Yazılı belgeler ışığında Hitit Devlet Organizasyonu'nda prensler
Princes in the Hittite State Organization in the light of written documents
  1. Tez No: 864432
  2. Yazar: TOLGA PELVANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM DOĞAN ALPARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Tarih, Ancient Linguistics and Cultures, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hitit Devleti, Hitit Devlet Teşkilatı, Prensler, Devlet, İmparatorluK, Hittite State, Hittite State Organization, Princes, State, Empire
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1141
Özet
“Yazılı Belgeler Işığında Hitit Devlet Organizasyonu'nda Prensler”başlıklı tez konusu hem geniş kapsamı hem de daha önce az çalışılmış olması nedeniyle zor bir konudur. Bu sebepten dolayı prenslerin görev yaptığı tüm makamlar, prens olma ihtimali üzerinde durulan görevliler, hem görev yaptıkları makamların Hitit Devlet Teşkilatı'ndaki konumu hem de prensler kronolojik bir biçimde ele alınmıştır. Böylece, prenslerin devlet içindeki konumlarını hem makamlarına göre hem de kronolojik ve hanedan içindeki konumları göz önünce bulundurulacak bir şekilde değerlendirilmesi yapılmıştır. Çalışma sırasında Hitit Devlet Teşkilatı'nda bulunan çeşitli makamlar bir bütün olarak ele alındığından prenslerin görev yaptığı makamlar bir bütün olarak incelenmiş hem Hitit Devlet Teşkilatlanması hem de prenslerin devlet içindeki konumu ayrıntılarıyla ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, Asur Ticaret Kolonileri zamanında Hititlerin Anadolu'da yoğun bir şekilde belgelenmesi hem Kültepe'den hem de Boğazköy'de bulunan yazılı belgeler Hitit Devleti'nin kuruluş aşamasının daha iyi anlaşılması için önemli bilgiler verdiğinden bu nokta üzerinde de ayrıntılarıyla durulmuştur. Ardından Hitit Devleti'nin kurucusunun kim olduğu üzerinde durulup, Eski Hitit Devleti zamanında prensler ayrıntılarıyla incelenmiştir. Çalışmamızın üçüncü bölümünde ise, Hitit Devleti'nin imparatorluk haline dönüşmesi ile prenslerin aldıkları görevler değişen devlet yapısı ile ayrıntılarıyla incelenmiştir. Sonuç kısmında ise, Hitit devletinde prenslerin görevleri, prenslerden beklenen eylemler, prenslerin sebep olduğu olumlu ve olumsuz sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The topic of the thesis entitled“Princes in the Hittite state organization in the light of written documents”is a difficult topic as it has a wide scope and has been little studied so far. For this reason, all positions in which the princes served, the officials who were considered princes were discussed chronologically. In this way, during the study the positions of the princes within the state were evaluated both according to their position and considering their chronological and dynastic position. During the study, the various positions in the Hittite State Organization were considered as a whole and the positions in which the princes served were examined as a whole and both the Hittite State Organization and the position of the princes within the state were discussed in detail. In the second part of the study, this point was highlighted in detail, as the Hittites in Anatolia were intensively documented during the Assyrian trading colonies, and the written documents found in both Kültepe and Boğazköy provide important information for a better understanding of the founding phase of the Hittite state. Then, it was emphasized who the founder of the Hittite State was and the princes during the period of the Old Hittite state were examined in detail. In the third part of the study, the duties of the princes as the Hittite State turned into an empire were examined in detail in the context of the changing state structure. In the conclusion, the duties of the princes in the Hittite state, the actions expected from the princes, positive and negative consequences caused by the princes were evaluated.