Dokuz ve onbeş aylık bebeklerde yapılan kızamık kabakulak kızamıkçık kombine aşısının serokonversiyon oranları ve yan etki insidanslarının değerlendirilmesi
Immun response and side effects to measles mumps and rubella vaccine at 9, 15 months of age
  1. Tez No: 86472
  2. Yazar: VAHAP BAKLACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURDAN EVLİYAOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Dokuz ay, MMR, Onbeş ay, Serokonversiyon vu, Fifteen months, MMR, Nine months, Seroconversion IX
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Çocukluk çağının viral enfeksiyonlarından olan kızamık, kabakulak ve kızamıkçıktan korunmanın en iyi yolu aşıdır. Gelişmiş ülkelerde; kızamık, kabakulak ve kızamıkçık antijenlerini içeren kombine aşı (MMR) 12-24 aylar arasında uygulanmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerde ise bu aşı rutin uygulanmayıp, isteğe bağlı olarak onbeşinci ayda yapılmaktadır. Bu çalışmada, farklı yaş gruplarında yapılan MMR aşısının serokonversiyon oranlan ve yan etki insidanslan karşılaştırıldı. Birinci grupta dokuzuncu ayda rutin monovalan kızamık aşısı yapılmış ve onbeş ayını doldurmuş olan 19 bebek, ikinci grupta ise kızamık aşısı yapılmamış ve dokuz ayını doldurmuş 23 bebek vardı. Tüm vakalardan aşıdan önce ve aşıdan bir ay sonra alman serum örneklerinden kızamık, kızamıkçık ve kabakulak spesifik IgG antikorları ELISA yöntemiyle çalışıldı. Aşı öncesi birinci gruptaki çocukların %94,7vsi (18/19) kızamığa karşı seropozitif bulunurken, ikinci gruptaki çocukların hepsi seronegatifti. Aşı sonrasında birinci grupta kızamık antikor titrelerinde anlamlı değişiklik olmazken (p>0,05), ikinci grupta anlamlı artış gözlendi (p0,05). Kabakulak ve kızamıkçık için serokonversiyon oranlan birinci grupta her ikisi için %84,2 ikinci grupta sırasıyla %94,8 ve %94,4 olarak bulundu; her iki komponent için gruplar arasında fark saptanmadı. Genel yan etki insidansı birinci grupta %26,3 (5/24) ve ikinci grupta %20,8 (5/24) bulundu ve sonuçlar istatistiksel açıdan benzerdi(pX),05). Birinci grupta huzursuzluk ve ateş, ikinci grupta ise ateş ve öksürük en sık görülen yan etkileri oluşturdu. Her iki yaş grubunda yapılan MMR aşısının her üç komponentine karşı benzer oranlarda serokonversiyon elde edilmesi ve yan etki insidansının anlamlı fark göstermemesi, bu aşının dokuzuncu ayda yapılan monovalan kızamık aşısının yerini alabileceğini göstermektedir. Dokuzuncu ayda trivalan aşının yapılması; ekonomik olması, aşılama programım basitleştirmesi ve enjeksiyon sayışım azaltması nedeniyle bir çok yarar sağlayacakta-.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMMUN RESPONSE AND SIDE EFFECTS TO MEASLES MUMPS AND RUBELLA VACCINE AT 9, 15 MONTHS OF AGE Measles, mumps and rubella which are childhood virus infections can best be prevented by vaccination. In developed countries a combined vaccine (MMR) which contains measles, mumps and rubella antigens, is performed between 12-24 months of age. In the developing countries it is not performed in routine, it is performed at 15 months on willing. In this, study the seroconversion rates and side effect incidences of the MMR vaccine among different age groups were matched. In the first group there were 19 babies at the age of fifteen months which had been vaccinated at the age of nine months by routine monovalent measles vaccine and in the second group there were 23 babies at the age of 9 months which were not vaccinated by measles vaccine.Blood samples were taken in a dry tube immediately before immunisation to determine pre-existing antibodies and 4 weeks post-vaccination.Measles, mumps and rubella IgG antibody titreş determined using ELISA. In the first group before vaccination the 94,7 percent (18/19) of the children were found to be seropositive for measles, in the second group all the children were seronegative. After vaccination there was no significant change of the measles antibody titers (p>0,05) in the first group, but there was significant increase in the second group (p0,05). In the first group discomfort and fever, in the second group fever and coughing were the most seen side effects. Finding, similar seroconversion rates and no significant difference between side effect incidences each of the 3 components of the MMR vaccine performed in two age vingroups showed us that this vaccine can take place of the monovalent measles vaccine in the ninth month. Performing the trivalent vaccine in the ninth month, by means of being cheap, simplifying the vaccination schedule, and decreasing the number of injections being performed will bring us a lot of benefits.