Nano montmorillonit içeren kapak ambalaj filminin tereyağı depolanmasında fizikokimyasal özellikleri üzerine etkisi
The effect of cover packaging film containing nano montmorillonite on physicochemical properties in butter storage
- Tez No: 863887
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERMAN DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Ambalaj, depolama, fiziko-kimyasal, gıda, nano montmorillonit, nanoteknoloji, tereyağı, Packaging, storage, physico-chemical, food, nano montmorillonite, nanotechnology, butter
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nanobilim ve Nanoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Yapılan bu araştırma kapsamında çevre kirliliğine neden olan petrol türevli ambalaj malzemelerine alternatif olarak nano içerikli ambalaj filmi üretilmiştir ve üretilen film tereyağı depolanmasında kapak ambalajı olarak kullanılmıştır. Üretilen filme lazer tane boyutu, diferansiyel taramalı kalorimetri, biyobozunurluk, oksijen geçirgenliği analizleri, depolanan tereyağına ise serbest yağı asitliği, renk, kırılma indisi, peroksit sayış, viskozite, yağ asitleri kompozisyonu, psikrofilik mikroorganizma, toplam maya ve küf mikrobiyolojik analizleri yapılmıştır. Bu doğrultuda biyofilmin 1 gün süre boyunca tereyağını sızdırmadığı, biyofilmin 6 ay süre boyunca toprakta bozunma oranının %31, oksijen geçiş hızının 4485 cc/m2/gün olduğu, diğer taraftan biyofilm kapak ambalaj filminin kullanıldığı 6 aylık sürede tereyağının, serbest yağ asitliği, peroksit sayısı, renk, kırılma indisi sonuçları sırasıyla, % 0,62-1,07, 0-1,73 meqO2/kg, L*79,99-97,74, a* -0,07- 4,18, b* 26,09-29,77, 1,4367-1,472 nD olarak değiştiği belirlenmiştir. Depolanan tereyağının yağ asitleri kompozisyonu incelendiğinde, baskın yağ asitleri, doymuş yağ asitleri arasından bütirik asit, miristik asit, palmitik asit ile stearik asit doymamış yağ asitleri arasından ise de oleik asit belirlenmiş olup mikrobiyolojik olarak psikrofilik mikroorganizma, toplam maya ve küf değerleri tespit edilmiştir. Sonuç olarak; elde edilen nano montmorillonit içeren kapak ambalaj filminin tereyağını fiziko-kimyasal açıdan koruduğu, mikrobiyolojik açıdan ise film yapımı sırasında hijyen koşullarına azami derecede dikkat edilerek geliştirilmesi gerektiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this research, nano-containing packaging film was produced as an alternative to petroleum-derived packaging materials that cause environmental pollution, and the produced film was used as lid packaging for butter storage. Laser grain size, differential scanning calorimetry, biodegradability and oxygen permeability analyzes were performed on the produced film, and free fatty acidity, peroxide number, color, refractive index, viscosity, fatty acid composition, psychrophilic microorganism, total yeast and mold microbiological analyzes were performed on the stored butter. In this respect, the biofilm did not leak the butter for 1 day, the degradation rate of the biofilm in the soil was 31% for 6 months, the oxygen transfer rate was 4485 cc/m2/day, and on the other hand, in the 6-month period when the biofilm cover packaging film was used, the free fatty acidity and peroxide number of the butter decreased. , color, refractive index results respectively: 0.62-1.07%, 0-1.73 meqO2/kg, L*79.99-97.74, a* -0.07- 4.18, b* 26 It was determined that it varied between .09-29.77, 1.4367-1.472 nD. When the fatty acid composition of the stored butter was examined, the dominant fatty acids were determined as butyric acid, myristic acid, palmitic acid and stearic acid from saturated fatty acids, oleic acid from unsaturated fatty acids, and microbiologically psychrophilic microorganism, total yeast and mold values were determined. In conclusion; It has been determined that the resulting lid packaging film containing nano montmorillonite protects butter from a physico-chemical perspective, and from a microbiological perspective, it should be developed by paying utmost attention to hygiene conditions during film production.