Economic integration in East Africa: Exploring the potential benefits and challenges for Somalia
Doğu Afrika'da ekonomik entegrasyon: Somali için potansiyel faydaları ve zorlukları keşfetmek
  1. Tez No: 864056
  2. Yazar: KHADIJA NUH ALİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABRİ ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Afrika Topluluğu, Ekonomik Kalkınma, Zorluklar ve Fırsatlar, East Africa Community, Economic Development, Challenges and Opportunities
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ticari Diplomasi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ticari Diplomasi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu tez, Doğu Afrika Topluluğu'na (EAC) odaklanarak Somali'nin Doğu Afrika bağlamında bölgesel ekonomik entegrasyona potansiyel katılımının kapsamlı bir incelemesini üstlenmektedir. Bu tez, Doğu Afrika Topluluğu'na (EAC) odaklanarak Somali'nin Doğu Afrika bağlamında bölgesel ekonomik entegrasyona potansiyel katılımının kapsamlı bir incelemesini üstlenmektedir. This thesis undertakes a comprehensive examination of Somalia's potential participation in regional economic integration in the East African context, focusing on the East African Community (EAC). Bu tez, Doğu Afrika Topluluğu'na (EAC) odaklanarak, Somali'nin Doğu Afrika bağlamında bölgesel ekonomik entegrasyona potansiyel katılımının kapsamlı bir araştırmasını üstlenmektedir. This thesis undertakes a comprehensive investigation of Somalia's potential participation in regional economic integration in the East African context, with a focus on the East African Community (EAC). Araştırma dört temel amaç etrafında yapılandırılmıştır: Doğu Afrika'daki ekonomik entegrasyonun mevcut durumunu ve bunun üye devletler için potansiyel faydalarını incelemek, entegrasyon sürecinde Somali'ye özgü zorlukları belirlemek, Somali'nin EAC'ye katılmasından beklenen kazanç ve kayıpları değerlendirmek, ve Somali'nin bölgesel ekonomik entegrasyona etkin katılımı için politika önerileri önermek. Bu hedeflere ulaşmak için veriler, yaş, cinsiyet, eğitim durumu ve meslek açısından farklı bir demografik aralığı kapsayan 83 katılımcıyla yapılan görüşmeler yoluyla toplandı. Bulgular, katılımcıların ekonomik entegrasyon kavramlarına aşinalıkları ve potansiyel faydalara ilişkin algıları hakkında incelikli bir anlayış sunmaktadır. Çalışma özellikle Somali'nin karşı karşıya olduğu siyasi istikrarsızlık, ticari dengesizlikler ve entegrasyon çabalarını engelleyen altyapı eksikliği gibi temel zorlukları ortaya çıkarıyor. Katılımcıların bakış açıları, özellikle artan ticaret fırsatları, ekonomik büyüme ve daha büyük bir pazara erişim konularında Somali'nin potansiyel kazanımlarına ilişkin olumlu bir bakış açısının altını çiziyor. Eş zamanlı olarak araştırma, kapsayıcılığı, sendikaların oluşumunu ve stratejik kamuoyunu bilinçlendirme kampanyalarını vurgulayan anlayışlı politika önerileri ortaya koyuyor. Tartışmalar, bu bulguları çevreleyen karmaşıklıkları ele alıyor ve bilgi boşluklarını kapatmak ve daha bilgili bir toplumu teşvik etmek için sürekli farkındalık programlarına duyulan ihtiyacı vurguluyor. Siyasi istikrar, sürdürülebilir ekonomik ilerlemenin kritik bir önkoşulu olarak tanımlanıyor ve hem bölgesel kurumların hem de Somalili yetkililerin işbirlikçi çabalarını gerektiriyor. Potansiyel kazanımlara ilişkin iyimser bakış açısı, potansiyel kayıpları azaltırken faydaları en üst düzeye çıkarmak için stratejik planlama ve işbirliğine olan ihtiyacın altını çiziyor. Sonuç olarak bu tez, sürecin doğasında var olan zorlukları ve fırsatları kabul ederek, Somali'nin bölgesel ekonomik entegrasyondaki konumunun bütünsel bir incelemesini sunmaktadır. Sağlanan tavsiyeler, politika yapıcılara, paydaşlara ve Somali toplumuna bölgesel ekonomik girişimlere aktif ve bilinçli katılım konusunda rehberlik etmeyi amaçlamaktadır. Somali, işbirlikçi çabalar, kapsayıcı politikalar ve stratejik planlama sayesinde bölgesel ekonomik entegrasyonun karmaşıklıklarını giderebilir ve Doğu Afrika'nın daha geniş kalkınmasına ve refahına katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
is thesis undertakes a comprehensive exploration of Somalia's potential participation in regional economic integration within the East African context, focusing on the East African Community (EAC). The research is structured around four primary objectives: examining the current state of economic integration in East Africa and its potential benefits for member states, identifying challenges specific to Somalia in the integration process, assessing the anticipated gains and losses for Somalia from joining the EAC, and proposing policy recommendations for Somalia's effective participation in regional economic integration. To achieve these objectives, data was collected through interviews with 83 participants, covering a diverse demographic range in terms of age, gender, educational background, and occupation. The findings present a nuanced understanding of participants' familiarity with economic integration concepts and their perceptions of the potential benefits. Notably, the study uncovers key challenges facing Somalia, such as political instability, trade imbalances, and a lack of infrastructure, hindering its integration efforts. The participants' perspectives highlight a positive outlook on potential gains for Somalia, particularly in increased trade opportunities, economic growth, and access to a larger market. Concurrently, the research puts forward insightful policy recommendations, emphasizing inclusivity, the formation of trade unions, and strategic public awareness campaigns. The discussions delve into the complexities surrounding these findings, emphasizing the need for continuous awareness programs to bridge information gaps and foster a more informed society. Political stability is identified as a critical precondition for sustained economic progress, demanding collaborative efforts from both regional bodies and Somali authorities. The optimistic outlook on potential gains underscores the need for strategic planning and collaboration to maximize benefits while mitigating potential losses. In conclusion, this thesis offers a holistic examination of Somalia's position in regional economic integration, acknowledging the challenges and opportunities inherent in the process. The recommendations provided aim to guide policymakers, stakeholders, and the Somali community toward active and informed participation in regional economic initiatives. Through collaborative efforts, inclusive policies, and strategic planning, Somalia can navigate the complexities of regional economic integration and contribute to the broader development and prosperity of East Africa.