Arnavut toplumunda ''Cohabitation''(beraber yaşama) olgusu: Aile sosyolojisi açısından bir değerlendirme
'Cohabitation' phenomenon in Albanian society: An evaluation in terms of family sociology
- Tez No: 864693
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EREM SARIKOCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Birlikte Yaşama, Arnavutluk, aile, gelenek, dini inanç, toplumsal rol, Cohabitation, Albania, family, tradition, religious belief, societal role
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Birlikte yaşama, iki kişinin evli olmayıp birlikte yaşadığı bir düzenlemedir. Genellikle uzun vadeli veya kalıcı olarak romantik veya cinsel açıdan yakın bir ilişki içindedirler. Başka bir deyişle Cohabitation, birlikte yaşayan, ancak yasal olarak bağlı olmayan, medeni statüye kayıtlı olmayan iki kişi arasındaki duygusal ve cinsel bir ilişkidir. Bu tür düzenlemeler Batı ülkelerinde 20. yüzyılın sonlarından bu yana, özellikle evlilik, cinsiyet rolleri ve din ile ilgili değişen sosyal görüşlerin etkisiyle giderek daha yaygın hale gelmiştir. Terimin kökeni 16. yüzyılın ortalarında, Latince cohabitare'den,“birlikte”+ yaşam alanı“habitat”kelimesinden gelmektedir. Cohabitation'u tercih edenler genellikle aynı yaşam alanını paylaşırlar. Genelde ortak bir sosyal, maddi ve manevi yaşam için birbirine bağlı çiftlerden bahsedilmektedir. Bu çalışmada şu konular araştırılacaktır: 1) Cohabitation olgusu nasıl ortaya çıktı? 2) Neden Cohabitation gereksinimi oluştu? 3) Cohabitation olgusunun daha sonraki süreçlerde rolü nedir? 4)Cohabitation ve sağlık ilişkisi. 5)Cohabitation'un olumlu ve olumsuz yanları 6) Arnavutluk'taki aile geleneği ve süreçte gözlenen değişiklikler 7) farklı dini inançların olaya yaklaşımı8) Cohabitation'u tercih eden gençlere ailelerin yaklaşımı. 9) Bir çözüm ve tercih olarak birlikte yaşama olgusu ve toplumsal rollerde ve aile yapısında getirdiği değişiklikler. Bu çalışmanın amacı: birlikte yaşamanın çok yönlü araştırılarak hem literatür hem birebir görüşmelerle değerlendirip toplumda ne düzeyde yaşandığını ve nasıl bir karşılık bulduğunu ortaya koymaktır. Yapılacak araştırmalar ile Arnavutluk coğrafyasında bilimsel literatüre yepyeni bir çalışma kazandırılacaktır. Bu araştırma batıda gelişen kültürel dönüşümün Arnavut vatandaşları arasındaki etkilerini anlamamızı sağlayacaktır. Bu durumun toplumsal hayatta verdiği olumlu ve olumsuz etkiler göz önüne serildikten sonra, buna ilişkin nasıl politikalar geliştirilebileceğine yönelik önermelerde bulunulabilmesi olanağı ortaya çıkacaktır. Araştırma türü niteldir. Tarihsel gelişimini ve kavramsal boyutunu açıklamak için literatür taraması yapılacaktır. Aynı zamanda nitel veri toplama yöntemlerinden biri olan derinlemesine görüşme yöntemi kullanılarak verilerin oluşturulması planlanmıştır. Görüşmelerde yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılacaktır.
Özet (Çeviri)
Cohabitation is a living arrangement where two individuals are not married but share a common living space. Typically, they are engaged in a long-term or permanent romantic or sexually intimate relationship. In other words, cohabitation refers to an emotional and sexual relationship between two individuals who live together but are not legally bound and not registered in any civil status. Such arrangements have become increasingly prevalent in Western countries since the late 20th century, influenced by changing social views on marriage, gender roles, and religion. The term itself originates from the mid-16th century, derived from the Latin“cohabitare,”meaning“to live together,”and“habitat,”meaning living space. Those who prefer cohabitation generally share the same living space and are often described as couples connected to each other emotionally, financially, and spiritually for a shared social, material, and spiritual life. This study aims to explore the following topics: 1) How did the phenomenon of cohabitation emerge? 2) Why did the need for cohabitation arise? 3) What role does cohabitation play in subsequent processes? 4) The relationship between cohabitation and health. 5) The positive and negative aspects of cohabitation. 6) Family traditions in Albania and observed changes in the process. 7) The approach of different religious beliefs. 8) Family attitudes toward young people who prefer cohabitation. 9) The phenomenon of cohabitation as a solution and preference and the changes it brings in societal roles and family structure. The purpose of this study is to comprehensively investigate cohabitation, evaluating its occurrence in society through both literature review and direct interviews. By understanding the effects of the cultural transformation developed in the West on Albanian citizens, this research aims to contribute a new study to the scientific literature in the geography of Albania. After highlighting the positive and negative effects of this situation in societal life, recommendations can be made regarding how policies related to it can be developed. The research is qualitative, involving a literature review to explain its historical development and conceptual dimensions. Additionally, qualitative data collection methods, specifically in-depth interviews using semi-structured interview forms, are planned to generate data.