Sürdürülebilir bir besin olarak farklı oranlarda deniz salyangozu eklenmiş ekmeğin bazı organoleptik özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of some organoleptic properties of bread with different proportions of sea snail as a sustainable food
  1. Tez No: 864206
  2. Yazar: AHSEN ŞENTÜRK KIT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLGÜN ERSOY, DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİ ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: General Acceptability, nutritional value of bread, organoleptic properties, sea snail powder, sustainable nutrition
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Ülkemizin Karadeniz kıyılarında yaygın olarak bulunması ve besleyici özelliklerine karşın yaygın bir tüketimi olmayan deniz salyangozundan (Rapana venosa) sürdürülebilir bir besin elde etmek amacıyla oluşturulmuş ekmeklerin organoleptik özelliklerinin değerlendirildiği bu araştırma; deniz salyangozunun kurutulması, farklı oranlarda (%5, %10, %15 ve %20) deniz salyangozu tozu (DST) eklenerek elde edilen hamurlardan ekmek yapılması ve organoleptik analiz olmak üzere üç aşamadan oluşmuştur. Organoleptik analiz, 18 yaş üstü 40 kadın birey ile gerçekleştirilmiştir. Renk, koku, lezzet ve iç yapı gibi organoleptik parametrelerin toplam skoru %5 DST eklenmiş ekmekte %10, %15 ve %20 DST eklenmiş ekmeğe göre daha yüksek; %10 DST eklenmiş ekmekte %15 ve %20 DST eklenmiş ekmeğe göre daha yüksektir (p>0,001). Panelistlerin eğitim, gelir durumu ve BKİ sınıflandırmasına göre, ekmek gruplarının organoleptik özellik değerlendirme skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Panelistlerin yarısı (%50,0), ekmeğe %5 ve %10 oranlarında eklenen DST orta genel kabul edilebilirlik düzeylerinde değerlendirmiştir. Deniz salyangozu tozu içeriği %10, %15 ve %20 olan ekmeklerin 7 porsiyon kadar tüketilmesi ile birlikte, yetişkin bir kadının günlük protein gereksinmesinin yarıdan fazlası (%54,0, %62,1 ve %70,1), DST eklenmiş olan tüm ekmek türlerinin 7 porsiyon tüketimi ile de düzeltilmiş günlük protein gereksinmesinin yaklaşık yarısı karşılanabilir (%31,8, %38,9, %40,2, %40,4). Yedi porsiyon DST içeren ekmek gruplarından tüketildiğinde ise, toplam Eikosapentaenoik asit (EPA) ve Dekosaheksaenoik asidin (DHA) için önerilen yeterli alım miktarının sırasıyla %17,9, %35,6, %53,5 ve %71,4'ü karşılanabilir. Ekmeğe %5 ve %10 DST eklenmesi organoleptik özellikler ve genel kabul edilebilirlik açısından uygunken, besin değeri açısından daha fazla katkı sağlaması amacıyla %10 oranında eklenmesinin daha uygun olduğu sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler; Deniz salyangozu tozu, ekmeğin besin değeri, genel kabul edilebilirlik, organoleptik özellikler, sürdürülebilir beslenme
Özet (Çeviri)
This research evaluates the organoleptic properties of breads created to obtain sustainable nutrition from the sea snail (Rapana venosa), which is widely found on the Black Sea coast of our country and is not widely consumed despite its nutritional properties. It consisted of three stages: drying the sea snail, making bread from the dough obtained by adding sea snail powder (DST) in different amounts (5%, 10%, 15% and 20%), and organoleptic analysis. Organoleptic analysis was carried out with 40 female individuals over the age of 18. The total score of organoleptic parameters such as color, odor, flavor and internal structure is higher in bread with 5% DST added than in bread with 10%, 15% and 20% DST added; It is higher in bread with 10% DST added than in bread with 15% and 20% DST (p>0.001). According to the education, income level and BMI classification of the panelists, there was no statistically significant difference between the organoleptic property evaluation scores of the bread groups (p>0.05). Half of the panelists (50.0%) evaluated DST added to bread at 5% and 10% levels as moderate overall acceptability. Consuming 7 portions of bread containing 10%, 15% and 20% of sea snail powder will provide more than half of an adult woman's daily protein requirement (54.0%, 62.1% and 70.1%). Furthermore, approximately half of the adjusted daily protein requirement can be met by consuming 7 portions of bread types containing all the 4 concentrations of DST (31.8%, 38.9%, 40.2%, 40.4%). Seven portions of bread containing DST (%5, %10, %15 and %20) met 17.9%, 35.6%, 53.5% and 71.4% of the recommended adequate intake for total Eicosapentaenoic acid (EPA) and Decosahexaenoic acid (DHA), respectively. It was concluded that while adding 5% and 10% DST to bread was appropriate in terms of organoleptic properties and general acceptability, it was more appropriate to add 10% to provide more nutritional value.