Suriyeli öğrencilere yönelik Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi için hazırlanan materyallerin söz varlığı açısından incelenmesi: Aslı Hikâye Serisi örneği
An analysis of the materials prepared for teaching Turkish as a foreign language to Syrian students in terms of vocabulary: The example of Aslı Story Series
- Tez No: 864836
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CANBULAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi, Söz Varlığı, Yardımcı Okuma Kitapları, Teaching Turkish as a Foreign Language, Vocabulary, Supplementary Reading Books
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırmanın amacı, PIKTES projesi kapsamında hazırlanmış olan materyallerden Aslı Hikâye Serisi'nin kelime sıklığını ve atasözü, deyim, ikileme, kalıp söz ve yansıma sözcüklerden oluşan söz varlığını ortaya koymaktır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi kullanılmıştır. Araştırmanın veri setini, 6-12 yaş grubundaki A1-A2 seviyesi öğreniciler için hazırlanmış olan 10 kitaplık Aslı Hikâye Serisi oluşturmaktadır. Verilerin toplanma aşamasında hikâyelerin dokümanlarına projenin resmî sitesinden ulaşılmıştır. Verilerin analizi Cibakaya 2.3 programı ile yapılmıştır. Metinlerin programa yüklenmeye hazır hâle getirilmesi için kelimeler çekim eklerinden ayrılarak kök veya gövde hâli ile incelenmiştir. Bununla birlikte atasözü, deyim, ikileme, kalıp söz ve yansıma sözcükler tek bir kelime sayılmaları için düzenlenmiştir. Kelimeler sisteme yüklendikten sonra elde edilen bulgular tablo hâline getirilip yorumlanmıştır. Çalışma kapsamında elde edilen bulgular, yüksek lisans mezunu bir Türkçe öğretmeni ve doktora mezunu bir akademisyenle birlikte kontrol edilmiştir. Çalışmanın veri setini oluşturan öyküler, kitapların sonunda yer alan etkinliklerle birlikte değerlendirilerek kelime sıklığı açısından Pierce'in (1963) Sıklık Tablosu ve söz varlığı açısından TYDOÖP (2020) kazanımlarına yönelik olarak değerlendirilmiştir. Değerlendirmeler sonucunda metinlerde kullanılan kelimelerin, Pierce'in (1963) sıklık listesi ile bağlaç ve zamir kullanımı noktasında örtüştüğü sonucuna ulaşılmıştır. Serideki söz varlığı ögelerinin ise TYDOÖP (2020) A1-A2 düzeyindeki dinleme/izleme ve okuma kazanımları ile uyumluluk gösterdiği tespit edilmiştir. Çalışmanın sonunda ise konuyla ilgili öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the word frequency of the Aslı Story Series, one of the materials prepared within the scope of the PICTES project, and its vocabulary, including proverbs, idioms, reduplication, set phrases, and onomatopoeia. Document analysis, one of the qualitative research methods, was used in the study. The study's data set consists of the 10-book Aslı Story series, prepared for A1-A2 level learners in the 6-12 age group. The stories' documents were accessed from the project's official website during the data-gathering phase. The data were analyzed with the CIBAKAYA 2.3 program. In order to make the texts ready to be uploaded to the program, the words were separated from the inflectional suffixes and analyzed in their root or stem form. In addition, proverbs, idioms, reduplications, set phrases, and onomatopoeias were arranged to be considered as single words. The findings were compiled into tables and interpreted after the words were uploaded to the system. The findings obtained within the scope of the study were validated by a Turkish teacher with a master's degree and an academician with a doctorate. The stories constituted the study's data set and were evaluated with the activities at the end of the books. They were evaluated in terms of word frequency according to Pierce's (1963) Frequency Table and vocabulary according to the learning outcomes of Turkish as a Foreign Language Teaching Program TFLT (2020). As a result of the evaluations, it was found that the words used in the texts were highly similar to the words in Pierce's (1963) frequency table. The vocabulary in the series was determined to be compatible with the listening/viewing and reading achievements at the A1-A2 level of TFLT (2020). At the end of the study, suggestions were presented on the subject.