Endülüs'te İslam felsefesinin teşekkül süreci (Fetihten Mülûk't-Tavâif dönemi sonuna kadar)
The formation process of Islamic philosophy in Andalusia (From the Conquest to the End of the Mulûk al-Tawâif Period)
- Tez No: 864820
- Danışmanlar: PROF. DR. EYÜP BEKİRYAZICI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Endülüs, Felsefe, İslam felsefesi, İslam medeniyeti, Andalusia, Philosophy, Islamic philosophy, Islamic civilization
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 275
Özet
Bu çalışma, İslam felsefesi tarihinin Endülüs'teki oluşum sürecini takip etmeyi hedeflemektedir. Nitekim İslam felsefesinin Endülüs'teki tarihi genel olarak 12. Yüzyıl ve sonrasına odaklanmakta ancak 711 yılındaki fetihten bu döneme kadarki tarih, genellikle göz ardı edilmektedir. Endülüs ilim ve düşünce tarihi içerisinde felsefenin konumunu ve felsefi yaklaşımın oluşmasını sağlayan etkenleri tespit etmek düşünce tarihindeki bir boşluğun doldurulmasını ve sonraki dönemde Endülüs'te ortaya çıkacak olan filozofların zihinsel altyapısını belirlemesi açısından önemlidir. Endülüs düşünce tarihinin fetihten Mülûkü't-Tavâif devrinin sonuna kadarki sürecinde ilmi faaliyetlerin ve bunlar içerisinde felsefenin konumunun inceleyen çalışmada, öncelikle Endülüs'teki yöneticilerin ilmi faaliyetlere etkisi incelenecektir. Ardından İslam dünyasının o dönemki kültürel merkezlerine yapılan seyahatler neticesinde bölgeye aktarılan ilmi materyaller üzerinde durulacak ve bu birikimin felsefenin oluşumuna katkısı değerlendirilecektir. Son aşamada ise Endülüs İslam medeniyeti tarihinin söz konusu aşamasında felsefi birikime sahip olan şahsiyetler ele alınarak bu isimlerin yöntem ve yönelimleri incelenmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to trace the formation of the history of Islamic philosophy in al-Andalus. Thus, the history of Islamic philosophy in Andalusia generally focuses on the 12th century and later, but the history from the conquest in 711 to this period is generally ignored. Identifying the position of philosophy in the history of Andalusian knowledge and thought and the factors that led to the formation of the philosophical approach is important in terms of filling a gap in the history of thought and identifying the intellectual infrastructure of the philosophers who will emerge in Andalusia in the following period. This study, which examines the scientific activities and the position of philosophy in the history of Andalusian thought from the conquest until the end of the Mulūk al-Tawāif period, will first examine the influence of the rulers in Andalusia on scientific activities. Subsequently, it will focus on the scholarly materials transferred to the region as a result of the travels to the cultural centers of the Islamic world at that time and evaluate the contribution of this accumulation to the formation of philosophy. In the last stage, the scholars who had a philosophical background at this stage of the history of Andalusian Islamic civilization will be discussed and their methods and tendencies will be analyzed.