Prostat iğne biyopsileri ve radikal prostatektomi materyallerinin 2010 yılında revize edilen modifiye gleason derecelendirme sistemine göre histopatolojik karşılaştırılması
  1. Tez No: 433403
  2. Yazar: FATMA ALTINTAŞ GÜZEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SABA KİREMİTCİ, PROF. DR. AYŞE SERTÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Prostatadenokarsinomu, Gleason grade, Gleason skor, Upgrade, Klinikopatolojik parametreler, Prostate adenocarcinoma, Gleason grade, Gleason score, Upgrade, Clinicopathological parameters
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Amaç: Prostat adenokarsinomu derecelendirme sistemi 1066'dan beri kullanılmaktadır. Prostat kanseri derecelendirmesinde paternler arası gözlemci farkını en aza indirmek ve daha iyi prognostik korelasyon sağlamak amacıyla 2010 yılında Gleason derecelendirme sistemi revize edilmiş, önceden Gleason grade 3'e dahil edilen düzgün sınırlı kribriform yapılar şekil ve boyuta bakılmadan Gleason grade 4 olarak değerlendirilmeye başlanmıştır. Çalışmamızda 2010 revize Gleason derecelendirme sistemine göre ince iğne biyopsisinde tespit edilen tümör özellikleri ile radikal prostatektomideki total tümörün uyumunu araştırmak amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Çalışmamıza 2005-2010 yılları arasında ince iğne biyopsi ve radikal prostatektomi materyali Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı'nda incelenmiş ve prostat adenokarsinomu tanısı almış 190 olgu dahil edilmiştir. Tümörler 2010 revize Gleason Derecelendirme sistemine göre 3 patolog (AS, SK, FA) tarafından tekrar değerlendirilmiştir. Gleason grade, Gleason skor ve tümör miktarını içeren tümör özellikleri ile tümör risk grupları açısından iğne biyopsileri ile radikal prostatektomi materyalleri karşılaştırılmış, aradaki uyum araştırılmıştır. Pre-op PSA düzeyi, radikal prostatektomide elde edilen cerrahi sınır ve ekstraprostatik yayılım bulguları ayrıca değerlendirilmiştir. Verilerin analizi SPSS for Windows 11,5 paket programında yapılmıştır. p20 Ng/ml), yüksek oranda periprostatik yağ doku invazyonu (%36.9), perinöral invazyon (%96.9), veziküloseminalis invazyonu (%6.2), lenfovasküler invazyon (%23.1) ve lenf nodülü metastazı (%9.2) göstermiştir. Tümör risk gruplarına göre değerlendirildiğinde ince iğne biyopsi ve radikal prostatektomi arasında uyum düşük bulunmuş, tümörlerin %35.9'nda risk grubu aynı kalırken, %58.1'i upgrade, %6'sı downgrade olmuştur (p=0.001). Upgrade olan tümörlerin ince iğne biyopsisinde primer veya sekonder grade olarak GG4 içerdiği ve yüksek toplam tümör yüzdesi ve yüksek pre-op PSA düzeyi (>20 ng/mL) gösterdikleri belirlenmiştir. Ayrıca perinöral invazyon, periprostatik yağ doku invazyonu, veziküloseminalis invazyonu, lenfovasküler invazyon ve cerrahi sınır pozitifliği bu tümörlerde daha sık gözlenmiştir. Upgrade olasılığını öngörme açısından; yüksek pre-op PSA düzeyi, yüksek İİB toplam tümör yüzdesi, perinöral invazyon ve tümör içeren biyopsi sayısının yüksek olması anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Gleason derecelendirme sisteminde güncellemelere rağmen, İİB ve RP arasında Gleason grade ve gleason skor uyumsuzluğu önemli bir konu olmaya devam etmektedir. Hasta yönetimi ve prognoz tayini açısından tümörlerin upgrade ve downgrade olma olasılığını ön gören parametrelerin belirlenmesi önem taşımaktadır. İğne biyopsilerinde GG 4 tümöre upgrade olasılığını destekleyen klinikopatolojik parametrelerin de eşlik etmesi radikal prostatektomi materyalinde daha yüksek dereceli bir tümörü işaret etmektedir. Despite the Gleason grading system updates, Gleason grade and Gleason score discordance between fine needle biyosies and radical prostatectomy materials continues to be an important issue. To detect the patients management and prognosis, determining the parameters to estimate the possibility of upgrade and downgrade of the tumors is important. GG 4 tumors in needle biopsy and clinicopathological parameters to support the possibilities of upgrade, indicate high grade tumors in radical prostatectomy materials together.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Aim: Prostate adencarcinomas are used to be graded by Gleason grading system since 1966. The system had to be modified for several times and recently it was revised and updated in 2010 in order to minimize the interobserver discordance and to provide a better clinicopathologic correlation. The major modification was based on the cribriform glands that all cribriform patterns were considered as Gleason grade 4. In our study we aimed to compare the tumor findings between the needle biopsies and radical prostatectomy materials according to the revised 2010 Gleason grading system. Materials and Methods: 190 prostate adenocarcinoma patients whose needle biopsies and radical prostatectomy materials were examined in Pathology Department of Ankara University Medical Faculty between 2005 and 2010 were included in the study. Tumors were reviewed by 3 pathologists (AS, SK, FA) according to the revised 2010 Gleason grading system. Tumor findings as gleason grade, gleason score and tumor quantity and tumor risk groups were checked between needle biopsies and radical prostatectomy materials to analyse the concordance of the materials. Pre-op PSA levels and the clinicopathologic findings of radical prostatectomy as extraprostatic dissemination and surgical margin positivity of the tumors were also evaluated. SPSS for Windows 11,5 programme was used for statistic analyses and p value 20 ng / mL), a high rate of peri-prostatic fat invasion (36.9%), perineural invasion (96.9%), seminal vesicles invasion (6.2%), lymphovascular invasion (23.1%) and lymph node metastasis (9.2%). When tumors were analyzed according to risk groups, the concordance were lower between fine needle biopsy and radical prostatectomy; while 35.9%of the tumors were unchanged, 58.1%has been upgrade and 6%of the tumors has been downgrade (p = 0.001). Fine needle biopsy of upgrade tumors showed GG 4 as primary or secondary grade and demonstrated high total tumor percentage and high pre-operative PSA level (> 20 ng / ml). Perineural invasion, peri-prostatic fat tissue invasion, seminal vesicles invasion, lymphovascular invasion and positive surgical margins were also observed more frequently in these tumors. In terms of predicting of upgrade; high pre-operative PSA level, high fine needle biypsy total tumor percentage, perineural invasion and high biopsy numbers with tumor was found to be significant. Discussion / Comments: Despite the Gleason grading system updates, Gleason grade and Gleason score discordance between fine needle biyosies and radical prostatectomy materials continues to be an important issue. To detect the patients management and prognosis, determining the parameters to estimate the possibility of upgrade and downgrade of the tumors is important. GG 4 tumors in needle biopsy and clinicopathological parameters to support the possibilities of upgrade, indicate high grade tumors in radical prostatectomy materials together.