İç mimari tasarım stüdyosunda sanal gerçeklik uygulamalarının kullanımı üzerine bir araştırma
A study on the use of virtual reality applications in interior architecture studios
- Tez No: 865071
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK YASAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: İç Mimarlık, Sanal Gerçeklik, Tasarım Stüdyosu, İç Mimarlık Eğitimi, Interior Architect, Virtual Reality, Design Studio, Interior Architecture Education
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Günümüzde, tasarım süreçlerinde dijital araçların kullanımı giderek artmaktadır. Özellikle Virtual Reality (VR-sanal gerçeklik) uygulamaları iç mimarlık sektöründe önemli bir yer edinmiştir. Bu uygulamaların kullanımı iç mimarlık eğitiminde de ilgi görmüş ve özellikle de stüdyo ortamlarında nasıl kullanılabileceği ve tasarım süreçlerine etkisi merak konusu olmuştur. Bu noktadan hareketle tezde, VR uygulamalarının sahip olduğu potansiyellerin iç mimarlık eğitimi bakımından sağlayabileceği olası katkıların neler olabileceği konusuna odaklanılmış ve bu bağlamda literatür taramasının yanı sıra stüdyo temelli bir uygulama çalışması yapılmıştır. Bu bağlamda, İstanbul Aydın Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü'nde 3. ve 5. yarıyıllarda yer alan tasarım stüdyoları çalışma alanı olarak belirlenmiş, verilen VR eğitiminin ardından proje yürütücüleri ve öğrencilerden oluşan 42 kişiyle yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar, VR teknolojisinin iç mimarlık tasarım stüdyolarında kullanılmasının öğrencilerin yaratıcı düşünme becerilerini artırdığını, tasarım süreçlerinde doğru ve etkin kararlar verebilmelerine yardımcı olabildiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Today, the use of digital tools in design processes is increasing. Especially Virtual Reality (VR) applications have gained an important place in the interior architecture sector. The use of these applications has also attracted attention in interior architecture education and especially how they can be used in studios and their effects on design processes have been a matter of curiosity. From this point of view, the thesis focuses on the possible contributions of the potentials of VR applications in terms of interior architecture education. In this context, in addition to the literature review, a studio-based application study was carried out, focusing on the potential contributions of VR applications in terms of interior architecture education. In this perspective, the design studios in the 3rd and 5th semesters of Istanbul Aydın University Department of Interior Architecture were determined as the study area, and semi-structured interviews were conducted with 42 people consisting of project coordinators and students after the VR training. The results showed that the use of VR technology in interior architecture design studios increases students' creative thinking skills and helps them to make correct and effective decisions in design processes.