Vezikoüreteral reflü oluşturulmuş yavru domuzlarda transvezikal üreteral envajinasyon tekniği (Deneysel çalışma)
Transvesical ureteral intussusception in piglets with refluxing dilated ureters
- Tez No: 86477
- Danışmanlar: PROF. DR. ERBUĞ KESKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, General Surgery, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: VUR, envajinasyon, reflü nefropatisi iv, VUR, intussusception, reflux nephropathy VI
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Trabekülasyonlu, enfl^asysalü, ve ince duvarlı mejiaj^erde., ileri derecede dilate, aperistaltik, kısa ve fîbrotik üreterlerin submukozal tünelini oluşturmak oldukça zordur. Bu sorunu giderecek alternatif bir antireflü tekniği kliniğimizde 1996 yılında deneysel olarak geliştirilmiş ve sonuçları normal mesane ve üreterlerde başarılı bulunmuştu. Mesane enflamasyonu ile vezikoüreteral reflü (VUR) oluşturulmuş modelde bu tekniği uyguladık ve sonuçlarım değerlendirdik. Ç.Ü. TIBDAM'da 6-8 haftalık, 15-20 kg ağırlığında 7 adet Sus-Albinus- Domestica cinsi yavru domuz deney modelinde kullanıldı. Bilateral VUR oluşturmak için her iki üreterin submukozal tüneli bozuldu. Bir ay sonra her iki sistemde VUR'un varlığı gösterildi ve böbreklerden iğne biyopsisi alındı. Sol ureter serbestleştirilerek distal 3 cm.'lik segmentine transvezikal ureteral envajinasyon yapıldı ve detrusora tespit edildi. Operasyondan 3 ay sonra 4 domuza kontrol sistogram ile sol prograd urogram çekildi, her iki böbrek, üreterler ve mesaneleri histopatolojik olarak incelendi. Geri kalan 3 domuza antireflü operasyonundan 6 ay sonra aynı işlemler tekrarlandı.Ureteral envajinatın detrusora fiksasyon yerinden ayrıldığı bir denek dışında antireflü tekniğinin başarılı olduğu ve üreterovezikal bileşkede obstrüksiyona yol açmadığı görüldü. Yapılan histopatolojik incelemelerde ilk aym sonunda her iki böbrekte ortaya çıkan hafif derecede reflü nefropatisi bulgularının, korunan böbreklerde 3. ve 6. aym sonunda değişmediği görüldü. Buna karşın reflünün devam ettiği böbreklerde reflü nefropatisinin orta-ağır derecedeki bulgularına piyelonefrit bulgularının eşlik ettiği görüldü. Mesaneden alman doku örneklerinde intestinal goblet hücre metaplazisi, stromada kalsifikasyon ve aktif kronik sistit saptandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TRANSVESICAL URETERAL INTUSSUSCEPTION IN PIGLETS WITH REFLUXING DILATED URETERS Submucosal tunneling of severly dilated, aperistaltic, fibrotic and short ureters is found to be very difficult, particularly in the presence of trabeculated, inflammated and thin walled bladders. We developed an alternative antireflux technique experimentally to resolve this problem in 1996. Although the results of this technique in normal ureters and bladder were successful, we designed a new model with refluxing dilated ureters and inflammated bladder. Seven piglets, 15-20 kg, were used in this experiment. The antireflux mechanism was destroyed by unroofing both submucosal ureters, following the cystotomy. On the 30 postoperative day, cystograms shown VUR bilaterally. The left ureter was mobilized, a one cm isoperistaltic intussusception performed at the most distal part and positioned intramurally in all piglets.No other procedure was done on the right side and we performed tru-cut renal biopsy. vOn the 9001 postoperative day, cystogram is performed in 4 piglets and it demonstrated VUR on the right side in all piglets and on the left side in a piglet with dessusception Left nephrostogram shown no obstruction. Histopathological evaluation of kidneys, ureters and bladder were undertaken on 4 sacrificed piglets. The same examination was repeated on the rest of piglets on the 6 postoperative month. The transvesical isoperistaltic ureteral intussusception was found to be an successful method to treat VUR without risking ureterovesical obstruction in 6 piglets, but one with desusception. We observed the pathologic finding of mild reflux nephropathy in the tru-cut renal biopsy performed on first postoperative month. These finding remained unchanged in the kidneys successfully prevented from VUR on the 3 and 6 postoperative months. But the histopathological investigation of kidneys with reflux demonstrated severe reflux nephropathy with the findings of pyelonephritis. The findings of bladder evaluation were intestinal metaplasia with the presence of goblet cell, stromal calcification and chronic active cystitis.