Geç Osmanlı ve Erken Cumhuriyet Dönemi Aksaray'da eğitim ve eğitim yapıları
Education and educational buildings in Aksaray in the Late Ottoman and Early Republican Period
  1. Tez No: 864489
  2. Yazar: KÜBRA KILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYÜP POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Aksaray, Geç Osmanlı, Erken Cumhuriyet, Eğitim Yapısı, Mimari, Aksaray, Late Ottoman, Early Republic, Educational Building, Architecture
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Aksaray Coğrafi konumundan dolayı süre gelen yüzyıllar boyunca birden çok medeniyete ev sahipliği yaparak birçok kentin kuruluşuna ve gelişimine şahitlik etmiştir. Aksaray Selçuklu şehri olarak bilinen köklü bir geçmişe sahiptir ve 1920 yılında vilayet unvanını almış Aksaray 1933 yılında tekrar ilçeliğe dönüştürülmüştür. Aksaray kenti için Geç Osmanlı ve Erken Cumhuriyet Dönemlerinde çok sayıda değişiklikler olması açısından oldukça önemlidir. Bu yakın dönemler hakkında bilgi veren çalışmalar yeterli sayıda değildir. Arşiv kaynaklarında yer alan belgelere göre Aksaray'ın yakın dönemlerinde pek çok hadisenin yaşandığı görülmektedir. Bu çalışmada, Aksaray merkezinde Geç Osmanlı Ve Erken Cumhuriyet Döneminde inşa edilmiş eğitim yapılarının mimari özellikleri değerlendirilerek Aksaray'ın mimarlık ortamının eğitim mimarisi ele alınmıştır. Eğitim yapıları; tarihçeleri, günümüzdeki durumları ve mimari plan özellikleri açısından incelenmiştir. Tez çalışması, Aksaray'ın tarihi ve coğrafyası, Aksaray'ın Eğitim Tarihi, Katalog, Değerlendirme ve Sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Geç Osmanlı ve Erken Cumhuriyet Döneminde eğitim alanında yaşanan değişim ve gelişimler ele alınmıştır. Katalog bölümde; yapı dış cephe ve iç mekân tasarımları bakımından ayrıntılı bir biçimde tanıtılmıştır. Değerlendirme bölümünde; Geç Osmanlı ve Erken Cumhuriyet Dönemlerinde Aksaray'ın kentsel mekân gelişimi ortaya konularak yapıların plan, malzeme, süsleme ve cephe özellikleriyle değerlendirilmiş ve benzer örneklerle karşılaştırması yapılarak; Sonuç kısmında ise eğitim yapıları ile ilgili genel bir sonuca varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to Aksaray's geographical location, it has hosted multiple civilizations and given shows and speeches to many cities over the past centuries. Aksaray has a long history of being known as a Seljuk city and was given the definition of a province in 1920, and Aksaray was turned into a district again in 1933. It is very important for the city of Aksaray in terms of many changes in the Late Ottoman and Early Republican Periods. The productions providing information about these recent periods are not sufficient in number. According to the documents included in the archive, it is seen that there are many events close to Aksaray. In this study, the educational architecture of Aksaray's architectural environment was discussed by evaluating the architectural features of the educational buildings built in the center of Aksaray during the Late Ottoman and Early Republic Periods. Educational structures; They were examined in terms of their history, current situation and architectural plan features. The thesis consists of the history and geography of Aksaray, Education History of Aksaray, Catalog, Evaluation and Conclusion sections. The changes and developments in the field of education during the Late Ottoman and Early Republican Periods were discussed. In the catalog section; The building is introduced in detail in terms of exterior and interior designs. In the evaluation section; The urban space development of Aksaray in the Late Ottoman and Early Republican Periods was revealed and the buildings were evaluated with their plan, material, decoration and façade features and compared with similar examples; In the conclusion part, a general conclusion was reached regarding educational structures.