Sağlık hizmetlerinde idarenin mali sorumluluğu
Financial liability of the administration in health services
  1. Tez No: 865256
  2. Yazar: RIZA BABACANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LALE BURCU ÖNÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Sağlık Yönetimi, Law, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık hakkı, tıbbi uygulama hatası, tam yargı davası, mali sorumluluk, sağlık hizmet kusuru, Right to health, medical malpractice, full remedy action, financial liability, health service fault
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Sağlık hizmetleri sunulurken meydana gelen zararlardan dolayı idare mali olarak sorumlu tutulabilir. İdarenin çalışanları tarafından sunulan sağlık hizmeti sonucunda zarar meydana geldiğinde dava, hekimlere veya diğer sağlık çalışanlarına karşı değil devlete karşı açılmaktadır. Devletin sağlık hizmetlerinden sorumluluğu çeşitli şartları olan bir sorumluluk çeşididir. Devletin kusurlu sorumluluğu asıl sorumluluk türüdür ancak kusursuz sorumluluğun olduğu durumlarda mevcuttur. İlk bölümümüzde sağlık hizmetinin temeli olan sağlık hakkı ve tıbbi müdahale ve tıp alanındaki malpraktis kavramı incelenmiştir. Bu kavramlar çalışmamızda en fazla dile getirilen unsurları olmuştur. Sorumluluğun da temelinde yer almaktadır. Hekimler ve diğer sağlık personelleri tarafından tıbbi müdahalede bulunurken hukuka uygunluk koşulları incelenmiştir. Malpraktis kavramı ise hekimlerce uygulanan kusurlu davranışlara verilen kavram olarak çalışmamızda ele alınmıştır. İkinci bölümde ise idarenin sağlık hizmetlerindeki kusuru kavramı, malpraktisin çeşitleri, hizmet kusur, kusuru kaldıran haller ele alınmıştır. Sağlık hizmetleri bakımından hizmetin geç işlemesi, hizmetin kötü işlemesi ve hizmetin hiç işlememesi durumlarının farklı görünüş biçimleri Danıştay kararları ile değerlendirilmiştir. Ayrıca sağlık hizmetlerinde idarenin kusursuz sorumlu olup olamayacağına ilişkin bir değerlendirme yapılmıştır. Son kısımda ise sağlık hizmetlerinden dolayı meydana gelen zararların yargısal denetimi ele alınmıştır. Tam yargı davasının unsurları, hangi şartlarda ve hangi olaylar için dava açılabileceği, görevli ve yetkili mahkemeile kanun yolları açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The administration may be financially responsible for damages incurred during the provision of health services. When damage occurs as a result of health care services provided by the employees of the administration, the lawsuit is filed against the state, not against physicians or other health care professionals. The responsibility of the state for health services is a type of responsibility with various conditions. The state's negligent liability is the main type of liability, but there are cases where there is a perfect liability. In our first chapter, the right to health, which is the basis of health care, and the concept of medical intervention and malpractice in the field of medicine are examined. These concepts have been the most frequently mentioned elements of our study. It is also at the basis of liability. The conditions of compliance with the law when physicians and other health personel perform medical interventions are examined. The concept of malpractice, on the other hand, is discussed in our study as the concept given to the defective behaviors applied by physicians. In the second part, the concept of the defect of the administration in health services, types of malpractice, service defect, and situations that remove the defect are discussed. Interms of health services, the different forms of the late functioning of the service, poor functioning of the service and non-functioning of the service are evaluated with the decisions of the Council of State. In addition, an assessment has been made as to whether the administration can be held liable without fault in health services. In the last part, the judicial review of damages arising from health services is discussed. It is tried to explain the elements of a full judgment lawsuit, under which conditions and for which events a lawsuit can be filed. The competent and authorized courts, the institution of demand increase and legal remedies are examined.