Stratejik karar vermede sezgisellik: Orman ürünleri sektöründe fenomenolojik bir araştırma
Intuition in strategic decision making: A Phenomenological research in the forest products sector
  1. Tez No: 864713
  2. Yazar: AHMET SAVACI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ERTEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sezgi, Sezgisel Karar Verme, Stratejik Karar, Orman Ürünleri Sektörü, Intuition, Intuitive Decision-Making, Strategic Decision, Forest Products Sector
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu tez çalışması, orman ürünleri sektöründe stratejik karar verme süreçlerinde sezgiselliğin rolünü araştırmayı amaçlamaktadır. Nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik desen kullanılarak gerçekleştirilen bu çalışmada, sektördeki üst düzey yöneticilerle yarı yapılandırılmış mülakatlar yapılmış ve elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Bulgular, stratejik karar verme süreçlerinde sezgiselliğin önemli bir yere sahip olduğunu, yöneticilerin sezgisel bilgilerini kullanarak hızlı ve etkili kararlar alabildiklerini göstermektedir. Ayrıca, sezgisel karar verme süreçlerinin yöneticilerin deneyimleri, bilgi birikimleri ve içgüdüleriyle şekillendiği tespit edilmiştir. Bu çalışma, orman ürünleri sektöründe stratejik karar vermede sezgiselliğin önemini vurgulamakta ve bu süreçte sezgisel bilginin nasıl kullanıldığını ortaya koymaktadır. Araştırma bulgularına dayanarak, stratejik karar verme süreçlerinde sezgiselliğin rolüne ilişkin öneriler de sunulmaktadır. 2024, xii + 89 Sayfa
Özet (Çeviri)
This thesis aims to investigate the role of intuition in strategic decision-making processes within the forest products sector. Utilizing a phenomenological design, a qualitative research method, this study involves semi-structured interviews with senior executives in the sector. The data collected were analyzed using content analysis. The findings reveal that intuition plays a significant role in strategic decision-making processes, enabling executives to make quick and effective decisions by leveraging their intuitive knowledge. It was also found that intuitive decision-making processes are shaped by the experiences, knowledge, and instincts of the executives. This study underscores the importance of intuition in strategic decision-making within the forest products sector and elucidates how intuitive knowledge is utilized in these processes. Based on the research findings, recommendations are provided regarding the role of intuition in strategic decision-making. 2024, xii + 89 Pages