The effects of internal communication on job satisfaction: Example of a commercial airline
İç iletişimin iş doyumu üzerindeki etkileri: Ticari bir havayolu örneği
  1. Tez No: 864802
  2. Yazar: MERVE ÇAVUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜMEYYE KUŞAKCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Havacılık, İç İletişim, İletişim, İş Memnuniyeti, Kurumsal İletişim, Ticari Havayolu
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hava Taşımacılığı Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
İnsanların en temel ihtiyaçlarından birinin iletişim olduğu bilinmektedir. Havacılık sektöründe de iletişim boyutu önemlidir, çalışan sayısının fazla olduğu gerçeği göz önünde bulundurulduğunda iş memnuniyetine etkisini gözlemlemek gereklidir. Profesyonel hayatta iş memnuniyeti önemli bir faktördür, bu nedenle onu etkileyen geçerli faktörleri tanımlamak ve incelemek kritiktir. Bu faktörler arasında 'iç iletişim' yadsınamaz bir rol oynar. Kurum çalışanlarının beklentilerinin karşılanması, onların içsel değerlerini kuruluş içinde arttırması, iş yapma istekliliklerini sağlaması ve böylece işe yüksek kalitede katkıda bulunmaları, iç iletişim seviyesini yükselterek gerçekleştirilebilir. İş memnuniyeti seviyesi ne kadar yüksek olursa, organizasyonun başarısı o kadar artar, şirketin büyüme hedeflerine ulaşmasını kolaylaştırır. Özellikle havacılık gibi uluslararası faaliyet gösteren sektörlerde güçlü iç iletişim kritiktir. Bu çalışmanın amacı; iç iletişimin kurumsal sektörde rolünü anlamak ve havacılık sektöründe çalışanların iç iletişiminin iş memnuniyetine olan katkısını gözlemlemektir. Araştırmanın bulgularına göre, katılımcıların yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim seviyesi ve pozisyonlarına göre ICS ve JSS puanları arasında önemli bir fark bulunmamaktadır. Bununla birlikte, iş deneyimine göre JSS puanlarında önemli bir fark saptanmıştır. 0-5 yıl deneyime sahip katılımcılar, 6-10 yıl deneyime sahip olanlardan daha yüksek iş memnuniyeti puanlarına sahipti. Ayrıca, ICS ve JSS puanları arasındaki ilişkinin incelenmesi, aralarında orta düzeyde, önemli ve pozitif bir ilişki olduğunu göstermektedir. Çalışanların ICS puanlarının artması, aynı zamanda JSS puanlarını artırır.
Özet (Çeviri)
Communication is known to be one of the fundamental needs of individuals. In the aviation sector, the dimension of communication is crucial, especially considering the large number of employees. It is essential to observe its impact on job satisfaction. Job satisfaction is a significant factor in professional life, so it is crucial to identify and examine the valid factors that affect it. 'Internal communication' stands out as a primary factor among them. Meeting employees' expectations from the institution, enhancing their intrinsic values within the organization, ensuring their willingness to work, and thus contributing to the job in a high-quality manner can only be achieved by raising the level of internal communication. The higher the job satisfaction level, the more the success of the organization increases, making it easier for the company to achieve its growth goals. Especially in sectors operating internationally, such as aviation, strong internal communication is crucial. This study aims to discover the role of internal communication in the corporate sector and observe its contribution to job satisfaction among employees in the aviation industry. According to the findings, there is no significant difference in the ICS and JSS scores of participants by age, gender, marital status, educational level, and position. On the other hand, a significant difference is determined in the JSS scores by working experience. The participants with experience of 0-5 years had higher job satisfaction scores than those with 6-10 years of experience. Moreover, the examination of the relationship between ICS and JSS scores demonstrates that there was a moderate, significant, and positive relationship between them. The increase in the ICS scores of the employees also increases the JSS scores.