Makine öğrenimi algoritmaları ile yoğun bakım hastalarında mortalite tahmini
Mortality prediction in intensive care patients with machine learning algorithms
- Tez No: 863886
- Danışmanlar: PROF. DR. NECDET SÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
- Anahtar Kelimeler: Mortalite tahmini, apache 2 skorlama sistemi, makine öğrenimi, akut fizyoloji ve kronik sağlık değerlendirmesi, yoğun bakım, Mortality prediction, apache 2 scoring system, machine learning, acute physiology and chronic health assessment, intensive care
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmanın amacı yoğun bakım ünitelerinde kullanılan APACHE 2 (Acute Physiology and Chronic Health Evaluation Score) skorlama sistemi mortalite tahmin performansı, yapay sinir ağlarından MLP (Multilayer Perceptron), karar ağacı yöntemlerinden CHAID (Chi-square Automatic Interaction Detector) ve CART (Classification And Regression Tree) modellerinin mortalite sınıflandırma performanslarının karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntemler: Veri setini 2018 – 2023 yılları arasında Trakya Üniversitesi yoğun bakım ünitesinde yatmış olan tüm hastaların ilk yatışındaki Apache 2 skorları ve bileşenleri (vücut ısısı, ortalama kan basıncı, kalp hızı, solunum hızı, parsiyel arteriyel oksijen basıncı, arterial ph, serum sodyum, serum potasyum, serum kreatinin, hematokrit, beyaz kan hücresi, glaskow koma skoru, yaş, kronik sağlık durumu, akut böbrek yetmezliği, serum bikarbonat) oluşturdu. Veriler analize hazır hale getirildikten sonra MLP, CHAID ve CART yöntemleri uygulanarak hasta mortalitelerini tahmin etmedeki sınıflandırma performansları Apache 2 skorlama sistemi mortalite tahmin performansları ile karşılaştırıldı. Bulgular: Mortalite tahmininde duyarlılık (%83.0), negatif kestirim değeri (%79.7) ve doğruluk (%79.0) açısından en yüksek değere ulaşan model olarak MLP bulundu. Seçicilik (%85.6) ve pozitif kestirim değeri (%81.0) açısından ise en yüksek değere sahip model ise APACHE 2 skorlama sistemi olarak bulundu. Sonuç: Mortalite tahmininde genel olarak başarılı sonuçlar veren MLP modelinin, her geçen gün artan veri miktarları da göz önünde bulundurulduğunda daha iyi sınıflandırma yapabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: The aim of the study is compare the mortality prediction performance of the APACHE 2 (Acute Physiology and Chronic Health Evaluation Score) scoring system used in predicting mortality in intensive care units, MLP (Multilayer Perceptron) from artificial neural networks, CHAID (Chi-square Automatic Interaction Detector) and CART (Classification and Regression Tree) models from decision trees. Material and Methods: The data set consisted of Apache 2 scores and components (body temperature, mean arteriel pressure, heart rate, respiratory rate, partial arterial oxygen pressure, arterial ph, serum sodium, serum potassium, serum creatinine, hematocrit, white blood cells, glaskow coma score, age, chronic health status, acute renal failure, serum bicarbonate) at the first admission of all patients hospitalized in Trakya University intensive care unit between 2018 and 2023. After the data was ready for analysis, MLP, CHAID and CART methods were applied and their classification performances in predicting patient mortality was compared with the mortality prediction performances of the Apache 2 scoring system. Results: MLP was found to be the model with the highest value in terms of sensitivity (83.0%), negative predictive value (79.7%) and accuracy (79.0%) in mortality prediction. The model with the highest value in terms of specificity (85.6%) and positive predictive value (81.0%) was found to be the APACHE 2 scoring system. Conclusion: It was concluded that the MLP model, which generally gives successful results in mortality prediction, can make better classification considering the ever-increasing amount of data.