İslam hukuku ve mer'i Türk hukukundaki alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin karşılaştırılması
A comparison betwen Islamic law and contemporary Turkish law in alternative dispute resolution methods
  1. Tez No: 964418
  2. Yazar: CEMAL KONAKÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP ÇİĞDEM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemi, Arabuluculuk, Tahkîm, Hakem, Sulh, Uzlaşma, Alternative dispute resolution method, Mediation, Arbitration, Arbitrator, Conciliation, Compromise
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 280
Özet
Bu çalışmada, İslam hukuku ile mer'i Türk hukukundaki alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri karşılaştırmalı olarak ele alınmaktadır. Bu iki hukuk sisteminin alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin benzer ve farklı yönlerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Her iki hukuk sisteminin de arabuluculuk, sulh ve tahkîm yöntemlerini benzer şekilde özel hukukta kullandıkları görülmektedir. Özellikle İslam hukuku, aile meselelerinde bu yöntemlere mer'i Türk hukukuna göre daha fazla yer vermektedir. Mer'i Türk hukukunda evlenme ve boşanma işlemleri kamu düzeni ile ilişkilendirildiğinden bu yöntemlerin kullanılması sınırlıdır. İslam ceza hukukunda kısâs, diyet gibi konular alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemine açıktır. Mer'i Türk ceza hukukunda ise bu tür yöntemler oldukça sınırlıdır. Mer'i Türk idare hukukundaki alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri İslam idare hukukuna göre daha fazladır.
Özet (Çeviri)
In this study, alternative dispute resolution methods in Islamic law and contemporary Turkish law are comparatively discussed. It aims to find out the similarities and differences between these two legal systems in terms of alternative dispute resolution methods. It has been seen that both legal systems employ mediation, conciliation and arbitration methods in private law. In particular, Islamic law applies these methods to family issues more than that of contemporary Turkish law. Since the marriage and divorce are associated with public order, the application of these methods is limited in Turkish law. Qısas (retaliation), diyat (blood money) etc. are open to alternative dispute resolution in Islamic criminal law. However, these methods are very limited in Turkish criminal law. The sphere of alternative dispute resolution methods in Turkish administrative law are wider than that of Islamic administrative law.