Meme kanserinde wilms tümör 1 geni ve prostat spesifik antijeninin prognostik önemi
- Tez No: 86439
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA PAYDAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, WT1, PSA, immünhistokimya, prognoz, Breast cancer, WT1, PSA, immunhistochemistry, prognosis
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Onkoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Meme kanseri, üzerinde en çok çalışma yapılan ve tedavisinde gelişmeler kaydedilen bir kanser olup dünyada kadınlarda en sık görülen tümörlerden birisini oluşturmaktadır. Hastalığın erken tanısı ve uygun tedavisi kür şansını artırmaktadır. Meme kanserinde prognozu belirlemede pek çok faktör kullanılmaktadır. Bu çalışmada son yıllarda meme kanserinde iyi prognostik faktör olduğu ileri sürülen PSA ile, bir tümör süpresör gen olan WTl'in meme kanserli dokularda immünhistokimyasal yöntemle boyanma özelliklerini klinikopatolojik parametrelerle karşılaştırması amaçlandı. Meme kanseri tanısı almış 66 hastaya ait dokulardan yapılan kesitlerde WT1 monoklonal antikoru ve PSA poliklonal antikoru strept avidin-biotin yöntemi kullanılarak boyandı. Sonuçta tümör dokusunda WT1 boyanması ile menapozal durum arasında sınırda ilişki saptarken, çevre normal dokularda tümör grade'i, klinik evre ve lenf nodu tutulumu arasında anlamlı korelasyon saptandı. Erken evre tümörlerde ve lenf nodu tutulumu olmayan olgularda daha kuvvetli boyanma saptandı. PSA ile elde edilen sonuçlar ise, tümör dokusunda PSA varlığı ile iyi diferansiye tümörler arasında pozitif korelasyon saptandı. Çevre dokuda PSA pozitifliği ise premenapozal gurupta daha belirgin idi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Although the breast cancer is one of the most studying cancer and some improvements achieved about its therapy, it is still the most common cancer in the world and leading cause of cancer deaths in women. The cure rate might be increased by early diagnosis and appropriate therapy. One of the priorities of breast cancer research is to define new biochemical markers that could be utilized to enhance the prognostic ability of available markers, and to facilitate treatment strategies on the basis of likelihood of response. The aim of this study was to compare clinical and pathologic parameters of breast cancer patients, and WTl(a member of tumor suppressor gene family) and PSA (which thought to be good prognostic factor in breast cancer) immunohistochemical staining pattern and to investigate prognostic significance of this markers on 66 formallin fixed, paraffin embedded breast cancer tissue sections. For this purpose, WT1 monoclonal antibody (mAb) and PSA polyclonal antibody (pAb) were used and strept avidin-biotin staining was performed. A correlation between WT1 mAb staining in tumor tissue and menapousal status was find out. In addition, WT1 mAb staining in normal tissues beside of the tumor correlated with grade, clinical stage and axillary lymph node status. Stage I tumors were more positive than the others with WT1. PSA pAb staining was correlated with differantiated tumors and normal tissue staining was more prominent in premenapousal subset.