Wolfgang Amadeus Mozart'ın Don Gıovannı operasındaki Donna Elvıra karakterinin incelenmesi
Analysis of the character of Donna Elvira in Wolfgang Amadeus Mozart's opera Don Giovanni
- Tez No: 865022
- Danışmanlar: PROF. ELİF ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: W. A. Mozart, L. Da Ponte, Don Giovanni, Donna Elvira, Opera, Dramma Giocoso, W. A. Mozart, L. Da Ponte, Don Giovanni, Donna Elvira, Opera, Dramma Giocos
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Müzikte Yorumculuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
18. yüzyılın en önemli akımlarından olan Aydınlanma Dönemi'nin ana fikri, doğru bilgilere ancak akıl aracılığıyla ulaşılabileceği ve edinilen doğru bilgi ile de toplumsal yaşamın düzenlenebileceği üzerine kuruludur. Önemli yazar ve düşünürlerin, herkesin eşit olması ve ayrıcalıkların ortadan kaldırılması gibi birtakım radikal reformları dile getirmesiyle, sanatın her dalının bireye hizmet etmesinin amaçlandığı bir dönem başlamış olur. Aydınlanma Dönemi bestecisi W. A. Mozart, bu dönemin en üretken bestecilerinden biri olmuştur. Opera seria ve opera buffa alanlarında eserler veren besteci, Lorenzo Da Ponte ile ortak çalışmaları olan Figaro'nun Düğünü operasının başarısından sonra Don Giovanni operasının siparişini almıştır. Librettosunu yine Da Ponte'nin yazdığı ve dramma giocoso tarzındaki iki perdelik Don Giovanni, Il Dissoluto Punito (Don Giovanni, Cezalandırılan Ahlaksız) operasının ilk temsili 29 Ekim 1787'de Prag'da yapılmıştır. Don Juan karakterinin çıkış yeri İspanya'dır. Karakter önce edebiyatçıların daha sonra müzisyenlerin, ressam ve heykeltraşların dikkatini çekmiş ve 17. yüzyıldan itibaren sanatın pek çok dalında kullanılmıştır. Mozart'ın bu operası, Don Giovanni'nin, çapkınlık ve aldatmaca ile dolu geçen yaşamına devam ederken kendisi tarafından aldatılmış üç kadının el ele vermesi sonucu ilahi bir güç tarafından cezalandırıldığı bir dünyayı çizmektedir. Donna Elvira karakteri, Don Giovanni tarafından evlenme vaadiyle kaldırılmış üç kadından biridir. Bir yandan intikam yeminleri ederken, diğer yandan tüm yaptıklarına rağmen Don Giovanni'yi sevmekten vazgeçemeyen Elvira, üç aryasıyla opera boyunca ağırlıkları sürekli değişen aşk, hüzün, nefret, kin, intikam ve merhamet gibi duygularını yansıtmaktadır. Aryaların her biri iç kargaşasını geliştirmeye ve çözmeye hizmet etmektedir.
Özet (Çeviri)
The main idea of the Age of Enlightenment, one of the most important movements of the 18th century, is based on the fact that correct information can only be reached through reason and that social life can be organized with the correct information obtained. When important writers and thinkers expressed some radical reforms, such as equality for everyone and the elimination of privileges, a period began in which every branch of art was intended to serve the individuals. Age of Enlightenment composer W. A. Mozart was one of the most productive composers of this period. The composer, who produces works in the fields of opera seria and opera buffa, received the order for the opera Don Giovanni after the success of The Marriage of Figaro, his collaboration with Lorenzo Da Ponte. The first performance of the two-act opera Don Giovanni, Il Dissoluto Punito (Don Giovanni, the Punished Dissolute), whose libretto was also written by Da Ponte and in dramma giocoso style, was held in Prague on 29 October 1787. The origin of the character Don Juan is Spain. The character first attracted the attention of writers, then musicians, painters and sculptors, and has been used in many branches of art since the 17th century. This opera by Mozart depicts a world in which Don Giovanni, while continuing his life full of womanizing and deceit, is punished by a divine power as a result of the joining hands of three women who have been deceived by him. The character of Donna Elvira is one of the three women deceived by Don Giovanni with the promise of marriage. Elvira, who, on the one hand, swears revenge, on the other hand, can't stop loving Don Giovanni despite all he has done, reflects her feelings such as love, sadness, hatred, grudge, revenge and mercy, whose weights constantly change throughout the opera, with her three arias. Each of the arias serves to develop and resolve her inner turmoil.