Sekizinci sınıf ingilizce öğretim programı ve ders kitabının kelime öğretimi açısından incelenmesi
Examining 8th grade english curriculum and course book in terms of vocabulary teaching
  1. Tez No: 864694
  2. Yazar: ELİF ÇELEBİ DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASIM ARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce Öğretim Programı, Sekizinci Sınıf İngilizce Ders Kitabı, Kelime Öğretimi, Yabancı Dil Öğretimi, English Curriculum, 8th Grade English Course Book, Vocabulary Teaching, Language Teaching
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, sekizinci sınıf İngilizce öğretim programı ve ders kitabının kelime öğretimi açısından incelenmesidir. Çalışma kapsamında, yabancı dil eğitiminde önemli bir yeri olan ve dilin temel yapı taşı olan kelime bilgisi, sekizinci sınıf ders kitabı ve öğretim programında çeşitli veri toplama araçları ile incelenmiştir. Kelime bilgisi, yabancı dilin temelini oluşturması ve tüm beceriler tarafından kapsanması sebebiyle İngilizce öğretimini doğrudan etkilemektedir. Bu sebeple öğretim programında kelime bilgisinin nasıl verildiği ve ders kitaplarının kelime bilgisinin kazandırılması konusunda etkisinin araştırılması önemlidir. Yöntem: Sekizinci sınıf İngilizce öğretim programı ve ders kitabının kelime öğretimi açısından incelendiği bu çalışmada, durum çalışması deseni kullanılmıştır. Sekizinci sınıf ders kitabı kelime öğretimi açısından doküman analizi ile incelenmiştir. Öğretim programı ve ders kitabıyla ilgili derinlemesine bilgiye ulaşabilmek adına kolay ulaşılabilir örneklem modeliyle seçilen 15 öğretmen ve ölçüt örneklem modeliyle belirlenen dokuz öğrenci ile görüşme yapılmıştır. Görüşmelerde uzman görüşleri alınarak oluşturulmuş yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılmıştır. Görüşmeler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Bulgular: Bulgulara göre öğretmenler, yabancı dil öğretiminde kelime bilgisinin büyük bir öneme sahip olduğu ve iletişimi doğrudan etkilediği görüşünü savunmaktadır.Öğrenci ve öğretmenler ders kitaplarının kelime öğretimi için yeterli olmadığı ve geliştirilmesi gerektiği görüşündedir. Öğretmenler öğretim programında bulunan kazanımların iletişim becerisine yönelik yazıldığı ancak LGS sebebiyle test öğretimi yapılmak zorunda olunduğu ve kazanımların gerçekleştirilemediğini savunmuştur. Sekizinci sınıf İngilizce öğretim içeriklerinin daha verimli öğretilebilmesi adına önceki kademelerle uyumlu hale getirilmesi gerektiği ve konuların tüm ortaokula yayılması gerektiği görüşündedir. Sekizinci sınıf İngilizce ders kitabının temel beceriler kapsamında kelime bilgisinin incelenmesine yönelik doküman analizi sonucunda, ders kitabında en çok vurgulanan becerinin okuma becerisi olduğu ortaya çıkmıştır. Ders kitabında verilen kelimelerin yeterince tekrar edilmediği sonucuna varılmıştır. Sonuç ve Öneriler: Çalışma sonucunda ders kitabında yer alan kelime öğretim etkinliklerinin artırılması gerektiği sonucuna varılmıştır. Öğretim programında bulunan dört beceriye yönelik kazanımların, kelime öğretimini doğrudan etkilediği sonucuna varılmıştır. Kazanımların uygulama açısından zor olduğu ve içeriklerin önceki kademelerle uyumlu hale getirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Ders kitabında yer alan kelime öğretim içeriklerinin zenginleştirilmesi gerektiği ve kelime öğretiminde sağlanan gelişmenin yabancı dil öğretimini doğrudan etkileyeceği sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of the study is to examine 8th grade English coursebook and English curriculum in terms of vocabulary teaching. In the study, vocabulary which is an important element for language teaching and is a very basic part of a language, is examined by a various data collection tools. Vocabulary affects language teaching directly because it is involved by all language skills and is a significant element for communication. For that reasons, it is important to examine how effective the English course books in vocabulary teaching and how the English curriculum do vocabulary teaching. Method: In the study, 8th grade English curriculum and course book are examined in terms of vocabulary teaching, case study research design has been used. 8th grade language course book is examined by documant analysis. To get a deeper understanding, 15 teachers chosen by convenience sampling and nine students chosen by criterion sampling have been interviewed. While conducting interviews, semi-structured interview forms which are created by the help of the experts opinions are used. The interviews are examined by the content analysis. Results: According to the findings, teachers have thought that vocabulary is an important issue and it affects the communication directly. Both teachers and students have stated that the coursebook is not sufficient for vocabulary teaching and it should be improved in terms of vocabulary activities. Teachers stated that the learning outcomes in the curriculum are written communicative skills oriented but, because of High School Enterance Exam (HSEE), teachers have to make test teaching and neglect the learning outcomes. 8th grade English teaching contents should be cohesive with the teaching contents of previous grades and the contents should spread the whole curriculum. As a result of document analysis of 8th grade English course book in terms of vocabulary teaching within four skills, reading skill is the emphasized skill. Another result is that the vocabulary given in the book is not repeated enough for acquisition. Conclusion and Suggestions: As a result of the study, the vocabulary activities given in the course book should be improved and the number of them should be increased. The learning outcomes in English curriculum affect vocabulary teaching directly. According to the results, the learning outcomes are hard to apply and the contents of the curriculum should be coherent with the previous grades. It is also stated in the results that the vocabulary activities in the course book should be varied and number of them should be increased, with the improvement of the vocabulary, language teaching can be affected in a positive way.