Development of exosome and monoclonal antibody based new generation drugs
Eksozom ve monoklonal antikor temelli yeni nesil ilaçların geliştirilmesi
- Tez No: 863972
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA AYAR KAYALI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Biology, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: CHO hücresi, mAb üretimi, Ramucirumab, HEK293T hücresi, Eksozom, CHO cells, mAb production, Ramucirumab, HEK293T cells, Exosome
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç: Ovaryum kanserin teşhisi ve tedavisi, çeşitli zorluklarla karşılaşan karmaşık bir süreçtir. Mevcut yöntemlerdeki sınırlamalar, yeni ve daha etkili tedavi seçenekleri arayışını tetiklemiştir. Bu bağlamda tez çalışmasında, eksozom ve mAb tabanlı tedavilere odaklanarak, hastalığın tedavisinde hedefli ve daha etkili bir yaklaşımın geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Ovaryum kanseri hücrelerinde ifade edildiği bilinen VEGFR2' yi hedefli Ramucirumab biyobenzer mAb CHO hücreleri kullanılarak küçük ölçekte üretilmiş ve karakterize edilmiştir. Tedavi stratejisinin bir diğer ana ajanı olan eksozomlar ise HEK293T hücreleri kullanılarak optimize üretim süreçleri geliştirilerek üretilmiş ve karakterize edilmiştir. Yapısal özelliklerinden de yararlanılarak eksozomlar planlanan bu çalışmada ilaç taşıyıcı veziküller olarak görev almışlardır. Eksoozmların içerisine ovaryum kanseri tedavisinde sıklıkla kullanılan PTX kemoterapötik ajanı yüklenmiş ve oluşturulan bu tedavinin etkinliği sağlıklı ve kanserli ovaryum hücre hatları üzerinde gösterilmiştir. Bulgular: Memeli CHO hücrelerinden biyolojik prosesler sonucunda VEGFR2 hedefli mAb 2.79 g/L verimle üretilmiş ve ticari referans ürün ile karşılaştırılarak karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, eksozomların başarı ile üretildiği biyolojik üretim süreçleri sonucnda bir kültürden 1012 partikül/mL eksozom üretimi gerçekleştirilmiştir, bunların saflaştırma ve karakterizasyonları tamamlanmıştır. Güçlü fakat yan etkileri olan bir kemoterapötik olan PTX bu eksozomların içine yaklaşık %28' lik etkinlik ile yüklenerek ilaç taşıyıcı veziküller oluşturulmuştur. Üretilen bu terapötiklerin ovaryum kanserli hücreler üzerinde sitotoksik olduğu gözlenmiştir. Sonuç: PTX yüklü eksozomlar ve VEGFR2 hedefli mAb ile oluşturulan tedavinin standart tedavilere kıyasla yan etkileri azaltarak umut verici etkin bir tedavi olduğunu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The diagnosis and treatment of ovarian cancer are complex processes with various challenges. The limitations in current methods have prompted the search for new and more effective treatment options. In this context, this thesis aims to focus on exosome and mAb-based therapies to develop a targeted and more effective approach to treat the disease. Methods: Ramucirumab, a biosimilar mAb targeting VEGFR2, was produced and characterized on a small scale using CHO cells. Additionally, exosomes, another key agent in the treatment strategy, were produced and characterized by optimizing the production processes using HEK293T cells. Utilizing their structural properties, exosomes were used as drug carrier vesicles in this study. PTX, a chemotherapeutic agent commonly used in ovarian cancer treatment, was loaded into these exosomes, and the efficacy of this treatment was demonstrated in both healthy and cancerous ovarian cell lines. Results: As a result of successful biological production processes, a VEGFR2-targeting mAb was produced with a yield of 2.79 g/L from CHO cells and characterized by comparison with a commercial reference product. Furthermore, exosome production from one culture yielded 1012 particles/mL, and purification and characterization were completed. PTX, a potent but side-effect-prone chemotherapeutic, was loaded into these exosomes with approximately 28% efficiency to form drug carrier vesicles. These therapeutics have been found to be cytotoxic to ovarian cancer cells. Conclusion: Treatment with PTX-loaded exosomes and VEGFR2-targeting mAb is a promising and effective treatment with reduced side effects compared to standard treatments.