Sabit protetik restorasyonların söküm nedenlerinin ve ağızda kalma sürelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the reasons for removal of fixed prosthetic restorations and their durations of stay in the mouth
- Tez No: 865495
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRİYE ECE GEDUK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kron-köprü sökümü, Kullanım süresi, Sabit protez, Söküm nedeni, Söküm yöntemi, Cause of removal, Fixed prosthesis, Life span, Method of removal, Removal of crown and bridge
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Zeynep CEYLAN, Sabit Protetik Restorasyonların Söküm Nedenlerinin ve Ağızda Kalma Sürelerinin Değerlendirilmesi, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı, Uzmanlık Tezi, Zonguldak, 2024. Sabit protetik tedaviler, diş eksikliği bulunan hastalarda estetik, fonksiyon ve fonasyonun yeniden kazandırılması amacıyla uygulanmaktadır. Sabit protetik tedaviler çeşitli nedenlerle başarısız olabilmekte ve sökümleri gerekmektedir. Bu çalışmada, Protetik Diş Tedavisi kliniğine protezlerinin sökümü amacıyla gelen hastalarda, protezin kullanım süresinin, yapıldığı materyalin, yapıldığı kurumun, ağız içerisinde bulunduğu bölgenin, sökümü isteyen bölümün, hastanın protezi ile ilgili şikayetinin, söküm nedeninin, söküm öncesi mevcut klinik ve radyografik durumunun, söküm yönteminin ve söküm sonrası mevcut klinik durumunun dağılımının incelenmesi ve bunların birbirleri ile olan ilişkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma, yaşları 14 ile 79 arasında değişen 95 kadın ve 87 erkek olmak üzere toplam 182 hasta ile gerçekleştirildi. Toplamda 220 kron ve köprü protezinin sökümü değerlendirildi. Söküm sonrası elde edilen verilerin normal dağılıma uygunluğu Kolmogorov Smirnov ve Shapiro Wilk testleri ile incelendi. Üç ve üzeri gruplara göre normal dağılıma uymayan verilerin karşılaştırılmasında Kruskal Wallis H testi kullanıldı ve çoklu karşılaştırmalar Dunn testi ile incelendi. Kategorik verilerin karşılaştırılmasında Fisher Freeman Halton testi, Pearson Ki Kare testi kullanıldı ve çoklu karşılaştırmalar Bonferroni Düzeltmeli Z testi ile incelendi. Çalışmanın sonucunda, sökümü yapılan protezlerin en sık söküm nedeni protezin yenilenmesi olmuştur. Sökülen protezlerin kullanım süreleri incelendiğinde 10 yıldan uzun süredir kullanılanlar en büyük grubu oluşturmuştur. Üniversite hastanelerinde yapılmış protezlerin en sık söküm nedeni ağrıyken, özel kliniklerde ve devlet kurumlarında yapılmış protezlerin en sık söküm nedeni protezin yenilenmesi olmuştur.
Özet (Çeviri)
Zeynep CEYLAN, Evaluation of the Reasons for Removal of Fixed Prosthetic Restorations and Their Durations of Stay in the Mouth, Zonguldak Bülent Ecevit University, Faculty of Dentistry, Department of Prosthodontics, Specialization Thesis, Zonguldak, 2024. Fixed prosthetic treatments are applied to restore aesthetics, function and phonation in patients with missing teeth. Fixed prosthetic treatments may fail for various reasons and need to be removed. In this study, it was aimed to examine the distribution of the duration of use of the prosthesis, the material from which it was made, the institution where it was made, the region in the mouth, the department requesting removal, the patient's complaint about the prosthesis, the reason for removal, the current clinical and radiographic status before removal, the method of removal, and the current clinical status after removal, and to evaluate their relationships with each other in patients who came to the Prosthodontics clinic for the removal of their prostheses. The study was performed with a total of 182 patients, 95 females and 87 males, aged between 14 and 79 years. In total, 220 crown and bridge prosthesis removals were evaluated. The conformity of the data obtained after dismantling to normal distribution was analyzed by Kolmogorov Smirnov and Shapiro Wilk tests. Kruskal Wallis H test was used to compare the data that did not conform to normal distribution according to groups of three or more and multiple comparisons were analyzed with Dunn's test. Fisher Freeman Halton test and Pearson Chi-Square test were used to compare categorical data and multiple comparisons were analyzed with Bonferroni Corrected Z test. As a result of the study, the most common reason for removal of the prosthesis was prosthesis replacement. When the duration of use of the removed prosthesis was analyzed, those that had been used for more than 10 years constituted the largest group. The most common reason for removal of prosthesis made in university hospitals was pain, while the most common reason for removal of prosthesis made in private clinics and state institutions was replacement of the prosthesis