Cibuti tasarım kültüründe sömürgecilik etkisi üzerine bir araştırma
A research on the effect of colonialism on design culture in Djibouti
  1. Tez No: 864143
  2. Yazar: ZOUHOUR HASSAN YOUSSOUF
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BENGİSU BAYRAK SHAHMİRİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sömürgecilil, tasarım kültürü, dergileri
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: BEYKOZ ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Göstergebilim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Göstergebilim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Cibuti'nin Doğu Afrika'da konumlanması, tarihsel olarak çeşitli yabancı etkilerle karşılaşmasına neden olmuştur. Özellikle sömürgecilik, Cibuti'nin kültürü ve tasarımı üzerinde derin ve kalıcı izler bırakmıştır. Bu dönemde, geleneksel tasarım anlayışı, Cibuti toplumuna giren yabancı kültürel unsurların etkisiyle önemli değişikliklere uğramıştır. Sömürgecilik döneminde, Cibuti, farklı Avrupa güçleri tarafından kontrol edilmiştir. Bu durum, Avrupalı sömürgecilerin kendi kültürlerini dayatmalarına ve yerel kültür üzerinde belirgin bir etki bırakmalarına yol açmıştır. Araştırma, özellikle dergilerin, tasarım kültüründeki değişim ve evrim süreçlerinde nasıl bir etkileşim içinde olduğunu detaylı bir şekilde ele almaktadır. Cibuti'nin tarihindeki sömürge dönemlerinde, özellikle Fransız yönetimi altında, dergilerin tasarım kültürüne katkılarını ve bu dergilerin yerel tasarım anlayışına olan etkilerini inceler. Sömürgecilik etkisinin tasarım kültüründe nasıl yansıdığını, dergiler aracılığıyla nasıl aktarıldığını ve bu süreçte dergilerin nasıl bir araç olarak kullanıldığını değerlendirir.
Özet (Çeviri)
Djibouti's location in East Africa has historically caused it to encounter various foreign influences. Colonialism, in particular, has left deep and lasting marks on Djibouti's culture and design. During this period, the traditional design approach has undergone significant changes under the influence of foreign cultural elements entering Djibouti society. During the colonial period, Djibouti was controlled by different European powers. This led European colonialists to impose their own culture and leave a significant impact on local culture. The research examines in detail how magazines interact in the processes of change and evolution in design culture. It examines the contributions of magazines to design culture during the colonial periods in Djibouti's history, especially under French rule, and the effects of these magazines on the local design concept. It evaluates how the influence of colonialism is reflected in design culture, how it is transferred through magazines, and how magazines are used as a tool in this process.