Patateste lazer diyot spektrometre ile toplam α - amino azotu tayini
Determination of total α - amino nitrogen in potatoes using laser diode spectrometter
- Tez No: 863885
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÜLGEN, PROF. DR. SERKAN ŞAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: α-Amino Azot, Patates, Lazer diyot Spektrofotometre, Akış Enjeksiyonlu Analiz, Potatoes, α - amino nitrogen, laser diode spectrophotometer, flow injection analysis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
PATATESTE LAZER DİYOT SPEKTROMETRE İLE TOPLAM α - AMİNO AZOTU TAYİNİ Melisa KORKMAZ Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Nisan 2024 Danışman: Prof. Dr. Ahmet ÜLGEN ÖZET Tarım ürünlerinde bulunan azotlu bileşenler bitki gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Bu bileşiklerin bazı formları, özellikle alfa amino nitrojen, çeşitli bitki türleri üzerinde zararlı etkilere neden olabilir. Günümüzde tarım ürünlerinin besin içeriğinin belirlenmesi hem tarım sektörü hem de tüketiciler açısından önemli bir konu haline gelmiştir. Bu bağlamda patateslerdeki alfa amino nitrojen miktarının kesin ve güvenilir bir şekilde belirlenmesi hem tarımsal verimliliğin arttırılması hem de tüketici sağlığının korunması açısından kritik önem taşımaktadır. Bu tez, gıda güvenliği ve kalitesi açısından önemli olan zararlı nitrojen bileşiklerinin belirlenmesine yönelik bir araştırmayı konu almaktadır. Özellikle nitrojen içeren bileşiklerin çevrimiçi ve hızlı bir şekilde belirlenmesi için geliştirilen bir yönteme odaklanılıyor. Çalışma, patates (Solanum tuberosum L.) örneklerinin çevrimiçi bir lazer diyot spektrofotometre ile analizini içermektedir. Ayrıca patates bitkisi ve lazer diyot spektrofotometrenin çalışma prensibi hakkında detaylı bilgi verilmektedir.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF TOTAL α - AMINO NITROGEN IN POTATOES USING LASER DIODE SPECTROMETTER Melisa KORKMAZ Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Master Thesis, April 2024 Supervisor: Prof. Dr. Ahmet ÜLGEN ABSTRACT Nitrogenous components found in agricultural products play an important role for plant development. Some forms of these compounds, especially alpha amino nitrogen, can cause harmful effects on various plant species. Today, determining the nutritional content of agricultural products has become an important issue for both the agricultural industry and consumers. In this context, precise and reliable determination of the amount of alpha amino nitrogen in potatoes is of critical importance in terms of both increasing agricultural efficiency and protecting consumer health. This thesis deals with a research on the determination of harmful nitrogen compounds that are important for food safety and quality. In particular, the focus is on a method developed for the online and rapid determination of nitrogen-containing compounds. The study involves the analysis of potato (Solanum tuberosum L.) samples with an online laser diode spectrophotometer. Additionally, detailed information is given about the potato plant and the working principle of the laser diode spectrophotometer.