Sambucus ebulus özütü ve dekstran sülfat sodium verilen Mus musculus'ta total tiyol düzeylerinin araştırılması
Investigation of total thiol levels in Mus musculus given Sambucus ebulus extract and dextran sulfate sodium
- Tez No: 864508
- Danışmanlar: PROF. DR. İNAN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Sambucus ebulus L, thiol, dextran sulfate sodium, mouse
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
-Bu çalışmada cüce mürver (Sambucus ebulus L.) özütü (SE) ve dekstran sülfat sodyum (DSS) verilen farelerin kan ve karaciğer dokularında tiyol düzeylerinin araştırılması amaçlandı. Çalışmada 28 adet Mus musculus türü fare kullanılarak kontrol (Grup I) ,SE (Grup II), DSS (Grup III) ve DSS+SE (Grup IV) olarak 4 grup oluşturuldu ve deneysel uygulamalar 10 hafta süre ile devam etti. Grup I'deki hayvanlar normal bakımda içme suyu ve standart fare yemi ile beslendi. Grup II'ye 1 hafta % 2,5 (w/v) DSS ve sonra 2 hafta içme suyu verildi ve bu döngü 3 kez kullanıldı. Grup III'e 200 mg/kg/gün SE oral yolla verildi. Grup IV'e ise hem SE hem de DSS verildi. Karaciğer total tiyol düzeylerinin grup I'e kıyasla grup III'de önemli derecede azaldığı, grup IV karaciğer total tiyol düzeylerinin ise grup III'e göre arttığı saptandı. Karaciğer native tiyol düzeylerinin istatistiksel olarak anlamlı derecede grup I'e göre grup III'de azaldığı, grup IV'de ise grup III'e kıyasla arttığı tespit edildi. Kan total tiyol düzeylerinin de gruplar arasında karaciğer sonuçlarına benzer değişimler gösterdiği saptandı ancak bu değişiklikler istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Sonuç olarak, Sambucus ebulus L.'nin karaciğerde (KC) total tiyol düzeyleri üzerinde önemli bir düzenleyici etkiye sahip olabileceği kanaatine varıldı. Ayrıca bu etkilerin oksidatif stresle mücadelede Sambucus ebulus L. bitkisinin antioksidan kapasitesine bağlı olabileceği düşünülmektedir. Anahtar Sözcüklr: Sambucus ebulus L., tiyol, dekstran sülfat sodyum, fare
Özet (Çeviri)
-In this study aimed to investigate thiol levels in the blood and liver tissues of mice given dwarf elderberry (Sambucus ebulus L.) extract (SE) and dextran sulfate sodium (DSS) . In the study, 4 groups were created as control (Group I) , SE (Group II) ,DSS (Group III) and DSS+SE (Group IV) using 28 Mus musculus mice and experimental applications continued for 10 weeks. Animals in Group I were fed with drinking water and standard mouse chow under normal care. Group II was given 2,5 % (w/v) DSS for 1 week and then drinking water for 2 weeks, and this cycle was used 3 times. Group III was given 200 mg/kg/day SE orally. Group IV was given both SE and DSS. It was determined that liver total thiol levels decreased significantly in group III compared to group I, and group IV liver total thiol levels increased compared to group III. It was determined that liver native thiol levels decreased statistically significantly in group III compared to group I,and increased in group IV compared to group III. It was determined that blood total thiol levels showed similar changes between the groups as liver results, but these changes were not statistically significant. As a result, it was concluded that SE may have a significant regulatory effect on total thiol levels in the liver (KC). It is also thought that these effects may be due to the antioxidant capacity of the SE plant in combating oxidative stress.