Boşanma sürecinde çatışma yönetiminin çeşitli yönleri ile incelenmesi
- Tez No: 864059
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEBİNİSO KAMALOVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Boşanma, Boşanma Süreci, Çatışma, Çatışma yönetimi, Divorce, Divorce Process, Conflict, Conflict management
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Araştırmada boşanma sürecinde olan çiftlerin yaşadıkları çatışmaları çözüme kavuşturma yöntemlerini incelemek amaçlanmıştır. Boşanma sürecinde çatışma yönetimi arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılan bu çalışmada, genel tarama modellerinden biri olan betimsel nitelikte ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Betimsel Nicel veriler SPSS 22.0 paket programına girilmiş frekans ve yüzdeleriyle dağılımları verilmiştir. Araştırmada demografik bilgilerin, yaş, eğitim durumu, çalışma durumu, gelir durumu, çocuk sayısı, çocuk velayeti, ilişkiyi bitirmeye karar veren, boşanmanın anlaşmalı olup olmadığının frekansları verilmiştir. Kategorik değişkenler arasındaki ilişkinin belirlenmesi için Ki-Kare analizi, sürekli değişkenler arasındaki ilişkinin belirlenmesi için pearson korelasyon kat sayısı kullanılmıştır. Araştırma verileri boşanan bireylerden online olarak Dijital Platform'dan anketle toplanmıştır.Anket formunu eksiksiz tamamlayan boşanmış 50 kadın 50 erkek toplamda100 kişinin katılımıyla çalışma gerçekleştirilmiştir. Veri toplama araçları Şen (2013) tarafından yapılan“Boşanma Süreci ve Arabuluculuğu”adlı doktora çalışmasından alınmıştır.Araştırma sonucu katılımcıların evli kaldıkları süre içerisinde yaşanan aile içi şiddet ile duygusal boşanma durumu arasındaki elde edilen sonuçlara göre fiziksel, duygusal, cinsel ve ekonomik şiddetin boşanma sürecinde duygusal boşanma arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır. Katılımcıların boşanma süreci, boşanma sonrası süreç ve yasal boşanma sürecinde yaşadıkları problemler arasında yüksek ve pozitif bir ilişki bulunmaktadır. Boşanma sürecinde yaşanan ekonomik çatışma ile yaşanan iletişim sorunları arasında anlamlı bir ilişki vardır. Boşanma sürecinde yaşanan velayet sorunları ile yaşanan iletişim sorunları arasında anlamlı bir ilişki yoktur. Boşanma sonrası süreç ile sosyal boşanma süreci arasında ise orta düzeyde ve pozitif bir ilişki bulunmaktadır. Boşanma süreci ile psikolojik boşanma arasında ve boşanma sonrası süreç ile psikolojik boşanma arasında düşük düzeyde benzerlik bulunmaktadır. Aile boşanması ile aile danışmanı desteği arasında anlamlı bir ilişki yoktur.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to examine the methods of resolving the conflicts experienced by couples in the divorce process. In this study, which was conducted to determine the relationship between conflict management in the divorce process, a descriptive relational screening model, one of the general screening models, was used. Descriptive and quantitative data were entered into the SPSS 22.0 package program and their distributions with frequencies and percentages were given. In the research, the frequencies of demographic information, age, education level, employment status, income level, number of children, child custody, decision to end the relationship, and whether the divorce was consensual or not are given. Chi-Square analysis was used to determine the relationship between categorical variables, and Pearson correlation coefficient was used to determine the relationship between continuous variables. Research data was collected from divorced individuals through online surveys from the Digital Platform. The study was conducted with the participation of a total of 100 people, 50 divorced women and 50 men, who completed the survey form completely. Data collection tools were taken from the doctoral study titled“Divorce Process and Mediation”conducted by Şen (2013). According to the results of the research, the relationship between domestic violence experienced during the participants' marriage and the emotional divorce situation, physical, emotional, sexual and economic violence occurred during the divorce process. There is no statistically significant relationship between emotional divorce and divorce. There is a high and positive relationship between the problems experienced by the participants during the divorce process, the post-divorce process and the legal divorce process. There is a significant relationship between the economic conflict experienced during the divorce process and the communication problems experienced. There is no significant relationship between custody problems and communication problems experienced during the divorce process. There is a moderate and positive relationship between the post-divorce process and the social divorce process. There is a low level of similarity between the divorce process and psychological divorce, and between the post-divorce process and psychological divorce. There is no significant relationship between family divorce and family counselor support.