Farklı renkteki LED ışık kaynaklarında azot ve fosfor eksikliğinde kültüre alınan Spirulina platensis'in büyümesi ve protein oranının belirlenmesi
Determination of growth and protein ratio of Spirulina platensis cultured under nitrogen and phosphorus deficiency in different coloured LED light sources
- Tez No: 865125
- Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Spirulina platensis, LED, Azot eksikliği, Fosfor eksikliği, Protein, Spirulina platensis, LED, Nitrogen deficiency, Phosphore deficiency, Protein
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Farklı renklerdeki (kırmızı, yeşil, mavi ve beyaz) LED ışık kaynaklarında azot ve fosfor sınırlamaları (%50 N ve %50 P eksiltmesi) yapılmak suretiyle laboratuvar ortamında kültüre alınan Spirulina platensis'in klorofil a, kuru madde, optik yoğunluk ve protein oranlarına etkisini belirlemek üzere yürütülmüştür. Büyümenin muamele grupları içinde en iyi beyaz ışık kaynağında olduğu belirlenmiştir. Kontrol gruplarında optik yoğunluk (OD) değerleri beyaz, mavi, yeşil ve kırmızı renk ışık kaynaklarında sırasıyla 1,554, 1,098, 1,088 ve 1,062 olarak tespit edilmiştir. Azot eksikliği uygulanan gruplarda ise beyazdan sonra mavi ve kırmızı; fosfor eksikliği uygulanan gruplarda ise beyazdan sonra kırmızı renk ışık kaynaklarında iyi bir gelişim gözlenmiştir. Protein oranları kontrol gruplarında en yüksek %76,59 ile kırmızı , en düşük %70,29 ile mavi renk ile aydınlatılan kültürlerde kaydedilmiştir. Azot ve fosfor eksikliği uygulanan gruplarda %66,87 ve %67,27 ile en düşük protein, mavi rengin uygulandığı kültürlerde saptanmış olup diğer gruplarda ise yüksek ve benzer bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The study was carried out to determine the effect of nitrogen and phosphorus limitation (50% N and 50% P reduction) on chlorophyll a, dry matter, optical density and protein ratios of Spirulina platensis cultivated in the laboratory under different coloured (red, green, blue and white) LED light sources. It was determined that the growth was best in the white light source among the treatment groups. Optical density (OD) values in control groups were 1.554, 1.098, 1.088 and 1.062 in white, blue, green and red light sources, respectively. In nitrogen deficiency groups, good growth was observed in blue and red light sources after white, and in phosphorus deficiency groups, good growth was observed in red light sources after white. Protein ratios were highest in the control groups with 76.59% and lowest with 70.29% in the cultures illuminated with red and blue light sources, respectively. In the nitrogen and phosphorus deficiency groups, the lowest protein ratios of 66.87% and 67.27% were found in the cultures illuminated with blue colour, while they were high and similar in the other groups.