Tarım makinaları imalatı yapan işletmelerde fiziksel risk etmenlerinin ölçülmesi ve değerlendirilmesi
Measurement and evaluation of physical risk factors in enterprises manufacturing agricultural machinery
- Tez No: 865123
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarım Makinaları, İmalat, İş Güvenliği, Fiziksel Risk Etmenleri, Agricultural Machinery, Manufacturing, Occupational Safety, Physical Risk Factors
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Tarım makinaları sektörü genel olarak düşünüldüğünde hızla büyümektedir. Bu büyüme kapsamında sektörün daha verimli hale gelmesinin ana unsurlarından biri de imalatçı firmaların kurumsallığın yanı sıra imalat alt yapısı açısından gerekli teknolojik düzeye ulaşabilmelidir. Bunun yanı sıra sektörün doğrudan imalat kısmında çalışanlarının da çalışma koşulları iş veriminin arttırılması ve büyümenin sürdürülebilir olması açısından önemli bir unsurdur. Bu çalışmada kapsamında Tarım Makinaları imalatı yapan işletmeler faaliyetleri açısından örneklenerek çalışma ortamlarının incelenmesi, fiziksel risk etmenlerinin ölçülmesi ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Buradan hareketle, Adana ilinde tarım makinaları imalat sektöründe faaliyet gösteren beş işletmenin çalışma ortamlarındaki gürültü, titreşim, termal konfor ve aydınlatma etkenleri ölçülmüş ve değerlendirilmiştir Tarım makinaları imalat sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde yapılan ölçümler genel olarak değerlendirildiğinde işletmelerin genelde iş sağlığı ve güvenliği açısından uygun şartlara sahip oldukları tespit edilmiştir. Bununla birlikte bu işletmelerde özellikle gürültünün azaltılması ve çalışanların etkilenmemesi için riski kaynağında yok edecek önlemlerin alınması ve kişisel koruyucu donanımlarının kullanılmasının gerekli olduğu, bölgenin iklim koşulları düşünüldüğünde termal konforun iyileştirilmesi açısından da havalandırmanın iyileştirilmesi noktasında önlemlerin alınmasının çalışma verimini arttıracağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Generally speaking, the agricultural machinery sector is growing rapidly. Within the scope of this growth, one of the main elements of the sector becoming more efficient is that manufacturing companies must be able to reach the necessary technological level in terms of institutionality as well as manufacturing infrastructure. In addition, the working conditions of employees in the direct manufacturing part of the sector are an important element in increasing work efficiency and ensuring sustainable growth. In this study, it was aimed to examine the working environments of businesses manufacturing Agricultural Machinery in terms of their activities and to measure and evaluate physical risk factors. Based on this, noise, vibration, thermal comfort and lighting factors in the working environments of five enterprises operating in the agricultural machinery manufacturing sector in Adana were measured and evaluated. When the measurements made in enterprises operating in the agricultural machinery manufacturing sector are generally evaluated, it has been determined that the enterprises generally have suitable conditions in terms of occupational health and safety. However, it has been concluded that in these enterprises, it is necessary to take measures to eliminate the risk at its source and to use personal protective equipment, especially in order to reduce noise and not affect employees, and that taking measures to improve ventilation in terms of improving thermal comfort, considering the climatic conditions of the region, will increase working efficiency.