Majör depresif bozuklukta mizofoni klinik görünüm ve prognoza etki eder mi?
Does misophonia affect the clinical presentation and prognosis in major depressive disorder?
  1. Tez No: 865356
  2. Yazar: FİRUZE HİLAL AKKOZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA UĞURLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: mizofoni, major depresif bozukluk, psikotik belirtiler, tedaviye yanıt, misophonia, major depressive disorder, psychotic symptoms, response to treatment
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Mizofoni varlığının majör depresif bozukluk hastalarında depresyon şiddeti, fenomenolojisi ve prognoza etkisinin olup olmadığını incelemektir. Yöntem: Ankara Şehir Hastanesi Psikiyatri Polikliniğine başvuran“Major depresif bozukluk”tanısı alan ve çalışmaya katılmayı kabul ederek aydınlatılmış onam formunu imzalayan 117 hasta ile çalışma gerçekleştirilmiştir. Çalışmadaki 41 hasta mizofonisi olan, 76 hasta mizofonisi olmayan depresif bozukluk tanılı hastalardan oluşmaktadır. 6.hafta kontrolünde mizofonisi olan 29 depresyon hastası ve mizofonisi olmayan 32 depresyon hastası değerlendirilmiştir. Katılımcılar ilk başvuruda ve kontrolde ölçekler ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmada mizofonisi olan ve olmayan depresyon hastaları arasında sosyodemografik veriler açısından anlamlı fark yokken; geçirilmiş depresyon ve o döneme ait tedavi alma oranlarında iki grup arasında anlamlı farklılık vardı. Mizofonisi olan depresyon hastalarında Beck depresyon ölçeği puanları, CUDOS anksiyete, yaşam kalitesi, depresyon alt ölçek puanları ve CAPE Pozitif psikotik belirtiler alt ölçek puanları anlamlı olarak daha yüksekti. İki grup tedavi yanıtları açısından karşılaştırıldığında mizofonisi olanlarda tedavi yanıtları ve remisyon oranları belirgin oranda az olmakla birlikte aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi. Ayrıca antidepresan tedavi ile mizofonisi olan grupta pozitif psikotik belirti alt ölçek puanları istatiksel olarak anlamlı oranda azaldı. Sonuç: Bu çalışmayla mizofonisi olan hastalarda depresyonun daha şiddetli olduğu, eşlik eden anksiyete ve pozitif psikotik özelliklerin olduğu, tedavi yanıtlarının ve remisyon oranlarının az olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine whether the presence of misophonia has an effect on depression severity, phenomenology and prognosis in patients with major depressive disorder. Method: The study was conducted with 117 patients diagnosed with“Major depressive disorder”who applied to Ankara City Hospital Psychiatry Outpatient Clinic and signed the informed consent form by agreeing to participate in the study. In the study, 41 patients with misophonia and 76 patients without misophonia were diagnosed with first episode depressive disorder. At the 6th week follow-up, 29 depressed patients with misophonia and 32 depressed patients without misophonia were evaluated. Participants were evaluated with scales at initial presentation and at follow-up Results: While there was no significant difference in sociodemographic data between depressed patients with and without misophonia in the study; There was a significant difference between the two groups in the rates of previous depression and treatment during that period. Beck depression scale scores, CUDOS anxiety, quality of life, depression subscale scores and CAPE Positive psychotic symptoms subscale scores were significantly higher in depressed patients with misophonia. When the two groups were compared in terms of treatment responses, treatment responses and remission rates were significantly lower in those with misophonia, but the difference was not statistically significant. In addition, positive psychotic symptom subscale scores decreased statistically significantly in the misophonia group with antidepressant treatment. Conclusion: This study revealed that depression is more severe in patients with misophonia, there are accompanying anxiety and positive psychotic features, and treatment responses and remission rates are low.