Challenges and problems faced by EFL teachers while teaching English as a foreign language to students with refugee and migrant background
İngilizce öğretmenlerinin mülteci ve göçmen öğrencilere İngilizcenin yabancı dil olarak öğretilmesinde karşılaştıkları zorluklar ve sorunlar
  1. Tez No: 683115
  2. Yazar: AYŞE SOMUNCU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce öğretmenleri, İngilizce öğretmenlerinin algıları, İngilizce öğretilen sınıflarda mülteci öğrenciler, mülteci ve göçmen öğrenciler, mülteci öğrencilere İngilizce öğretimi, İngilizce öğretmenlerinin mülteci öğrencilerle ilgili sorunları, EFL teachers, EFL teachers' perceptions, refugee students in EFL classes, refugee and migrant students, Teaching EFL to refugee students, EFL teachers' problems with refugee students
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
2011 yılında Suriye'de başlayan iç savaş milyonlarca mültecinin Suriye'den Türkiye'ye göç etmesine neden olmuştur ve durum Türkiye'yi maddi ve manevi olarak etkilemiştir. Bu göç hareketlerinin sonucunda, farklı kültürel geçmişe sahip insanlar bir arada yaşamaya mecbur kalmış, bu durum da çeşitli sorunlara yol açmıştır. Eğitim bu sorunlar arasında en dikkat çekici konulardan birisidir. Bundan dolayı sığınmacı öğrencilerin kendilerini yeni eğitim ortamına daha kolay bir şekilde adapte edebilmeleri için eğitim alanında düzenlemeler yapma gereksinimi doğmuştur. İngilizce öğretimi sürecinde sorun yaratan en yaygın problemlerden biri, Türkçenin Suriyeli mültecilerin anadili olmamasıdır, çünkü öğretmenler anadili Türkçe olmayan öğrencilere yabancı dil öğretiminde çeşitli zorluklar ve sorunlarla karşılaşmaktadır. Karma araştırma yöntemlerinden açımlayıcı sıralı araştırma deseninin kullanıldığı bu betimsel araştırmanın amacı, İngilizce öğretmenlerinin Suriyeli mülteci öğrencilere İngilizce öğretmelerine yönelik tutumlarını, algılarını, yaşadıkları zorlukları ve bu doğrultudaki ihtiyaçlarını araştırmak ve bu sorunların çözülebilmesiyle ilgili öneriler sunmaktır. Bu tez çalışması 2020-2021 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde, araştırmanın uygun hedef kitlesini belirlemek amacıyla kolayda örnekleme yoluyla ulaşılan, Gaziantep ili İslahiye ilçesine bağlı ilkokul, ortaokul ve liselerde sığınmacı öğrencilerle çalışma konusunda deneyimli olan 104 İngilizce öğretmeniyle yürütülmüştür. Bu çalışmada mülteci ve göçmen kökenli öğrencilerin öğretim sürecinde yaşadıkları zorlukların ve sorunların üstesinden gelmek için olası çözüm önerilerine ilişkin öğretmenlerin görüş ve önerilerini belirlemeye yardımcı olacak verileri toplamak için anketler ve görüşmeler kullanılmıştır. Anketler, araştırmaya katılan 104 İngilizce Öğretmeni tarafından online ortamda cevaplanmıştır. Görüşme tekniği yarı yapılandırılmış olup, görüşmeler amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilen 10 ingilizce öğretmeni ile yapılmıştır. Çalışmada iki veri toplama aracı olduğu için iki aşamalı veri toplama ve analiz prosedürü benimsenmiştir. Anket aracılığıyla toplanan veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Görüşmelerden elde edilen veriler ise içerik analizi yöntemi kullanılarak kategoriler ve temalar şeklinde analiz edilmiştir. Görüşmelerden elde edilen bulgular öğretmenlerin dil, uygunsuz öğrenci davranışları, materyal, öğretim politikaları ve kullanılan yöntemlerle ilgili yaşadıkları zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı olacak sonuçlar ortaya çıkarmıştır. Çalışmanın bulguları, İngilizce Öğretmenlerinin mülteci öğrencilere yabancı dil olarak İngilizce öğretiminde, karşılaştıkları güçlükleri ve problemleri aşma konusunda yeterince hazır olmadıklarını göstermektedir. Çalışmada, mülteci öğrencilerinin öğrenme ihtiyaçlarını karışlayabilmek adına, İngilizce eğitim müfredatının uygun bir şekilde geliştirilmemesinin önemli bir sonucu olarak öğrencilerin akademik başarıya ulaşmasının zorlaştığı da tespit edilmiştir. Çalışmanın sonucunda elde edilen bir diğer önemli bulgu da, İngilizce Öğretmenlerinin mülteci