Biyolojik ajan kullanan romatoid artrit hastalarında sarkopeninin kemik mineral yoğunluğu ve inflamatuar belirteçler ile ilişkisi
Association of sarcopenia between bone mineral density and i̇nflammatory markers in rheumatoid arthritis patients using biologic agents
- Tez No: 865457
- Danışmanlar: PROF. DR. NURGÜL ARINCI İNCEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: romatoid artrit, sarkopeni, biyolojik DMARD, osteoporoz, yaşam kalitesi, rheumatoid arthritis, sarcopenia, biological DMARD, osteoporosis, quality of life
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Sarkopeni fiziksel yetersizlik, düşük yaşam kalitesi ve ölüm gibi sonuçlara yol açabilen, progresif kas kütlesi ve gücü kaybı ile karakterize bir hastalıktır. Romatoid artrit (RA) hastalarında çeşitli mekanizmalarla kas kütlesinde kayıplar görülmektedir. Çalışmamızın amacı; biyolojik hastalık modifiye edici antiromatizmal ilaç (DMARD) ile tedavi edilen RA hastalarında sarkopeni varlığının, kemik mineral yoğunluğu ve inflamatuar belirteçlerle ilişkisini incelemektir. Çalışmamıza 50 yaş üzeri, RA tanılı ve en az 1 yıldır biyolojik DMARD kullanan 50 kadın dahil edildi. Hastaların demografik verileri kaydedildi. Katılımcılara sarkopeni tanısı koymak için Sonographic Thigh Adjustment Ratio (STAR) algoritması kullanıldı. Hastaların kas gücü hidrolik el dinamometresi, kas kütlesi ultrasonografi (USG) ve fiziksel performansı sandalyeden otur kalk, 6 metre yürüme testi ile değerlendirildi. Ayrıca iskelet kas kütlesi (SMM) ve iskelet kas kütlesi indeksi (SSMI) için biyoelektrik impedans analizi (BİA) kullanıldı. Hastalardan alınan venöz kan örneklerinden Tümör Nekrozis Faktör-α (TNF-α), interlökin-6 (IL) ve IL-10 çalışıldı. Katılımcıların 22'sinde sarkopeni saptandı. Sarkopenik olan grubun hastalık süresi sarkopenik olmayan gruptan yüksekti. Her iki grubun kemik mineral yoğunluğu (KMY), TNF-α, IL-6 ve IL-10 düzeyleri benzerdi. SSMI ve KMY değerleri arasında ilişki bulundu. Osteoporozun sarkopenik bireylerde sarkopenide yaşam kalitesi anket (SARQoL) skorunu azalttığı gösterildi. Sarkopenik grubun SARC-F skoru ve sandalyeden otur kalk test süreleri diğer gruptan yüksek saptanırken; SARQoL, el kavrama kas gücü, STAR, SMM, SSMI ve 6 metre yürüme test süreleri daha düşük saptandı. Sonuç olarak RA hastalarının önemli bir kısmında sarkopeni saptandı. Uzun hastalık süresi, RA'lı bireylerde kronik inflamasyona bağlı sarkopeni gelişimini artırmaktadır. Kemik ve kas dokusu mekanik, kimyasal ve metabolikyolaklarla ilişki içindedir.
Özet (Çeviri)
Sarcopenia is a disease characterized by progressive loss of muscle mass and strength, which can lead to physical disability, poor quality of life and death. Rheumatoid arthritis (RA) patients lose muscle mass through various mechanisms. The aim of our study is to investigate the presence of sarcopenia and its association with bone mineral density and inflammatory markers in RA patiens treated with biological disease-modifying antirheumatic drug (DMARDs). Our study included 50 women over the age of 50, diagnosed with RA and using biological DMARDs for at least 1 year. Demographic data of the patients were recorded. Sonographic Thigh Adjustment Ratio (STAR) algorithm was used to diagnose sarcopenia in participants. The patients' muscle strength was evaluated by a hydraulic hand dynamometer, muscle mass with ultrasonography (USG), and physical performance by chair sit-to-stand and 6-meter walk test. Additionally bioelectrical impedance analysis (BIA) was used for skeleteal muscle mass (SMM) and skeletal muscle mass index (SSMI). Tumor Necrosis Factor-α (TNF-α), interleukin-6 (IL) and IL-10 were studied from venous blood samples taken from the patients. Sarcopenia was detected in 22 of the participants. The disease duration in the sarcopenic group was higher than the non-sarcopenic group. Bone mineral density (BMD), TNF-α, IL-6 and IL-10 levels were similar in both groups. A relationship was found between SSMI and BMD values. Osteoporosis has been shown to reduce the sarcopenia quality of life (SARQoL) score in sarcopenia individuals. While the SARC-F score and chair sit-to-stand test times of the sarcopenic group were found to be higher than the other group; SARQoL, hand grip muscle strength, STAR, SMM, SSMI and 6 meter walking test times were found to be lower. As a result, sarcopenia was detected in a significant portion of RA patients. Long disease duration increases the development of sarcopenia due to chronic inflammation in inviduals with RA. Bone and muscle tissue are in relationship with mechanical, chemical and metabolic pathways.