Akıllı şebekelerde kayıp-kaçak analizi ve kontrolü
Loss-leakage analysis and control in smart grids
  1. Tez No: 864190
  2. Yazar: BÜŞRA NUR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER LÜTFİ ÜNSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı Şebekeler, Kayıp-Kaçak Analizi, Enerji Verimliliği, Smart Grids, Loss-Leakage Analysis, Energy Efficiency
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu tez çalışmasında; enerjiyi tüketiciye kesintisiz verebilmek ve daha verimli kullanmak için yeni nesil elektrik güç sistemleri olarak adlandırılan akıllı şebekeler (Smart Grid) ile ilgili çalışmalar yer almaktadır. Akıllı şebekelerin ülkemizde uygulandığı bir pilot bölgede kayıp kaçak tespiti esas alınarak incelemeler yapılmışrtır. Akıllı şebeke sistemlerinin oluşturulması için kullanılan ekipmanların adetlerine, oluşturulduktan sonraki ölçülen enerji miktarı(kwh) ve adetleri verilmiştir. Bu sistemlerde kayıp-kaçak analizi ve kontrolü yapılmıştır. Buna bağlı, trafo bazlı kayıp-kaçak analizinde örnek verilen bazı abonelerin tüketim kaybına göre kaçak oluşum durumunu, tespit edilen kaçak durumlarında uygulanan stratejilere ve yıllara göre kayıp-kaçak oranlarına yer verilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre 3 yıllık ölçüm takibi yapılmıştır. 2018 yılında Akıllı şebeke uygulamaları başlamadan önce ölçülen enerji 80.162.980 kwh, 2019 yılında 92.958.724 kwh, 2020 yılında 105.375.317 kwh olduğu tespit edilerek faturalandırma artışı %24 olduğu belirlenmiştir. Artan enerji talebine bağlı olarak bölgedeki toplam abone sayısı 2018 yılında 42939, 2019 yılında 44286, 2020 yılında 45245 olduğu görülerek %5 lik bir artış olmuştur. Her ay düzenli oluşturulan fatura sayıları yıllara göre sıralandığında 2018 yılında 279493, 2019 yılında 292577, 2020 yılında 317187 adet fatura oluşturulmuştur. Buna bağlı olarak kayıp kaçak oranları 2018 yılında %74,11 iken 2019 yılında %68,62, 2020 yılında %55,42 akıllı şebekeler ile kayıp kaçağın azaltıldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, studies on smart grids (Smart Grid), which are called new generation electrical power systems, are included in order to provide energy to the consumer without interruption and to use it more efficiently. In a pilot region where smart grids are applied in our country, investigations have been made based on loss and leakage detection. The number of equipment used for the creation of smart grid systems, the amount of energy measured after the creation (kwh) and the number are given. Loss and leakage analyses and controls were made in these systems. Accordingly, in the transformer-based loss-leakage analysis, the leakage formation status according to the consumption loss of some subscribers given as an example, the strategies applied in the detected leakage situations and the loss-leakage rates according to the years are given. According to the results obtained, 3-year measurement follow-up was carried out. In 2018, the energy measured before the start of Smart Grid applications was 80,162,980 kwh, in 2019 92,958,724 kwh, in 2020 105,375,317 kwh, and the billing increase was determined to be 24%. Depending on the increasing energy demand, the total number of subscribers in the region was 42939 in 2018, 44286 in 2019 and 45245 in 2020, an increase of 5%. When the number of invoices created regularly every month is sorted by years, 279493 invoices were created in 2018, 292577 in 2019, and 317187 in 2020. Accordingly, loss and leakage rates were 74.11% in 2018, 68.62% in 2019 and 55% in 2020.