Hematopoetik kök hücre kaynağı olarak umbilikal kordon kanının özellikleri ve hücre ayırma işlemleri
The Characteristics of umbilical cord blood as a hematopoietic stem cell source and cell separation procedures
  1. Tez No: 86470
  2. Yazar: DERYA ALABAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLA TANYELİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Umbilikal kordon kam, CD34+ hücre, Transplantasyon, Ayırma işlemleri VI, Umbilical cord blood, CD34+ cells, Transplantation, Separation VII
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET HEMATOPOİETİK KÖK HÜCRE KAYNAĞI OLARAK UMBİLİKAL KORDON KANININ ÖZELLİKLERİ VE HÜCRE AYIRMA İŞLEMLERİ Kemik İliği Transplantasyondu (KİT) birçok malign ve malign olmayan hastalıkta kullanılmaktadır. Ancak HLA uygun donör bulmadaki zorluk ve Graft- versus-host hastalığı (GVHD) gelişme sıklığı nedeniyle KİT kullanımı sınırlanmaktadır. Umbilikal kordon kanında (UKK) bulunan kök hücreleri KİT'na alternatif hücre kaynağı olarak gösterilmektedir. Toplama, uygunlanan işlemler ve saklama yöntemleri ile ilgili halen birçok problem bulunmaktadır. Bu çalışmada, kordon kam toplama teknikleri incelendi. Ficoll-Hypaque kullanılarak kordon kanının eritrositlerinden arındırılma işlemi yapıldı. Sonuçlar herhangi bir işlem yapılmamış kordon kanı kök hücreleri ile karşılaştırıldı. Kan örnekleri ve ayrılmış fraksiyonlardan tüm hematolojik parametreler ve CD34+ hücre sayımlan yapıldı. UKK'ı örneklerinden elde edilen ortalama volüm 90 mi (50-165 mi) idi. Volüm azaltılmasından sonra elde edilen çekirdekli hücre sayısı 10±3.8 x 109 /L, mononükleer hücre sayısı 3.1±3.6xl08 ve CD34+ hücre sayısı 3.8±3.67xl06 olarak bulundu. Mononükleer hücre korunurluğu % 82 ve CD34+ hücre korunurluğu ise % 70 olarak bulundu. F/H gradienti ile kordon kam eritrositlerinim azaltılmasının basit ve etkili bir teknik olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE CHARACTERISTICS OF UMBILICAL CORD BLOOD AS A HEMATOPOIETIC STEM CELL SOURCE AND CELL SEPARATION PROCEDURES Bone marrow transplantation (BMT) is used in many malign and non-malign disease. But the use of BMT is limited by the paucity of HLA-matched donors and the frequent occurrence of Graft-versus-host disease (GVHD). Stem cells from umbilical cord blood (UCB) represent an alternative source of cells for clinical transplantation. Many issues remain unsolved with regard to their collection, manipulation and storage. In this study, we observed the cord blood collection techniques. The red cells of cord blood was depleted by Ficoll-Hypaque (F/H) density gradient separation. The results were compared with the unmanipulated cord blood stem cells. Hematologic cell counts and CD34+ cell quantification were done in whole blood and isolated fractions. The average volume of the UCB samples processed was 90ml (50- 165ml). After volume reduction, the respective UCB units contained 10±3.8 x 109 /L nucleated cells (NC), 3.1±3.6xl08 mononuclated cells and 3.8±3.67xl06 CD34+ cells. The mononuclated cell recovery was of 82%, and a CD34+ recovery of 70%. We conclude that this F/H gradient separation represents a simple and effective technique that can be used for reducing cord blood red cells.