Türk Hukuku'nda İslâm Hukuku ile karşılaştırmalı olarak aile arabuluculuğu
Family mediation in Turkish Law in comparison with Islamic Law
- Tez No: 864232
- Danışmanlar: PROF. YASİN KURBAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Aile, Uyuşmazlık, Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri (AUÇY), Aile Hukuku, Arabuluculuk, Aile Arabuluculuğu, Ekosistemik Aile Arabuluculuğu, Sûlh, Türkiye Aile Arabuluculuğu Modeli, Family, Dispute, Alternative Dispute Resolutions (ADR), Family Law, Mediation, Family Mediation, Ecosystemic Family Mediation, Peace, Türkiye's Family Mediation Model
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 376
Özet
Aile ile toplum, toplum ile devlet, devlet ile de adâlet birbirini tamamlayan olgular ve varlıklardır. Bu tamamlayıcılığın farklı görünümlerinden birisi ise şu şekildedir: birden fazla insanın olduğu her ortamda, insanı ilgilendiren farklılıklar ve değişkenler bulunmaktadır; söz konusu farklılıklar ve değişkenler, insanlardan oluşan toplumları etkileyen çatışmalara sebebiyet verir; çatışmaların olumsuz sonuçlarından korunmak isteyen toplumlar, herkesin hürriyet alanının belirlenmesi ve toplumsal barışın sürdürülebilir olarak tesis edilmesi amacıyla bir devlet çatısı altında örgütlenir; devletler ise, ancak iyi işleyen bir adâlet düzeni ile varlık ve devamlılık kazanabilir. Adâlet olgusunun devlet aygıtı içinde kurumsallaşması yönünde yaptığı önemli çalışmalar ile hukuk tarihinde müstesna bir yere sahip olan Hz. Ömer(ra)'in mükemmel tespitinde vurgulandığı üzere;“Adâlet, mülkün (devletin) temelidir.”Mülkün temeli olan adâletin ilk şartı ise, hukuk düzeni tarafından korunması gereken kişilerin adâlete erişimlerini kolaylaştıran bir hukuk sistemi inşâ etmektir. Modern hukuk sistemlerinde adâlete erişimin kolaylaşması, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin yaygınlaşması ile pozitif korelasyona sahip bir süreci ifade eder. Söz konusu yöntemlerin hukuk kişilerince en çok tercih edileni ise, taraflar arasındaki uyuşmazlıkların, tarafsız üçüncü kişilerin katılımıyla daha etkin, hızlı ve dostâne bir şekilde çözüme kavuşturulmasını mümkün kılan arabuluculuk yöntemidir. Aile arabuluculuğu ise, ihtisaslaşmış bir arabuluculuk dalı ve alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemi olarak, modern hukuk sistemleri içindeki yerini her geçen gün güçlendirmektedir.“Türk Hukuku'nda İslâm Hukuku ile Karşılaştırmalı Olarak Aile Arabuluculuğu”isimli bu çalışmada, aile arabuluculuğu bütün yönleriyle ele alınmış ve“Türkiye Aile Arabuluculuğu Modeli”isimli özgün bir model önerisi oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Family and society, society and state, and state and justice are facts and entities that complement each other. One of the different views of this complementarity is as follows: in every environment where there is more than one person, there are differences and variables that concern people; these differences and variables give rise to conflicts that affect societies of people; societies that want to be protected from the negative consequences of conflicts are organized under a state in order to determine everyone's freedom area and to establish social peace in a sustainable manner; and states can only exist and continue with a well-functioning justice system. As emphasized in the excellent observation of Hz. Ömer(ra), who has an exceptional place in the history of law with his important works towards the institutionalization of the phenomenon of justice within the state apparatus;“Justice is the foundation of state.”The first condition of justice, which is the basis of state, is to build a legal system that facilitates access to justice for people who need to be protected by the legal order. Easier access to justice in modern legal systems represents a process that has a positive correlation with the spread of alternative dispute resolution methods. The most preferred of these methods by legal persons is mediation, which allows disputes between the parties to be resolved more effectively, quickly and amicably with the participation of neutral third parties. Family mediation, as a specialized branch of mediation and an alternative dispute resolution method, strengthens its place in modern legal systems day by day. In this study titled“Family Mediation in Turkish Law in Comparison with Islamic Law”, family mediation is discussed in all its aspects and a unique model proposal called“Türkiye's Family Mediation Model”has been generated.