Termofilik Bacillus izolatlarınca üretilen alfa-amilaz enzimlerinin kısmi karakterizasyonu
Partial characterisation of alpha-amylase enzymes produced by thermophilic Bacillus isolates
- Tez No: 865124
- Danışmanlar: PROF. DR. MAKBULE BAYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Bacillus sp, alfa-amilaz, izolasyon, karakterizasyon, Bacillus sp, alfa-amylase, isolation, characterization
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada, Çukurova Üniversitesi kampüs alanı içinden alınan toprak numunelerinden üç adet termofilik Bacillus sp. bakterisinin izolasyonu gerçekleştirilmiştir. İzole edilen bakteriler sırasıyla Bacillus sp. izolat SD1, SD2 ve SD3 olarak adlandırılmıştır. Bakteriler tarafından üretilen α-amilaz enzimlerinin izolasyonu ve kısmi karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. Enzimlerin optimum aktivite gösterdiği sıcaklık değerleri SD2 ve SD3 izolatları için 50 ℃, SD1 izolatı için ise 40 ℃ olarak belirlenmiştir. SD1 α-amilazı optimum aktivitesini 8.0 pH değerinde gösterirken, SD2 ve SD3 α-amilazları 6.0 pH değerinde göstermişlerdir. Bakterilerin besiyerlerine inokülasyonlarından itibaren SD2 α-amilazı 24. saatte en yüksek aktivite seviyesine ulaşırken, SD1 ve SD3 α-amilazları 48. saatte ulaşmışlardır. Her üç enzim de 30 ve 40 ºC'de 15 dk. ön inkübasyon sonrasında aktivitelerini tamamen korumuşlardır. 50 ºC'den sonra ise 15 dk ön inkübasyon sonrasında kalan aktivite kayıpları meydana gelmiş, 100 ºC'de ise aktivitelerinin büyük bir kısmını kaybetmişlerdir. Kimyasal maddelerden Ca, Mg ve Co her üç enzim üzerinde de değişik oranlarda stimülatör etki ortaya koyarken, K ve EDTA inhibisyon etkisi göstermiştir. 16S rDNA dizileme analizi Bacillus sp. SD1 ve SD2 suşunun suşunun büyük oranda benzerlik gösterdiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, three thermophilic Bacillus sp. bacteria were isolated from soil samples taken from Çukurova University campus area. The isolated bacteria were named as Bacillus sp. SD1, SD2 and SD3, respectively. Isolation and partial characterisation of α-amylase enzymes produced by the bacteria were carried out. The optimum temperature values at which the enzymes showed optimum activity were determined as 50 ℃ for SD2 and SD3 isolates and 40 ℃ for SD1 isolate. SD1 α-amylase showed its optimum activity at pH 8.0, while SD2 and SD3 α-amylases showed their optimum activity at pH 6.0. After inoculation of bacteria into the media, SD2 α-amylase reached the highest activity level at 24 h, while SD1 and SD3 α-amylases reached at 48 h. All three enzymes completely retained their activities after 15 min pre-incubation at 30 and 40 ºC. After 50 ºC, the remaining activity losses occurred after 15 min pre-incubation, and they lost most of their activity at 100 ºC. Among the chemicals, Ca, Mg and Co showed stimulatory effect on all three enzymes at different rates, while K and EDTA showed inhibition effect. 16S rDNA sequencing analysis revealed that the strains of Bacillus sp. SD1 and SD2 were highly similar.