Acil uzaktan eğitim sonrası okul paydaşlarının 21. yüzyıl becerileri ve dijital okuryazarlık düzeylerinin çeşitli değişkenler açısıdan incelenmesi
Examination of 21st century skills and digital literacy levels in terms of various variables after emergency distance education
  1. Tez No: 864771
  2. Yazar: LOKMAN ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMBİYA ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 21. yüzyıl becerileri, dijital okuryazarlık, okul paydaşları, yönetici, öğretmen ve MEB Personeli, 21st century skills, digital literacy, school stakeholders, administrators, teachers and MEB Personnel
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Açık ve Uzaktan Öğretme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 250
Özet
Amaç: Acil uzaktan eğitim sonrası okul paydaşlarından; idareci, öğretmen ve diğer MEB personelinin 21. yüzyıl becerilerini ve dijital okuryazarlık düzeylerini alt boyutlarıyla birlikte tespit etmektir. Yöntem: Nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Katılımcıların seçimi basit seçkisiz örnekleme yöntemi ile yapılmıştır. Verilerin SPPS programında analizi sonucunda normal dağılmadığı görülmüş ve istatistik hesaplamalarda parametrik olmayan testlerden Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis H testleri kullanılmıştır. Ayrıca ölçüm araçlarının birbirleri ve belirlenen değişkenler ile arasındaki ilişkiyi tespit etmek için Korelasyon ve Regresyon analizi yapılmıştır. Bulgular: Okul paydaşlarının 21. yüzyıl becerileri ve alt boyutları ile dijital okuryazarlık düzeyleri ve alt boyutları arasındaki ilişki; olumlu yönde, orta seviyede ve anlamlı olarak birlikte artmaktadır (r=.643). Değişkenlerin birbirleri üzerinde açıkladıkları varyans %41.34'tür (r2). Yani dijital okuryazarlığın %41.34'ü 21. yüzyıl becerilerinden kaynaklanıyor olabilir. Yine okul paydaşlarının 21. yüzyıl becerileri puanları, dijital okuryazarlık puanlarını anlamlı düzeyde yordamaktadır (F=257.433). 21. yüzyıl becerileri puanlarının dijital okuryazarlık puanlarını %45.8'lik (R2= .458) kısmını açıkladığı görülmektedir. Sonuçlar: 21. yüzyıl becerileri ve alt boyutlarının çeşitli demografik değişkenler açısından incelenmesi sonucunda; cinsiyet, yaş, medeni durum, öğrenim durumu, hizmet yılı, görev ünvanı, branş, eğitim kademesi, kurumun bulunduğu yer, bilinen yabancı dil sayısı ve aylık toplam hane geliri değişkenlerine göre okul paydaşları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu tespit edilmişken kurum türü, günlük internet kullanım süresi ve uzaktan eğitim alıp almama durumu değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Yine dijital okuryazarlık ve alt boyutlarının çeşitli demografik değişkenler açısından incelenmesi sonucunda; cinsiyet, yaş, hizmet yılı, branş, kurum türü, eğitim kademesi, kurumun bulunduğu yer, günlük internet kullanım süresi ve bilinen yabancı dil sayısı değişkenlerine göre okul paydaşları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu tespit edilmişken medeni durum, öğrenim durumu, görev ünvanı, aylık toplam hane geliri ve uzaktan eğitim alıp almama durumu değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Elde edilen bu sonuçlar alan yazını kapsamında tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: From school stakeholders after emergency distance education; The aim is to determine the 21st century skills and digital literacy levels of administrators, teachers and other MEB personnel together with their sub-dimensions. Method: Relational screening model, one of the quantitative research methods, was used. The selection of participants was made by simple random sampling method. As a result of the analysis of the data in the SPPS program, it was seen that it was not normally distributed and Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis H tests, which are non-parametric tests, were used in statistical calculations. In addition, Correlation and Regression analyzes were conducted to determine the relationship between the measurement tools with each other and the determined variables. Findings: The relationship between school stakeholders' 21st century skills and sub-dimensions and digital literacy levels and sub-dimensions; It increases positively, moderately and significantly (r=.643). The variance explained by the variables on each other is 41.34% (r2). In other words, 41.34% of digital literacy may be due to 21st century skills. Again, school stakeholders' 21st century skills scores significantly predict digital literacy scores (F=257.433). It is seen that 21st century skills scores explain 45.8% (R2 = .458) of digital literacy scores. Conclusions: As a result of examining 21st century skills and their sub-dimensions in terms of various demographic variables; while it has been tested that there is a statistically significant difference between school stakeholders according to the variables of gender, age, marital status, education level, years of service, job title, branch, level of education, location of the school/institution, number of foreign languages known and total monthly household income. It was determined that there was no significant difference according to the variables of institution type, daily internet usage time and distance education status. Again, as a result of examining digital literacy and its sub-dimensions in terms of various demographic variables; While it has been tested that there are statistically significant differences between school stakeholders according to the variables of gender, age, years of service, branch, type of school/institution, level of education, location of the school/institution, daily internet usage time and number of foreign languages known, marital status, educational status, It was determined that there was no significant difference according to the variables of job title, total monthly household income and whether or not they received distance education. These results were discussed within the scope of the literature and suggestions were made.