Motor tahrikli hasta taşıma ve transfer lifti geliştirilmesi
Development of electric motor activated patient transport and transfer lift
- Tez No: 864459
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN ERDAL AKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hasta taşıma lifti, Hasta transfer lifti, mukavemet analizi, Hasta taşınması, Statik yapısal analiz, 3 boyutlu modelleme. Ürün tasarımı, Patient transfer lift, Strength analysis, Patient transport, Static structural analysis, 3D modeling, Product desing
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Engelli bireylerin ve hareket yetersizliği bulunan hastaların günlük fiziki hareketliliğini sağlamak amacı ile tasarlanan hareket ve transport mekanizmaları genel olarak Hasta-engelli taşıma-transfer liftleri olarak adlandırılmaktadır. Tekerlekli sandalyeler, sedyeler, hareket mekanizmalı hasta yatakları, makaslı yükseltilebilen platformlar, vücudun belli bir kısmına hareket veya destek için tasarlanmış cihazlar genel anlamda hasta-engelli taşıma-transfer liftlerine örnek gösterilebilirler. Çok geniş mekanizma çeşitliliği olan bu platformların ve taşıma gereçlerinin seri imalatı ve montajı yapılmakla beraber engel durumuna yönelikte tasarlanabilmektedirler. Farklı tanımlamaları, standartları, testleri ve onay süreçleri bulunan, başta sağlık ve ulaşım sektörleri olmak üzere günlük yaşam içerisinde engelli bireylerin konfor ve yaşam kalitesini yükseltmek için kullanılmaktadırlar. Bu özellikleri sayesinde imalat sanayisi ve araştırma-geliştirme havuzunda değerli bir yerdedir. Yapılan bu çalışmada hali hazırda tasarımı yapılmış ve örnekleri günlük koşullarda kullanılan bir hasta-engelli taşımatransfer liftinin kullanım kolaylığı ve hareket yeteneğinin (hastanın direkt olarak yatağa indirilmesi ve alınması) geliştirilmesi amaçlanmıştır. Geliştirme çalışmalarında bilgisayar destekli tasarım ve analiz programları kullanılmıştır. Tasarım ihtiyaçları ve sınırlayıcıların araştırılmasının ardından üç boyutlu tasarım programı ile kavramsal tasarım oluşturulmuştur. Hazırlanan bilgisayar destekli tasarım (CAD) ve montaj yapısına, bilgisayar destekli yapısal analiz programı yardımı ile farklı mühendislik malzemeleri ve değişken yükler altında denemeler yapılarak mukavemet analizleri yapılmıştır. Tasarım ve analiz çalışmalarının bitirilmesi ile elde edilen uygun veriler doğrultusunda prototip imalatı gerçekleştirilmiş ve gerçek koşullarda, imalatı yapılan prototipe standartlar doğrultusunda fiziki testler uygulanmıştır. Kavramsal tasarımın bilgisayar destekli analiz sonuçları ile prototip fiziki test sonuçları karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The movement and transport mechanisms designed to facilitate the daily physical mobility of disabled individuals and patients with mobility impairments are generally referred to as Patient-Transfer Lifts. Wheelchairs, stretchers, mobile patient beds, scissorlift platforms, devices designed for movement or support of specific body parts can be considered as examples of patient-transfer lifts in a broad sense. These platforms and transport which have a wide variety of mechanisms, are mass produced and assembled and can be designed for obstacle situations. They have different definitions, standards, tests and approval processes and are used to improve the comfort and quality of life of disabled individuals in daily life, especially in the health and transportation sectors. Thanks to these features, it has a valuable place in the manufacturing industry and research and development pool. In this study, it was aimed to improve the ease of use and mobility (lowering and taking the patient directly to the bed) of a patient-disabled transport-transfer lift, which has already been designed and examples of which are used in daily conditions. Computer-aided design and analysis programs were used in the development studies. After researching the design needs and limitations, a conceptual design was created with a threedimensional design program. Strength analyzes were made on the prepared CAD design by testing different engineering materials and under variable loads in a computer-aided structural analysis program. After completing the design and analysis studies, prototype manufacturing was carried out in line with the appropriate data obtained, and physical tests were applied to the manufactured prototype in real conditions, in line with the standards. The computer-aided analysis results of the conceptual design and the prototype physical test results were compared.