Fotogerçekçi ve hipergerçekçi sanat akımlarının jean baudrillard'ın simülasyon kuramı bağlamında incelenmesi
Analysis of photorealistic and hyperrealistic art movements in the context of jean baudrillard's simulation theory
  1. Tez No: 864505
  2. Yazar: EBRU ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EVREN KAVUKCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Gerçek, Simülasyon, Bütünsel Gerçeklik, Sentetik İmge, Fotogerçekçilik, Hipergerçekçilik, Real, Simülation, Holistic Reality, Synthetic İmage, Photorealizm, Hiperrealizm
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Fiziksel ve dijital dünyanın birleşmesiyle beraber temsil edilen bir gerçekliğin olmadığı, yapay ve sahte olanın gerçekliğin yerine geçtiği görüşünden yola çıkan, 20. yüzyılın en önemli düşünürlerinden biri olan Jean Baudrillard, bu durumu tanımlamak için“simülasyon”kavramını ortaya koymuştur.“Simülasyon evreni”ni oluşturan araçlardan biri olan fotoğraf; icadından sonra, resim sanatında radikal değişimlere sebep olmakla birlikte, bazı sanatçıların eserlerini üretirken gerçek dünyayı değil, fotoğrafın yansıttığı dünyayı referans almasına sebep olmuştur. 1960'lı yıllarda seçilen temalar bağlamında Pop Art akımının devamı niteliğinde ortaya çıkan“Fotogerçekçilik”, Baudrillard'ın gerçeğin simülasyon düzeni içerisinde devamlı yeniden üretildiği düşüncesine karşılık gelecek şekilde, fotoğraf makinesinin görüntüsünü onun ikizi sayılabilecek şekilde kendi araçsal özellikleriyle yeniden üretmektedir. Fotogerçekçi akımdan sonra ortaya çıkan“Hipergerçekçi”akımın ise fotoğrafın ikizi olmak yerine, Baudrillard'ın gerçeğin abartılarak“aşırı”üretimi sonucu gerçek olandan daha gerçek olarak algılanan“Hiperrealizm”kavramıyla uyuştuğu görülmektedir. Fotoğrafın Fotogerçekçi ve Hipergerçekçi sanat akımlarında kullanımı kapsamında, Baudrillard'ın simülasyon kuramının bu akımlarla olan ilişkisinin eserler üzerinden incelenmesi amaçlanmıştır. Dört bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde, araştırmanın amacı, önemi ve gerekçesi, sınırlılıkları, varsayımları, terim ve tanımlara yer verilmiştir. Baudrillard'ın Simülasyon kuramı çerçevesinde oluşturduğu gerçeklikle alakalı kavram ve açılımlar ikinci bölümde yer alırken üçüncü bölümde; simülasyon evreninde yapay bir şekilde yeniden üretilen sentetik imgeye geçiş sürecinde, anaolojik bir imge olan fotoğrafın icadı ve gelişim sürecinden bahsedilerek resim sanatı ile etkileşimi araştırılmıştır. Fotoğrafın referans alındığı fotogerçekçi ve hipergerçekçi akımların karşılaştırmasıyla beraber yer aldığı dördüncü bölümde ise simülasyon kuramı üzerinden sanat eserlerinin çözümlemesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Jean Baudrillard, one of the most important thinkers of the 20th century, who set out from the view that there is no reality represented by the merger of the physical and digital world, and that the artificial and fake replace reality, introduced the concept of“Simulation”to describe this situation. Photography, which is one of the tools that make up the simulation universe, caused radical changes in the art of painting after its invention, and caused some artists to take the world reflected by photography as a reference, not the real world, while producing their works. Photorealism, which emerged as a continuation of the Pop Art movement in the context of the themes chosen in the 1960s, reproduces the image of the camera as its twin, that is, its“hologram”, with its own instrumental features, corresponding to Baudrillard's idea that reality is constantly reproduced within the simulation order. The Hyperrealistic movement that emerged after the photorealistic movement, on the other hand, seems to fit with Baudrillard's concept of“Hyperrealism”, which is perceived as more real than the real thing as a result of exaggerating the“excessive”production of reality, instead of being the hologram of photography. Within the scope of the use of photography in Photorealistic and Hyperrealistic art movements, it is aimed to examine the relationship of Baudrillard's“Simulation”theory with these movements through works. In the first part of the study, which consists of four parts, the purpose, importance and justification of the research, limitations, assumptions, terms and definitions are given. While the concepts and expansions related to reality created by Baudrillard within the framework of Simulation theory are included in the second part. In the third part; In the process of transitioning to the synthetic image, which is reproduced artificially in the simulation universe, the invention and development process of photography, which is an analogical image, is mentioned and its interaction with the art of painting is investigated. In the fourth chapter, which includes the comparison of the photorealistic and hyperrealistic movements, on which photography is taken as a reference, the analysis of the works of art is made through simulation theory.