Radikal prostatektomide cerrahi sınır pozitifliği bölgesi ile preoperatif multiparametrik prostat mr' da saptanan indeks lezyonun lokalizasyon açısından ilişkisi
The relationship between the site of surgical margin positivity and the localization of the index lesion detected on preoperative multiparametric prostate mr in radical prostatectomy
- Tez No: 864557
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK ÖZGÖR, DR. ALİ AYRANCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: MRG/USG prostat füzyon biyopsi, Prostat kanseri, PSA, MRI/USG prostate fusion biopsy, Prostate cancer, PSA
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Çalışmamızın amcacı Mp-MRG'de PIRADS v2 sistemi ile değerlendirilen indeks lezyonun, radikal prostatektomi spesmenindeki pozitif cerrahi sınır ile ilişkisini lokalizasyon açısından araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Araştırmamıza ocak 2017- temmuz 2023 tarihleri arasında değerlendirilen ve prostat kanseri şüphesi ile MRG/USG prostat füzyon biyopsisi sonucunda prostat kanseri saptanıp, radikal prostatektomi yapılan hastalar dahil edildi. Hastalara ait veriler hastane veri tabanından alındı. Aktif izlem hastaları, TRUS eşliğinde biyopsi ile prostat kanseri tanısı almış hastalar ve tıbbi kayıt eksikliği olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hastaların demografik verileri, serum PSA düzeyleri, multiparametrik prostat MR'daki indeks lezyon bilgileri (Lezyonun büyüklüğü, yerleşim yeri, PIRADS V2 skoru), radikal cerrahi sonrası patolojileri ve cerrahi sınır bilgileri kaydedildi. Hastalar cerrahi sınır pozitifliği olanlar ve olmayanlar şeklinde 2 gruba ayrıldı. Gruplar arasında demografik veriler, Mp-MRG özellikleri ve patoloji sonuçları karşılaştırıldı. Lezyon yeri ve cerrahi sınır pozitif alan arasındaki ilişki incelenip cerrahi sınır pozitifliğini öngören risk faktörleri belirlendi. Sonuç: Çalışmamızda, operasyon öncesinde yapılan Mp-MRG'deki indeks lezyon lokalizasyonu ile operasyon sonrası cerrahi sınırın pozitif olduğu bölgelerle arasındaki ilişki incelenmiştir. Hastalar cerrahi sınır pozitif ve negatif olarak iki gruba ayrılmış ve veriler karşılaştırılmıştır. Buna göre; Pozitif cerrahi sınır bölgesinin; preop Mp-MRG'deki indeks lezyon lokalizasyonu ile paralellik gösterdiği görülmüştür. Bu bağlamda, cerrahın operasyon esnasında ilgili indeks lezyon bölgesinde daha radikal eksizyon yapması önerilebilir. Çalışmamızın sonuçlarını destekleyecek, prospektif, daha geniş katılımcıya sahip, çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study is to investigate the relationship between the index lesions evaluated with the PIRADS v2 system in Mp-MRI and the positive surgical margin in the radical prostatectomy specification and the localization angle. Materials and Methods: Patients who were evaluated between January 2017 and July 2023 and whose prostate cancer was detected as a result of MRI/USG prostate fusion biopsy with suspicion of prostate cancer and who underwent radical prostatectomy were included in our study. Data about the patients were taken from the hospital database. Active surveillance patients, patients diagnosed with prostate cancer by TRUS-guided biopsy, and patients with missing medical records were excluded from the study. Demographic data of the patients, serum PSA levels, index lesion information in multiparametric prostate MRI (size of the lesion, location, PIRADS V2 score), post-radical surgery pathologies and surgical margin information were recorded. The patients were divided into two groups: those with positive surgical margins and those without. Demographic data, Mp-MRI features and pathology results were compared between the groups. The relationship between lesion location and surgical margin positive area was examined and risk factors predicting surgical margin positivity were determined. Result: In our study, the relationship between the index lesion localization in the preoperative Mp-MRI and the regions with positive surgical margins after the operation was examined. The patients were divided into two groups as positive and negative surgical margins and the data were compared. According to this; Positive surgical margin area; It was observed that it was parallel to the index lesion localization in preoperative Mp-MRI. In this context, it may be recommended that the surgeon perform a more radical excision in the relevant index lesion area during the operation. Prospective, multicenter studies with larger participants are needed to support the results of our study.