Kronik parsiyel üreter obstrüksiyonu sonucu böbrekte ortaya çıkan morfolojik ve fonksiyonel değişiklikler üzerine nitrik oksitin etkisi
The Effects of nitric oxide on the morphologic and functional changes of the kidney after chronic partial ureter obstruction
- Tez No: 86467
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELÇUK OTÇU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, General Surgery, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Obstrüktif hidronefrozis, rat, kaptopril, nitrik oksit 41, obstructive hydronephrosis, rats, captopril, and nitric oxide. 42
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET Kronik parsiyel ureter obstrüksiyonunun böbrekler üzerinde morfolojik ve fonksiyonel yöndeki beklenen olumsuz etkilerini vazodilatatör olan kaptopril ve nitrik oksit ile ortadan kaldırıp kaldıramayacağımızı ortaya koymayı amaçlayan amaçlayan çalışmamızda, 40 prepubertal, Wistar cinsi, erkek albino sıçan kullanıldı. Tüm deneklere kontralateral kompansatris etkileri ortadan kaldırmak için sağ nefrektomi uygulandı ve sol üreterin parsiyel obstrüksiyonu Ulm ve Miller' in tanımladığı tekniğe uygun olarak yapıldı. Tüm gruplardaki deneklerde 99m Tc-DTPA kullanılarak diüretikli sintigrafî yöntemiyle böbreğin perfuzyonu, glomerüler fıltrasyon hızı (GFH) ve konsantrasyonu ölçüldü. Serum üre ve kreatinin ölçüleri yanında, böbreğin parankim ağırlığı ve pelvik volümü ölçülerek böbrekler histopatolojik değerlendirmeye alındı. Grup l'de yalmzca laparatomi yapılarak sol üreter çevre dokularından serbestleştirildi. Grup 2'de sol üreter parsiyel olarak daraltıldı. Grup 3 'de, sol üreterin parsiyel obstrüksiyonu sonrası 15 mg/kg/gün kaptopril verildi. Grup 4'de, sol üreterin parsiyel obstrüksiyonu sonrası L-Arginine Methyl Ester 150 mg/kg/gün verildi. Üç haftanın sonunda üre ve kreatinin değerlerinde oluşan bozukluğun kaptopril ve L-arg ile düzeltilebildiğini, parankimal atrofi ve pelvik volüm artışının düzeltilemediğini, 3 haftalık kaptopril ve L- arg tedavisinin böbreğin perfuzyonu, glomerüler filtrasyon hızı ve konsantrasyonu olumlu yönde etkilediği, parankimal hasarlarıma üzerine etkili olmadığı yargısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Summary In this experimental study, we used 40 prepubertal wistar-albino rats and aimed to show whether vasodilator agent's captopril and nitric oxide would change the expected negative effects of chronic partial ureter obstruction on kidney morphology and functions. In all rats, right nephrectomy was done to omit the contralateral compensatory effects and left ureter was obstructed partially according to techniques described by Ulm and Miller. In all rats, Tc-DTPA 99m diuretic scintigraphic method was used to measure the kidney perfusion, glomeruler filtration rate and concantrastion. Besides, serum urea and creatinine levels, kidney parenchyma weight and pelvic volume were measured and kidney was evaluated histiopathologically. In-group 1, rats were only undergone laporatomy and left ureter was dissected from surrounding tissue. In-group 2, left fretter was obstructed partially. In- group 3, 15-mg/kg/day captopril was given after left ureter partial obstruction. In group 4, L- Arginine Methyl Ester 150 mg/kg/day was given after left ureter partial obstruction. At the end of three weeks, captopril and L-arginine methyl ester improved urea and creatinin level but not changed parenchymal atrophy and pelvic volume. As conclusion, three weeks captopril and L-arginine methyl ester treatment were positively effected kidney perfusion, glomeruler filtration and concentration but not effected parenchymal damage.