ve çok kültürlü öğrencilere, İngilizceyi yabancı dil olarak öğretmeleri konusunda kendilerini geliştirmelerini mümkün kılan hizmet öncesi ve hizmet içi öğretmen yetiştirme programlarının düzenlenmesi gerekliliğinin önemi olmuştur. Ayrıca akademik etkinliklerde teorik bilgi aktarımının yanı sıra eğitmenlerin bu alanda etkili gelişimleri gözetilerek pratik uygulamalara olanak sağlayan çeşitli etkinlikler tasarlamasının önemi ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The civil war in Syria began in 2011 and led to the migration of millions of refugees from Syria to Turkey, which has affected Turkey financially and spiritually. As a result of those migration movements, people with different cultural backgrounds were forced to live together that situation led to various problems, among these problems education is one of the most striking issues. Hence, it is crucial to make reforms in the field of education so that refugee students can adapt themselves to the Turkish educational context in an easier way. One of the most prevalent problems that cause trouble during the teaching process is that Turkish is not the mother tongue of Syrian refugees, so teachers face various challenges and problems in teaching English as a foreign language to students whose L1 is not Turkish. The aim of this explanatory sequential research study was to explore EFL teachers' attitudes, perceptions, challenges and needs regarding teaching English to Syrian refugee students and afterwards come up with proposed solutions and suggestions to annihilate these problems through the mixed method research design. For this purpose, this present thesis study was carried out in the second semester of the 2020-2021 education year with the participation of 104 English teachers who were selected through the convenience sampling method. The participants were selected among English teachers experienced at working with refugee students in primary, secondary and high schools of Islahiye, a district of Gaziantep province. Questionnaires and interviews were used in this study to gather data to identify teachers' opinions and suggestions regarding possible solutions to overcome the challenges and problems that they have experienced in the EFL teaching process with students of refugee and migrant background. The questionnaires were answered by 104 EFL teachers online. In addition, semi-structured interviews were conducted with 10 EFL teachers selected by the purposive sampling method in the qualitative data collection stage of the research. Since two data collection tools were used in the study, a two-stage data collection and analysis procedure was adopted. The data gathered through the questionnaire was analyzed via the SPSS programme. On the other hand, the interview data was analyzed through the content analysis method by identifying emerging categories and themes. These themes revolved around teachers' perceptions and challenges regarding teaching English as a foreign language to refugee students. In addition, the findings are beneficial for teachers to overcome challenges related to language, misbehaviors, materials, teaching policies and procedures. The findings of this study indicated that most of the participant EFL teachers were not prepared to deal with the actual challenges and problems that they come across during the EFL teaching process and that due to the implementation of the EFL curriculum which is not developed appropriately for meeting refugee students' learning needs, it is harder to achieve academic success. These findings underline the suggestions of organizing developmental pre-service and in-service teacher training programmes that render it possible for teachers to develop themselves in terms of teaching students of refugee and multicultural background. In these academic events, not only theoretical information delivery methods should be used but also activities should be designed that enable practical applications for teachers'effective improvement in this field.