Değişime karşı tutum ölçeği'nin hemşireliğe uyarlanması: geçerlik ve güvenirlik çalışması
Adaptation of the attitude towards change scale to nursing: a validity and reliability study
  1. Tez No: 864240
  2. Yazar: GÜLŞEN ÖZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDA ARZU ABA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, değişim, tutum, geçerlik, güvenilirlik, Nursing, change, attitude, validity, reliability
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırma, Değişime Karşı Tutum Ölçeği'ni Türkçe'ye uyarlanarak geçerlik ve güvenilirliğini belirlemek amacıyla metodolojik araştırma yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Araştırma, Balıkesir İli Bandırma İlçesinde yer alan iki hastane ve aile sağlığı merkezlerinde çalışan 250 hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında“Kişisel Bilgi Formu”ve ölçeğin Türkçe versiyonu olan“Hemşireler İçin Değişime Karşı Tutum Ölçeği (HDKTÖ)”formu kullanılmıştır. Araştırmada, orijinal ölçek maddeleri çeviri-geri çeviri yöntemi kullanılarak uzman görüşüne sunulmuş, dil ve kapsam eşdeğerliği sağlandıktan sonra pilot uygulama yapılmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler ile psikometrik ve psikolinguistik testler kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda kapsam geçerlik indeksi 0,987 olarak hesaplanmıştır. Tüm maddelerin madde-toplam puan korelasyon değerlerinin 0,484 ile 0,854 arasında değişkenlik gösterdiği ve ölçeğin tüm maddeleri için alt ve üst %27'lik grupların anlamlı olarak farklılaştığı (p< 0.001) belirlenmiştir. Doğrulayıcı faktör analizine göre uyum iyiliği indeksi değerlerinin mükemmel ve kabul edilebilir seviyelerde olduğu, yakınsak ve ıraksak geçerliğinin sağlandığı belirlenmiştir. HDKTÖ'nin iki yarı arasındaki korelasyon değeri 0,888 ve Spearman-Brown katsayısı 0,941'dir. Cronbach alfa güvenirlik katsayısının bilişsel, duyuşsal ve davranışsal alt boyutlar için sırasıyla 0,854, 0,916 ve 0,897 olduğu görülmüştür. Hotelling T² analizi sonucuna göre tepki yanlılığı olmadığı belirlenmiştir (p = 0.000). Test-tekrar test analizi ile 0,700-0.906 arasında sınıf içi korelasyon değerlerine ulaşılmıştır. Sonuç olarak Türk Kültürüne uyarlanan Değişime Karşı Tutum Ölçeği'nin, hemşirelerin değişime karşı bilişsel, duyuşsal ve davranışsal tutumlarının belirlenmesinde kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğunu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted using a methodological research method to adapt the Attitude Toward Change Scale into Turkish and determine its validity and reliability. The study took place with 250 nurses working in two hospitals and family health centers in the Bandırma district of Balıkesir Province, Turkey. The data were collected using a“Personal Information Form”and the Turkish version of the scale, the“Attitude Toward Change Scale for Nurses (ATCSN).”In the research, the original scale items were presented to experts using the translation-back-translation method. After ensuring language and scope equivalence, a pilot application was carried out. Descriptive statistics and psychometric and psycholinguistic tests were used to evaluate the obtained data. According to the findings of the research, the content validity index was calculated as 0.987. The item-total score correlation values for all items ranged from 0.484 to 0.854, and significant differences were found between the lower and upper 27% groups for all items of the scale (p < 0.001). According to confirmatory factor analysis, the goodness-of-fit index values were at excellent and acceptable levels, and convergent and discriminant validity were achieved. The correlation value between the two halves of the ATCSN was 0.888, and the Spearman-Brown coefficient was 0.941. The Cronbach's alpha reliability coefficient for cognitive, affective, and behavioral sub-dimensions were 0.854, 0.916, and 0.897, respectively. Hotelling T² analysis determined no response bias (p = 0.000). Test-retest analysis revealed intra-class correlation values between 0.700 and 0.906. In conclusion, it was found that the Attitude Toward Change Scale adapted to Turkish culture is a valid and reliable measurement tool that can be used to determine nurses' cognitive, affective, and behavioral attitudes toward change.