous migrations were primarily driven by the need for shelter and nutrition, today's migrations are often motivated by war, economic concerns, and other factors. Migration presents challenges for societies, but it also offers opportunities for artistic and cultural exchange. This can be seen in historical artefacts from different periods, which showcase the contributions of artists and scientists who were forced to migrate due to wars in their home societies. With all these, how and what kind of effects migration has on various branches of art can be analysed. In this study, it is aimed to examine the artworks created by today's artists, especially based on their lives, in a multidimensional way. The research investigates the impact of migration on society, how artists interpret it, to what extent their experiences during the migration process are reflected in their works, and the themes through which the phenomenon of migration is portrayed in contemporary artworks.