Obsesif kompulsif bozukluğu olan çocuk ve ergenlerde 'Paroksetin'in güvenirliği ve etkinliği: Açık bir çalışma
Safety and efficacy of 'Paroxetine' in children and adolescents with obsessive compulsive disorder: An Open trial
- Tez No: 86473
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE AVCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Psychiatry, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk ve ergen, obsesif kompülsif bozukluk, S SRİ, paroksetin, psikofarmakoloji VII, Child and adolescent, obsessive compulsive disorder, SSRI, paroxetine, psychopharmacology IX
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
ÖZET OBSESiF KOMPULSiF BOZUKLUĞU OLAN ÇOCUK ve ERGENLERDE“PAROKSETiN”İN GÜVENİRLİĞİ ve ETKİNLİĞİ: AÇIK BİR ÇALIŞMA Bu çalışmaya obsesif kompulsif bozukluk (OKB) tanısı koyulan 9-15 yaşlarında (31 erkek re 16 kız) 47 çocuk ve ergen alınmıştır ve 12 haftalık açık bir çalışmayla paroksetinin (bir selektif lerotonin geri alım inhibitörü; S SRİ) güvenirliği ve etkinliği değerlendirilmiştir. OKB'nin klinik özellikleri, sosyodemografik özellikler ve paroksetinin etkinliği ve güvenirliği değerlendirilmiştir. Olgular 0.-3.-6. ve 12. haftalarda MOKSL (Maudsley Obsesif vompülsif Soru Listesi), ÇDÖ (Çocuklar için Depresyon Ölçeği), ÇDKE (Çocuklar için )urumluk Kaygı Envanteri), ÇSKE (Çocuklar için Sürekli Kaygı Envanteri) ve Klinik Global zlenim (CGI) ile değerlendirilmiştir. OKB sıklığı, poliklinik başvurularının %2.7'si olarak belirlendi. Olguların aile bireylerinde )KB görülme sıklığı % 21.3 oranında saptandı. En sık temizlik obsesyonu ve kirlilik :ompülsiyonu olduğu ve tüm olgularda obsesyon ve kompülsiyonun birarada bulunduğu lelirlendi. 16 olguda (% 34) eştanı belirlenmezken, diğer olgularda en sık anksiyete bozuklukları % 38.3) ve major depresyon (% 29.8) saptandı. 12 haftalık tedavi süresinde ortalama 20.7 ttg/gün paroksetin kullanıldı. Ek ilaç kullanılmadı. En sık belirlenen yan etkiler uykululuk (% 23), inirlilik (% 8.5), yorgunluk (% 8.5) ve manik atak (% 6.4) idi. Bir olgu manik atak nedeniyle, 4 >lgu uyumsuzluk nedeniyle çalışmadan 6. haftada çıkarıldı. Paroksetin tedavisiyle tüm psikometrik ölçek puanlarında haftalar içinde azalmalar aptandı. Paroksetine bağlı antidepresif ve anksiyolitik etkinin 0.-6.haftalar arası tek fazlı geliştiği, ıntiobsesif etkinin ise istatistiksel olarak anlamlı biçimde 0.-3.haftalar ve 6.-12.haftalar arasında iki azli geliştiği belirlendi. Antiobsesif etki major depresyon, anksiyete bozukluğu ya da dikkat sksikliği hiperaktivite, Tourette ve davranım bozukluğu bulunmasından ve eştanı sayısından lağımsızdı. VICGI-siddete göre, tedavi sonunda olguların toplam % 88.1 'i hafif-sınırda ya da normal olarak belirlendi. 26 olguda, MOKSL puanlarının, tedavi sonunda % 50'den fazla azaldığı saptandı. Çalışmamızda 0-12.hafta arasında MOKSL puanındaki azalma % 52.53±24.33 olarak bulunurken, CGI-şiddet puanındaki azalma % 56.77±19.39 olarak belirlendi. Çalışma sonunda MOKSL'e göre % 50'den az düzelen olguların, tedavi öncesi ÇDÖ ve ÇDKE puanları istatistiksel olarak anlamlı biçimde daha yüksek bulundu. Çocuk ve ergenlerde kısa dönem OKB tedavisinde paroksetinin güvenilir ve etkin bulundu. Ancak gelişebilecek uykululuk ve mani atakları gibi yan etkiler yönünden olguların yakından izlenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SAFETY AND EFFICACY OF“PAROXETINE”IN CHILDREN AND ADOLESCENTS WITH OBSESSIVE COMPULSIVE DISORDER: AN OPEN TRIAL 47 children and adolescents aged between 9-15 (31 boys, 16 girls) who were diagnosed as obsessive compulsive disorder (OCD) were included in this study and in an open trial the safety and efficacy of paroxetine (a selective serotonin reuptake inhibitor; S SRI) was evaluated. Clinical characteristics of OCD, sociodemographic features and efficacy and safety of paroxetine was evaluated. Cases were assessed at 0.-3.-6. and \2& week by MOCQ (Maudsley Obsessive Compulsive Questionnaire, CDI (Depression Inventory for Children), SAI-C (State Anxiety Inventory for Children), TAI-C (Trait Anxiety Inventory for Children) and CGI (Clinical Global Impression). Incidence of OCD among outpatients was % 2.7. % 21.3 of the families of the cases had a history of OCD. Contamination and cleaning were the most common obsession and compulsion, while all of the cases had at least one obsession and one compulsion together. 16 cases (% 34) had no comorbid disorder, while anxiety disorders (% 38.3) and major depressive disorder (% 29.3) were the most common comorbidity. During the therapy period for 12 week, a mean dose of paroxetine was used as 20.7 mg daily. No drug was used additionally. Sleepiness (% 23), nervousness (% 8.5), tiredness (% 8.5) and manic episode (% 6.4) were the most common side effects. One case with manic episode and four cases who showed poor compliance were excluded from the study at 6th week. During paroxetine treatment all of the psychometric scales decreased in weeks. Antidepressive and anxiolytic effects of paroxetine were seen within a single phase between the 0th and the 6th weeks; but antiobsessive effect of paroxetine was significantly seen within a double VIII "^sr&tWAMTASVON tWTOKEOlphase between 0th and 3th weeks and between 6th and 12th weeks. Antiobsessive effect was independent from the comorbidity of major depression, anxiety disorders, attention deficit hyperactivity-Tourette-conduct disorders and incidence of the comorbidity. At the end of the trial, % 88.1 of the cases were evaluated to be border-mild or normal according to CGI-severity of the illness. At the trial MOCQ scores of the 26 cases reduced more than % 50. The average reduction between 0th and 12th weeks were % 52.53± 24.33 according to MOCQ scores and 56.77±19.39 according to CGI-severity scores. The cases who had less than % 50 reduction during the trial according to MOCQ had statistically higher CDI and SA1 at the beginning of the study. Paroxetine was found to be efficient and safe in short term treatment of OCD in children and adolescents. Meanwhile the cases had to be followed up closely towards the possibility of side effects, like sleepiness and manic attacks.