Revisiting the FDI-CO2 emissions nexus within the n-ekc framework: Evidence from East African countries
N-ekc bünyesinde DYY-CO2 emisyonları bağlantısının yeniden gözden geçirilmesi çerçeve: Doğu Afrika ülkelerinden kanıtlar
- Tez No: 864082
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GODWIN OLASEHINDE WILLIAMS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Doğu Afrika, Doğrudan Yabancı Yatırım, CO2, MMQR, N-EKC, East Africa, FDI, CO2, MMQR, N-EKC
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
İklim değişikliği, insanlığın karşı karşıya olduğu en acil sorunlardan biri olarak ortaya çıktı ve etkisini azaltmak için yoğun çabaları tetikledi. Bu araştırma, gayri safi yurt içi hasıla, gayri safi yurt içi hasılanın karesi, gayri safi yurt içi hasılanın kübik biçimi, yenilenebilir enerji ve ticaret gibi değişkenleri kontrol ederken, Doğu Afrika ülkelerindeki N-EKC çerçevesi içindeki DYY-CO2 emisyon bağını yeniden ele almaktadır. açıklık. Çalışma, değişkenler arasındaki bağlantıyı incelemek için momentler kantil regresyon (MMQR) yöntemini kullanan, 2012-2019 dönemini kapsayan yıllık bir panel veri seti kullanmaktadır. Sonuçlar, doğrudan yabancı yatırımların Doğu Afrika'daki çevreyi olumsuz etkilediğini, ancak bunun yalnızca nispeten yüksek oranlarda (0,7'den büyük) olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca, karbon emisyonlarının yüzdelik dilimleri arttıkça, doğrudan yabancı yatırımların olumlu etkisi daha belirgin hale geliyor; bu da, kirlilik seviyeleri zaten nispeten yüksek olduğunda, doğrudan yabancı yatırımların karbon emisyonları üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olduğunu ortaya koyuyor. Araştırma aynı zamanda gayri safi yurtiçi hasıla ile CO2 emisyonları arasında ters N-EKC ilişkisini de ortaya koyuyor. Bu sonuç, kirlilik sığınağı hipotezine önemli bir destek sağlamaktadır. Bu belge yalnızca DYY'nin Doğu Afrika'da artan kirliliğe katkıda bulunduğunu doğrulamakla kalmıyor, aynı zamanda DYY'nin, özellikle kirliliğin zaten önemli bir sorun olduğu ve genellikle daha az katı çevre düzenlemeleriyle işaretlenmiş bölgelerde çevresel zararı büyüttüğünün altını çiziyor.
Özet (Çeviri)
Climate change has begun as one of the most pressing problems confronting humanity, triggering extensive efforts to mitigate its impact. This research revisits the FDI-CO2 emissions nexus within the N-EKC framework in East African countries, while controlling for variables such as gross domestic product, the square of gross domestic product, the cubic form of gross domestic product, renewable energy, and trade openness. The study employs an annual panel dataset covering the period 2012-2019, utilizing method of moments quantile regression (MMQR) to test the nexus with the variables. The findings reveal that foreign direct investment negatively affects the environment in East Africa, but only at relatively high quantiles (greater than 0.7). Furthermore, as the quantiles of CO2 emissions increase, the positive impact of foreign direct investment becomes more pronounced, suggesting that FDI has a greater effect on carbon dioxide emissions when pollution levels are already relatively high. The research also reveals an inverted N-EKC association between GDP and CO2 emissions. This outcome provides substantial support for the pollution haven hypothesis. It not only confirms that foreign direct investment contributes to heightened pollution in East Africa but also emphasizes that FDI magnifies environmental damage, especially in regions where pollution is already a substantial concern, often marked by less stringent environmental regulations.