Fleeting significance: Humanoid robots as disposable entities in Ian McEwan's Machines Like Me and Kazuo Ishiguro's Klara and the Sun
Geçici önem: Ian McEwan'ın Benim Gibi Makineler ve Kazuo Ishiguro'nun Klara ile Güneş romanlarında atılabilir varlıklar olarak insansı robotlar
  1. Tez No: 865421
  2. Yazar: İREM GÖKÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Efendi-Köle Diyalektiği, İnsansı Robotlar, Yapay Zeka, Ian McEwan, Benim Gibi Makineler, Kazuo Ishiguro, Klara ile Güneş, Master-Slave Dialectic, Humanoid Robots, Artificial Intelligence, Ian McEwan, Machines Like Me, Kazuo Ishiguro, Klara and the Sun
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu tez, Ian McEwan'ın Benim Gibi Makineler ve Kazuo Ishiguro'nun Klara ile Güneş romanlarında betimlenen insansı robotlar ile insanlar arasındaki karmaşık ilişkileri derinlemesine incelemektedir. Çok yönlü bir analizle, bu çalışma“öteki”korkusu, potansiyel bir yer değiştirme korkusu etrafında dönen temaları detaylı bir şekilde ele almakta ve özellikle bu edebi anlatılardaki hizmetkarlık bakış açısıyla Wilhelm Hegel'in efendi-köle diyalektiğini araştırmaktadır. İnceleme, anlatılarda merkezi konumda olan insansı robotların, sömürüye, zaman zaman kötü muameleye ve nihayetinde yok sayılma durumuna maruz kaldığı nüanslı bir tasvir ortaya koymaktadır. Analiz, bu robotların kullanımını ve terkedilmelerini sürdüren toplumsal dinamikleri vurgulayarak, onları amaçlandıkları sürece kullanılan araçlar olarak konumlandırmaktadır. Felsefi kavramlar olan“garip”,“öteki”ve“yüz yüze karşılaşma”ile robotik etik ve Asimov'un üç robotik kuralı kavramlarını edebi analizle birleştirerek, bu tez insan-robot ilişkilerinin karmaşık ve detaylı yönlerini anlamak için içgörü sunmaktadır. Bu çalışma, insansı robotların muamelesinde yer alan etik düşünceleri ve güç dinamiklerini vurgulayarak, bu anlatıların çağdaş toplumsal endişeleri ve yapay zekanın günlük yaşama entegrasyonundaki yansımalarını açıklığa kavuşturmaktadır. Bu teoriler ve kavramlar göz önünde bulundurulduğunda, çalışma sonuç olarak, yapay zeka ile donatılmış insansı robotlar veya makinelerin, teknolojik gelişmişlikleri ve insan davranışlarını, hatta duygularını taklit etme yetenekleri olsa dahi, hala gereksiz görülme eğiliminde olduklarını vurgular.
Özet (Çeviri)
This thesis presents an in-depth exploration of the intricate relationships between humanoid robots and their human counterparts depicted in Ian McEwan's Machines Like Me and Kazuo Ishiguro's Klara and the Sun. Through a multifaceted analysis, this study scrutinizes themes revolving around the fear of“the other”, fear of potential replacement, and investigates Wilhelm Hegel's master-slave dialectic, particularly through the lens of servitude within these literary narratives. The examination reveals a nuanced portrayal wherein the humanoid robots, central to the narratives, endure exploitation, sometimes mistreatment, and eventual disregard. The analysis highlights the societal dynamics that perpetuate the use and abandonment of these robots, positioning them as instruments employed for convenience until they no longer serve their intended purpose. By intertwining philosophical concepts such as“uncanny”,“the other”, and“face-to-face encounter”as well as ethics of robotics and Asimov's three rules of robotics with literary analysis, this thesis offers insight into the intricate complexities of human-robot relations. It underscores the ethical considerations and power dynamics inherent in the treatment of humanoid robots, shedding light on how these narratives reflect contemporary societal apprehensions and attitudes towards artificial intelligence and its integration into daily life. In consideration of these theories and concepts, the study ultimately asserts that despite their technological advancement and emulation of human behaviour, including emotions, humanoid robots or machines equipped with artificial intelligence persist in being deemed redundant.