Habituel spontan abortus ve kötü obstetrik anamnez olgularında kromozomal polimorfizm
Chromosomal polymorphism in the cases of habitual spontaneous abortus and bad obstetric anamneses
  1. Tez No: 86401
  2. Yazar: NİLGÜN TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. DİLARA SÜLEYMANOVA KARAHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kromozom, Polimorfizm, C-bantlama, NOR- bantlama. VIII, Chromosome, Polymorphism, C-banding, NOR-banding. IX
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Habituel Spontan Abortus ve Kötü Obstetrik Anamnez Olgularında Kromozomal Polimorfizm Kromozomal polimorf izmin habituel spontan abortus (HSA) ve kötü obstetrik anamnez (KOA) denek gruplarında yeri ve önemini anlamak amacıyla yapılan bu çalışmada C- ve NOR-bantlama yöntemleri uygulandı. Denek ve kontrol grupları 30 'ar çiftten oluşturuldu (toplam 180 kişi). Her vakadan 20 metafaz plağı değerlendirildi. C-bantlama yönteminde kromozomların sentromer bölgeleri ile Y kromozomunda uzun kolun 1/2-1/3 distal kesimi koyu boya almaktadır. Özellikle 1,9,16 ve Y kromozomunda boyanan heterokromatin bölgeler polimorfizm göstermektedir. Çalışmamızda kromozomlardaki heterokromatin bölgelerin boyutları 5 puanlık sisteme göre değerlendirildi. Sonuçta, denek grupları (HSA ve KOA) ile kontrol arasındaki fark, Ki- kare yöntemine göre anlamlı bulundu. NOR-bantlama yönteminde akrosentrik kromozomların (13, 14, 15, 21, 22) kısa kolları koyu boyanmaktadır. NOR-bantlama yönteminde bant örüntüleri sayı ve boyut açısından polimorfizm göstermektedir. İnsanda görülen ortalama NOR sayısı 4 -10 'dur. Yapılan istatistiksel değerlendirme sonucu, HSA grubu kadınlarında 21., erkeklerinde ise 22. kromozom dışında aradaki fark anlamlı bulunmadı. Sonuç olarak; seçilen denek gruplarında G-bantlamanın yanı sıra NOR ve özellikle de C-bant yapılması uygun görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Chromosomal Polymorphism in the Cases of Habitual Spontaneous Abortus and Bad Obstetric Anamneses In this study, C- and NOR-banding techniques were used to determine the occurence and importance of chromosomal polymorphism in the cases of habitual spontaneous abortus (HSA) and bad obstetric anamneses (BOA). Subject and control groups were composed of 30 couples, each (a total of 180 cases). Twenty metaphase plaques were evaluated for each case. In the C-banding technique; centromere region of the chromosomes, and 1/2-1/3 distal region of the long arm of Y chromosome were stained dark. Heterochromatin regions stained in the chromosomes 1,9,16 and Y, especially showed polymorphism. In this study, sizes of heterochromatin regions in the chromosomes were evaluated on the basis of 5 -point system, and the difference between the subject and control groups was found to be significant when analysed by Chi-Square test. In the NOR-banding technique, short arms of acrocentric chromosomes (13,14,15,21,22) were stained dark. In this technique, the banding patterns showed polimorphism in terms of number and size. The average number of NOR observed in the humans is about 4-10. Except chromosome 21 in the females and chromosome 22 in the males, the difference was found to be nonsignificant in the HSA group. Overall evaluation of our results led to the conclusion that NOR-and especially C-banding should be performed in these subject groups, besides the G- banding technique.